Από την ΚΕΔΗΣ δημιουργείται ψηφιακός Πολιτιστικός Χάρτης του Δήμου Σερρών

Στη δημιουργία του Ψηφιακού Πολιτιστικού Χάρτη του Δήμου Σερρών, ο οποίος θα είναι προσβάσιμος από το κοινό στο διαδίκτυο χωρίς χρέωση προχωρά η Κ.Ε.ΔΗ.Σ με στόχο τη διαφύλαξη και την ανάδειξη της άυλης τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η εν λόγω δράση επιλέχθηκε για επιχορήγηση και παραχώρηση αιγίδας από το Υπουργείο Πολιτισμού μετά από πρόταση που υπέβαλε η Κ.Ε.ΔΗ.Σ στην ειδική πρόσκληση Ψηφιακός Πολιτισμός.

Στο πλαίσιο της δράσης «Ψηφιακός Πολιτιστικός Χάρτης του Δήμου Σερρών» για πρώτη φορά θα συγκεντρωθεί και θα καταγραφεί ψηφιακά το σύνολο της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρχει η δυνατότητα συνεχούς επικαιροποίησης της βάσης δεδομένων.

«Θα συνεργαστούμε με όλους τους πολιτιστικούς φορείς στον Δήμο Σερρών και θα αξιοποιήσουμε ψηφιακά την προίκα τους. 

Τα τραγούδια, οι φορεσιές, τα ήθη και τα έθιμα, οι συνταγές μαγειρικής, οτιδήποτε μπορεί να χαρακτηριστεί πολιτιστική κληρονομιά θα συμπεριληφθούν σε ένα πολιτιστικό υλικό προσβάσιμο από το κοινό στο διαδίκτυο χωρίς χρέωση. 

Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένα ημερολόγιο δράσεων, ώστε κάτοικοι και επισκέπτες να ενημερώνονται ανά πάσα στιγμή για τα πολιτιστικά γεγονότα, που διοργανώνονται στον Δήμο μας», υπογράμμισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Πρόεδρος της Κ.Ε.ΔΗ.Σ Χρυσάνθη Παλάζη.

Επίσης, θα αναπτυχθεί και θα προωθηθεί εκπαιδευτικό υλικό πολιτιστικού περιεχομένου, το οποίο θα είναι ψηφιακά διαθέσιμο σε μαθητές της Α’ και Β’ Bάθμιας Εκπαίδευσης, με απώτερο σκοπό την ανάδειξη του πολιτισμού και την αλληλεπίδραση των μαθητευομένων.

«Για πρώτη φορά η Κ.Ε.ΔΗ.Σ κατάφερε να μπει στην κατηγορία των επιλέξιμων προς υποβολή προτάσεων επιχειρήσεων και η πρότασή της να συγκαταλέγεται μεταξύ των 50 δράσεων που επιλέχθηκαν για χρηματοδότηση από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Η πρότασή μας για τον Ψηφιακό Πολιτιστικό Χάρτη του Δήμου Σερρών είναι προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν μετά τη λήψη των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Επιπλέον, η  ψηφιοποίηση και ανάδειξη του τοπικού πολιτιστικού υλικού είναι κάτι που έλειπε από τον Δήμο Σερρών και ήδη η δράση έχει βρει μεγάλη ανταπόκριση από τους πολιτιστικούς φορείς», τόνισε η κυρία Παλάζη.

Διαβάστε επίσης για την Κίτρινη κάρτα: