Έπεσε η κυβέρνηση στην Βουλγαρία: Πάμε για τέταρτες εκλογές;

Βέβαια δίπλα μας στην γειτονική Βουλγαρία τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. 

Η κυβέρνηση του Κίριλ Πέτκοφ στη Βουλγαρία κατέρρευσε αφού υπερψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε στο κοινοβούλιο, προκαλώντας πολιτική αναταραχή στη χώρα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και του αυξανόμενου πληθωρισμού. 

Η αντιπολίτευση ανέτρεψε την κυβέρνηση, η οποία ανέλαβε την εξουσία πριν από έξι μήνες, καθώς την πρόταση μομφής υπερψήφισαν 123 βουλευτές έναντι 116 που καταψήφισαν σε σύνολο 240. 

Καταλυτικός παράγοντας για την έκβαση αυτή αποτέλεσαν οι διαφωνίες για το αν η Βουλγαρία θα έπρεπε να ξεμπλοκάρει την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο 42χρονος Πέτκοφ, ένας απόφοιτος του Χάρβαρντ ο οποίος είχε δεσμευτεί πως θα καταπολεμήσει τη διαφθορά, και ουσιαστικά υιοθέτησε μια ξεκάθαρα φιλοευρωπαϊκή και φιλονατοϊκή στάση μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, μια ασυνήθιστη προσέγγιση για μια χώρα με παραδοσιακά φιλική συμπεριφορά απέναντι στη Μόσχα

Πολιτικοί αναλυτές προβλέπουν ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα υιοθετήσει μια «πιο ουδέτερη στάση» και ως προς το ΝΑΤΟ και ως προς την … Ρωσία!

Βέβαια όλοι οι Βούλγαροι φοβούνται πως θα οδηγηθούν σε νέες εκλογές, τις τέταρτες από τον Απρίλιο του 2021, θέτοντας σε κίνδυνο εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία ανάκαμψης της ΕΕ και τα σχέδιά της να υιοθετήσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα το 2024.