ΚΙΝΑΛ Σερρών: Το φυσικό περιβάλλον παραδίδεται στα επιχειρηματικά συμφέροντα

Για ακόμα μια φορά η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο. Κανένας και τίποτα δεν μπορεί να τη σταματήσει από την ολοκλήρωση του σχεδίου της, που δεν είναι άλλο από την αύξηση των κερδών των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων σε βάρος του δημοσίου και των τοπικών κοινωνιών.

Ο νέος αντιπεριβαλλοντικός νόμος που κατ’ ευφημισμόν ονομάστηκε «εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας», στην πραγματικότητα έρχεται να παραδώσει το φυσικό περιβάλλον στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ενδεικτική της νοοτροπίας που χαρακτηρίζει το νόμο, είναι η ουσιαστική κατάργηση των κατά τόπους Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Η συγχώνευση του Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης στο νέο ν.π.ι.δ. με την επωνυμία «Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Κεντρικής Μακεδονίας αφαιρεί από την τοπική κοινωνία κάθε μορφή διαχείρισης του φυσικού της πλούτου. Οι τοπικοί φορείς δεν θα συμμετέχουν πλέον στη διοίκηση και διαχείριση των Φορέων, εφόσον για τη ΝΔ το φυσικό περιβάλλον δεν είναι τοπικός πόρος ανάπτυξης και κοινή περιουσία, αλλά ευκαιρία εξυπηρετήσεων ημετέρων. 

Αγνοώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις τοπικές κοινωνίες και αδιαφορώντας για τους εργαζόμενους των φορέων η κυβέρνηση θεωρεί ότι ένα νέο νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου θα ήταν βολικότερο για αποφάσεις αδειοδοτήσων έργων και τακτοποίηση ημετέρων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Μέσω λοιπόν της ουσιαστικής κατάργησης των Τοπικών Οργανισμών Διαχείρισης, η κυβέρνηση επιδιώκει να παρακάμψει μια σειρά εμποδίων που προέκυπταν σε διάφορα επενδυτικά σχέδια, ενώ συνολικότερα ο εν λόγω νόμος δίνει δυνατότητα αλλαγών χρήσης γης για την εγκατάσταση ξενοδοχείων, λατομείων ακόμη και εντός προστατευόμενων περιοχών, διευκολύνοντας φυσικά την εγκατάσταση έργων ΑΠΕ και κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ο Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης ιδρύθηκε με τους Νόμους 2742/99 (ΦΕΚ 207Α/7-10-1999) και 3044/02 (ΦΕΚ 197Α/27-08-2002) (όπως και άλλοι 25 Φορείς Διαχείρισης) από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με σκοπό τη διοίκηση και διαχείριση της ευρύτερης περιοχής του υγροτόπου Κερκίνης. Βούληση μας λοιπόν είναι η ανασύσταση και η αναβάθμιση όλων των φορέων των περιοχών NATURA 2000 της χώρας με ουσιαστικές αρμοδιότητες και η εξασφάλιση των εργαζομένων. 

Η προστασία όλων των περιοχών NATURA της ΠΕ Σερρών, του ορεινού όγκου του Λαϊλιά και της Εθνικού Πάρκου Κερκίνης αποτελεί για την ΝΕ Κιναλ Σερρών προτεραιότητα.