Βάζει σε εφαρμογή η κυβέρνηση: Μέτρα σε … δόσεις!

Μέτρα σε .. δόσεις βάζει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να ανακόψει την αυξητική πορεία των κρουσμάτων.

Ταυτόχρονα με την πίεση στο σύστημα υγείας να αυξάνεται και τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας να επιδεινώνονται, ένα νέο πλέγμα μέτρων μπαίνει σε εφαρμογή, με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του ιού.

Μπορεί η επιτροπή εμπειρογνωμόνων να εισηγείται, αλλά η κυβέρνηση αποφασίζει αν και πόσο θα διατηρηθούν οι περιορισμοί σε εστίαση και διασκέδαση και μετά τις 16 Ιανουαρίου, ωστόσο οι σκέψεις για χαλάρωση του πλαισίου φαίνεται πως άρχισαν να …παγώνουν. 

Δεν έχει ξεκινήσει η αποκλιμάκωση: Στο στόχαστρο 60άρηδες, πρόστιμα και άλλα …. εμβόλια!

Το βασικό σενάριο της κυβέρνησης προβλέπει την διατήρηση μιας σειράς περιορισμών (π.χ.  απαγόρευση για ορθίους, αριθμός πελατών) τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα, καθώς δεν έχει ξεκινήσει η αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου.

Αυτό που θα μπορούσε ίσως να εξεταστεί είναι η άρση της απαγόρευσης της μουσικής στην εστίαση, ωστόσο λόγω της πορείας των κρουσμάτων η απόφαση αναμένεται να μετατεθεί για την επόμενη εβδομάδα. 

Σε κάθε περίπτωση όσο συνεχίζονται οι περιορισμοί θα επεκτείνονται και τα μέτρα στήριξης στις επιχειρήσεις. 

Τρία μέτρα έχουν ήδη κλειδώσει και μπαίνουν σε εφαρμογή: 

Στις 16 Ιανουαρίου  λήγει η προθεσμία στους  άνω των 60 προκειμένου  να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό. Όσοι πολίτες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας δεν το πράξουν θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα. Να σημειωθεί πως για τον Ιανουάριο θα προβλεφθεί το μισό πρόστιμο (50 ευρώ). 

Από την 1η Φεβρουαρίου οι  πολίτες που δεν έχουν κάνει την αναμνηστική δόση επτά μήνες μετά την  δεύτερη δόση θα χάνουν τα προνόμια του πιστοποιητικού εμβολιασμού (π.χ. είσοδος σε κλειστούς χώρους). Η σχετική ρύθμιση ισχύει ήδη για τους άνω των 60 ετών και τώρα επεκτείνεται σε όλους τους ενήλικες. 

Μέχρι τις 31 Μαρτίου αναμένεται να δοθεί περιθώριο στους ανεμβολίαστους υγειονομικούς να κάνουν το σχετικό βήμα και να επιστρέψουν  στην εργασία τους. Διαφορετικά θα καλυφθούν οι θέσεις είτε με νέες προσλήψεις είτε με παράταση συμβάσεων. Να σημειωθεί εδώ πως η  κυβέρνηση προσανατολίζετα στο να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για τον COVID, σε όσους παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ.

 Πρώτη σε τεστ η Ελλάδα

Σε ένα αυξημένο σύστημα testing εστιάζει η κυβέρνηση για να μην κλείσουν  τα σχολεία, η κοινωνία αλλά και η οικονομία.  Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι  η  Ελλάδα -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ECDC- βρίσκεται στην 1η θέση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ για τον COVID.

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο ΕΟΔΥ έχει  πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα  εντελώς δωρεάν πάνω από 9.000.000 διαγνωστικά rapid και PCR test, πέρα από εκείνα που έχουν γίνει σε δομές του Ε.Σ.Υ. Παράλληλα,  από τον Απρίλιο έως το τέλος του  2021 δόθηκαν δωρεάν περισσότερα από 86.400.000 self test σε πάνω από  7.660.000 πολίτες

Στο μέτωπο των εμβολιασμών από τα στοιχεία προκύπτει πως :

-Περισσότεροι από 7.54 εκατομμύρια πολίτες  έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση ποσοστό που αντιστοιχεί σε 71,8% του γενικού πληθυσμού και 81,7% του ενήλικου πληθυσμού. Ο μέσος όρος στην Ε.Ε. για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μια δόση είναι 73,1% του γενικού πληθυσμού και 84,1% του ενήλικου πληθυσμού.

-Περισσότεροι από 7.15 εκατομμύρια πολίτες έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους που αντιστοιχεί σε ποσοστό 68,15 επί του γενικού πληθυσμού και 77,7% επί του ενήλικου πληθυσμού. Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ε.Ε. για τους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς είναι 69,7% του γενικού πληθυσμού και 80% του ενήλικου πληθυσμού.

-Σε ό,τι αφορά την αναμνηστική δόση, τη στιγμή αυτή έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.97 εκατομμύρια εμβολιασμοί (ποσοστό 68,2% επί των δικαιούχων) ενώ  825.000 πολίτες  έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους (ποσοστό 14,3%).

-Στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατ’ οίκον έχουν υποβληθεί 76.900 αιτήσεις και έχουν ήδη γίνει εμβολιασμοί σε 55.000 πολίτες. 

-Στα παιδιά – στις ηλικίες 5 έως 11 – έχουν ήδη εμβολιαστεί   37.000 και έχουν  κλειστεί  73.000 ραντεβού.