Η ΚΕΔΗΣ και η Παλάζη στο στόχαστρο Λ.Σ – ΣΥΡΙΖΑ!

Δεν γίνεται με τίποτα να κάνεις ένα πραγματικά μεγάλο έργο και όλοι να σε καταγγέλλουν;

Ο λόγος για την Πρόεδρο της ΚΕΔΗΣ κ. Χρύσα Παλάζη που βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο τόσο της Λαικής Συσπείρωσης όσο και του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ

Σύμφωνα με την Λαική Συσπείρωση η ΚΕΔΗΣ με πρωτοβουλία του κ. Δημάρχου, κάλεσε τους καλλιτέχνες να δημιουργήσουν εικαστικά σε τοίχους των Σερρών ώστε αυτοί να μεταμορφωθούν από τσιμεντένιοι όγκοι που κόβουν τη θέα σε «καμβάδες» χρωματικής ομορφιάς.

Πραγματικά ωραία ιδέα και πρόταση.

Όμως διαβάζοντας τα χρονικά όρια που παραχωρούν στους δημιουργούς να απαντήσουν σε παγώνουν.

Από τη Τετάρτη 7/4/2021 που δημοσιεύτηκε η ανακοίνωση μέχρι τη Δευτέρα 12/4/2021.

Αν λάβουμε υπ’ όψη ότι γνωστοποιήθηκε σχεδόν μεσημέρι της Τετάρτης και μεσολαβεί Σαββατοκύριακο οι μέρες είναι ελαχιστότατες.

Ποιος από τους ενδιαφερόμενος θα μπορέσει να ανταποκριθεί μέσα σε τόσο στενά χρονικά περιθώρια εκτός από αυτόν ή ελάχιστους αυτούς που «σαν έτοιμοι από καιρό» περίμεναν την ανακοίνωση;

Αν λάβουμε υπ’ όψιν και τις δύσκολες εποχές με την πανδημία που δυσκολεύει και άλλο τα πράγματα, που κάποιοι αναγκάστηκαν να παραδώσουν τα μπλοκάκια υπηρεσιών τους πώς να προλάβουν να ανταποκριθούν;

Μήπως άδικα θα πάει ο νους μας ότι η προκήρυξη αυτή εμπεριέχει και «φωτογραφικά» στοιχεία;

Για να μην υπάρχει καμιά τέτοια υπόνοια στην κατά τα άλλα σωστή ιδέα, προτείνουμε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος ώστε να προλαβαίνει να απαντήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος.

Μόνο έτσι, όταν θα συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι καλλιτέχνες θα μπορούμε να έχουμε και το καλύτερο δυνατό εικαστικό αποτέλεσμα που ταιριάζει στην πόλη μας.

Να πως με παρέμβαση του δημάρχου δόθηκε τελικά ο απαραίτητος χρόνος ή είναι …περιττό;

Γιατί καμιά φορά η γυναίκα του Καίσαρα δεν χρειάζεται να είναι, αλλά και να φαίνεται….

Σωστάς

Όσο για τον ΣΥΡΙΖΑ Σερρών, τόσο ο Δήμαρχος όσο και η ΚΕΔΗΣ εμπαίζουν τους Σερραίους εικαστικούς καλλιτέχνες

Η ΚΕΔΗΣ στέλνει ηλεκτρονικό μήνυμα, σε όσους καλλιτέχνες κατάφερε να βρει, (επιβεβαιώνοντας την πλήρη απουσία αρχείου διευθύνσεων των καλλιτεχνών της πόλης μας) να αποστείλουν γραπτές προτάσεις-απαντήσεις για εικαστικές παρεμβάσεις.

Το μήνυμα περιείχε φωτογραφίες από διάφορους τοίχους ιδιωτικών πολυκατοικιών που η δημοτική αρχή έχει ήδη εξασφαλίσει την άδεια χρήσης, πράγμα που απαιτεί χρόνο και προεργασία.

Όσο χρόνο όμως διέθεσε για να βρει τους κατάλληλους τοίχους δεν τον διέθεσε για να ενημερώσει τους καλλιτέχνες, τους οποίους καλεί μέσα σε διάστημα τριών ή τεσσάρων ημερών (εξαρτάται από το πότε έλαβαν το μήνυμα) να καταθέσουν ολοκληρωμένη πρόταση σε κλειστό φάκελο με το ύψος της αμοιβής τους και το είδος των παραστατικών που μπορούν εκδώσουν.

Ο χρόνος που δίνεται στους καλλιτέχνες είναι ασφαλώς ανεπαρκής αλλά και οι πληροφορίες για το τι ζητά ο Δήμος από αυτούς ελλιπείς.

Αποκλείει συνεργασίες δύο ή τριών καλλιτεχνών για ομαδικό έργο, μα πάνω από όλα λογαριάζει το καλλιτεχνικό έργο ως εμπόρευμα και θεωρεί ότι όλοι οι καλλιτέχνες της πόλης των Σερρών, έχουν μπλοκ παροχής υπηρεσιών ή πώλησης έργων ενεργό.

Εκτός από αυτό δεν αναφέρει τα ποσά που διαθέτει ο Δήμος για κάθε έργο, αφήνοντας απληροφόρητους τους καλλιτέχνες για τα κριτήρια επιλογής.

Η Δημοτική αρχή με τέτοιες πρακτικές αποκλείει έμμεσα αλλά και στην ουσία, τη συμμετοχή σχεδόν όλων των καλλιτεχνών της πόλης, σε όφελος ίσως μερικών επαγγελματιών ζωγράφων που βιοπορίζονται από τη δημιουργία έργων σε δημόσιους χώρους με απευθείας ανάθεση ή με ύποπτες χορηγίες χρόνια τώρα.

Υπάρχουν και άλλες απόψεις και προτάσεις εκτός από τις τοιχογραφίες, οι οποίες μάλιστα έχουν και ένα πρόσκαιρο χαρακτήρα λόγω της έκθεσης τους στις καιρικές συνθήκες.

Για τον εορτασμό των 200 ετών από την επανάσταση του 1821 θα έπρεπε να εξεταστεί η ανάθεση έργων σε καλλιτέχνες με ελεύθερη απόδοση σύμφωνα με την εικαστική διάθεση των δημιουργών που υπογράφουν το έργο.

Αυτή η πρόταση δίνει την ευκαιρία να αναδειχθεί η νέα γενιά Σερραίων καλλιτεχνών που περιμένουν μια σπίθα για να αναδείξουν το ταλέντο τους, να καταθέσουν την οπτική τους και τη δημιουργία τους προς κρίση και τέρψη των συμπολιτών μας.

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ Σερρών ο πλούτος ενός τόπου δεν είναι η μονομερής αισθητική αντίληψη αλλά ο πλουραλισμός των αισθητικών και πλαστικών γλωσσών των δημιουργών του.

Παιδιά ξέρετε τι έλεγε ο Καστοριάδης;

Δεν φιλοσοφούμε για να σώσουμε την επανάσταση, αλλά για να σώσουμε τη σκέψη μας και τη … συνοχή μας.

Και είχε δίκιο!

Δείτε επίσης