Ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις οι Σερραίοι αγρότες: Στο υπουργείο μελετούν την επιδότηση για αγορά λιπασμάτων…

Φυσικά μη νομίζετε πως οι αγρότες πάνε στα μπλόκα και περιμένουν το μάνα εξ ουρανού;

Κάνουν ήδη τις επαφές τους και μάλιστα σε πολύ υψηλό επίπεδο

Και ήδη στο υπουργείο μελετούν την επιδότηση των παραγωγών για αγορά λιπασμάτων

Το αν θα είναι μέχρι 200 ευρώ τον τόνο, οπως προκρίνει το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης σε μια προσπάθεια να περιορισθεί το αυξημένο κόστος που καταβάλλουν αυτό τον καιρό οι καλλιεργητές για λίπανση και θρέψη, είναι προς συζήτηση…

Μάλιστα σκέφτονται η ενίσχυση να δοθεί με ένα κουπόνι αγοράς λιπασμάτων (voucher) που θα εξασφαλίσει ο κάθε παραγωγός με βάση τα στρέμματα και το είδος της καλλιέργειας που διαχειρίζεται.  

Ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η έκπτωση αυτή εξετάζεται από τους ιθύνοντες του υπουργείου από κοινού με Ευρωπαίους αξιωματούχους, αφού θα χρειαστεί η έγκριση των Βρυξελλών προκειμένου να μην θεωρηθεί η επιδότηση ως κρατική ενίσχυση που στρεβλώνει τον ανταγωνισμό και την εσωτερική αγορά του μπλοκ. 

Όσο για τον συνολικό προϋπολογισμό για μια τέτοια ενίσχυση , δεν φαίνεται να ξεπερνά τα 60 με 70 εκατ. ευρώ, ενώ με την επικείμενη έκπτωση το κόστος αγοράς λιπασμάτων μπορεί να πέσει από τα 900 με 1.000 ευρώ που είναι σήμερα στα 700 με 800 ευρώ ανά τόνο.

Στις υπό εξέταση προτάσεις σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η χρήση κωδικού που θα δίνεται στους παραγωγούς προκειμένου να πετυχαίνεται μια οριζόντια μείωση της τάξης των 150-200 ευρώ ανά τόνο λιπάσματος.

Μια άλλη πρόταση που έγινε στους αρμόδιους της Κομισιόν, είναι μέσω ειδικών κουπονιών που θα δίνονται στους αγρότες ανάλογα με τις εκτάσεις που έχουν δηλώσει για καλλιέργεια, με αυτό τον τρόπο να επιδοτείται η αγορά των λιπασμάτων.

Μάλιστα κάποιοι πρότειναν μια αντίστοιχη λύση, να επεκταθεί και στις ζωοτροφές….

Λέτε να κλείσει η υπόθεση αγρότες τόσο …εύκολα;