Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων τιμά και γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Το Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Π.Ε. Σερρών «ΟΑΣΙΣ» τιμά και γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου, με την δημιουργία ενός ηλεκτρονικού βιβλίου (e-book) αποτελούμενο από έργα μαθητών της Ε’ και ΣΤ΄ δημοτικού των σχολείων της Περιφέρειάς μας.

Τα παιδιά προσκλήθηκαν να προβληματιστούνε και να δημιουργήσουνε αφίσες, ζωγραφιές, ποιήματα ή οποιοδήποτε άλλο καλλιτεχνικό έργο.

Στόχος της δράσης ήταν να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές στους παράγοντες που δρουν προστατευτικά και αποτρεπτικά στη χρήση των εξαρτησιογόνων ουσιών και ταυτόχρονα να ακουστεί παντού το σύνθημα της Παγκόσμιας ημέρας:

«Άμυνα στις εξαρτήσεις, Επίθεση στη ΖΩΗ!» μέσα από τη φωνή παιδιών.

Η δημιουργία της «εξάρτησης» οφείλεται σε ένα πλήθος παραγόντων που αλληλοπλέκονται και αλληλεπιδρούν μεταξύ τους.

Αυτοί οι παράγοντες είναι οι εκάστοτε ψυχικές ανάγκες του ατόμου, οι συνθήκες του οικογενειακού και κοινωνικού περιβάλλοντος στο οποίο αυτό διαβιεί αλλά και τα ίδια τα χαρακτηριστικά της ουσίας.

Στόχος του Κέντρου Πρόληψης «Όασις» καθώς και όλων των Κέντρων ανά την Ελλάδα είναι η πρόληψη της συνάντησης των ανωτέρω παραγόντων.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της ενημέρωσης, της ευαισθητοποίησης αλλά κυρίως της ενίσχυσης της ψυχοκοινωνικής υγείας των ατόμων, ανηλίκων και ενηλίκων.

Η εκμάθηση της αναγνώρισης και της έκφρασης των συναίσθημάτων, η ενίσχυση των διαπροσωπικών σχέσεων, η αίσθηση της ομαδικότητας και της συνεργασίας, η δημιουργικότητα, η αποδοχή του εαυτού και των άλλων, η ενσυναίσθηση, η ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων αποτελούν μερικούς από τους παράγοντες στους οποίους εστιάζει την εργασία του το Κέντρο Πρόληψης και οι οποίοι αποτρέπουν τη δημιουργία εξαρτήσεων. 

Ο καθένας μας ξεχωριστά αλλά και όλοι μαζί μπορούμε και φέτος να αναλογιστούμε ποιοι είναι οι τρόποι μας ώστε να κάνουμε «Άμυνα στις εξαρτήσεις, Επίθεση στη ΖΩΗ!»

Για οποιαδήποτε πληροφορία είμαστε στη διάθεση σας στο τηλέφωνο 23210-53222 και ώρες 8:30 – 14:30.

Διαβάστε επίσης για την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής: