Το ΚΚΕ και η ΚΟΒ Υγείας ζητούν την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας του Νομού μας

“Πρόσβαση και πλήρης εξυπηρέτηση στα Κέντρα Υγείας με:

Αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας με προμήθεια του απαραίτητου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και τη στελέχωση τους (μέσω προσλήψεων και κινήτρων) με προτεραιότητα στις απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές”. 

Τα παραπάνω αποτελούν μερικές από τις προεκλογικές δεσμεύσεις της τωρινής κυβέρνησης της ΝΔ για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Οι μετεκλογικές όμως πράξεις της δείχνουν την κατεύθυνση που έχουν επιλέξει όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις για συνέχιση της υποβάθμισης, υποστελέχωσης και ιδιωτικοποίησης της υγείας.

Η κυβέρνηση προχωρά σε περαιτέρω υποβάθμιση του ήδη υποστελεχωμένου κέντρου υγείας Σερρών (πρώην ΠΕΔΥ)

Μετά το σχεδιασμό για τον περιορισμό της λειτουργίας δύο κέντρων υγείας στο νομό Σερρών (Στρυμονικού και Μαυροθάλασσας), διατηρώντας εν τω μεταξύ την τραγική κατάσταση σε προσωπικό, εξοπλισμό και κτηριακές υποδομές σε όλα τα κέντρα υγείας της περιφέρειας, η κυβέρνηση προχωρά σε περαιτέρω υποβάθμιση του ήδη υποστελεχωμένου κέντρου υγείας Σερρών (πρώην ΠΕΔΥ).

Το κέντρο υγείας της πόλης των Σερρών ήδη από τη δημιουργία του υπολειτουργεί. Δε διαθέτει το απαραίτητο προσωπικό, πολλοί γιατροί και λοιπό προσωπικό είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου, αντιμετωπίζει προβλήματα υποδομής, χωροταξικά και θέρμανσης. Αυτό οδηγεί τους εργαζόμενους να δουλεύουν σε εντατικές συνθήκες και εξυπηρετεί το λαό με προβλήματα καθυστέρησης και ταλαιπωρίας. 

Από την άλλη, η μοναδική Τοπική Μονάδα Υγείας που λειτουργεί στην πόλη δεν αρκεί σε συνδυασμό με το Κέντρο Υγείας για να καλύψει τις ανάγκες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του λαού.

Να διευκρινίσουμε ότι η ΤΟΜΥ λειτουργεί με χρηματοδότηση από την ΕΕ για 2 χρόνια μόνο (και πιθανότητα παράτασης για άλλα 2 χρόνια) και επιπλέον η δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για δημιουργία δεύτερης ΤΟΜΥ δεν υλοποιήθηκε ποτέ. 

Σε αυτή λοιπόν την κατάσταση σχεδόν ανύπαρκτης πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για το σερραϊκό λαό έρχεται να προστεθούν οι μετακινήσεις σχεδόν όλων των γιατρών που εργάζονται στο Κέντρο Υγείας για να καλύψουν ανάγκες εφημεριών στο Νοσοκομείο Σερρών, σε άλλα κέντρα υγείας του νομού, ακόμη και σε άλλες πόλεις!!!

(μετακίνηση του μοναδικού ψυχιάτρου στο νοσοκομείο Καβάλας).

Αποδυναμώνεται το Κέντρο Υγείας της πόλης των Σερρών ακόμη περισσότερο,

Αποδυναμώνεται δηλαδή το Κέντρο Υγείας της πόλης των Σερρών ακόμη περισσότερο, καθώς οι γιατροί θα απουσιάζουν από την εργασία τους τις ώρες που απαιτείται για τη μετακίνησή τους από και προς το σημείο του χάρτη που θα εφημερεύουν, ενώ θα απουσιάζουν και τις ημέρες του ρεπό που διακαιούνται να πάρουν για την κάθε 24ωρη εφημερία που διενεργούν.

Αυτό θα σημαίνει λιγότερα ραντεβού και εξυπηρέτηση έκτακτων περιστατικών συγκριτικά με τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Είναι ολοφάνερο που το πάνε…

  • καμία μόνιμη πρόσληψη γιατρού και λοιπού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών του λαού σε σύγχρονες υπηρεσίες υγείας, 
  • ευέλικτοι εργαζόμενοι, χωρίς δικαιώματα που δε θα έχουν σταθερό χώρο εργασίας και θα μετακινούνται από κέντρο υγείας σε κέντρο υγείας, σε νοσοκομείο ακόμα και σε άλλες πόλεις,
  • τρομερή ταλαιπωρία για τους ασθενείς που θα ψάχνουν με τα κιάλια για κάποιον γιατρό, 
  • άνοιγμα διάπλατα της πόρτας για την είσοδο ιδιωτών σε δημόσιες μονάδες υγείας, 
  • βαθιά το χέρι στην τσέπη του λαού για να πληρώνει για την υγεία του.

Οι παραπάνω αλλαγές ούτε μεμονωμένες είναι, ούτε τυχαίες.

Είναι στη  κατεύθυνση υλοποίησης στρατηγικού σχεδιασμού για την υγεία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανήκουν στα προγράμματα όλων των αστικών κομμάτων που κυβέρνησαν ως τώρα τη χώρα.

Τα Κέντρα Υγείας θα περάσουν σταδιακά στον έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου η λειτουργία τους να γίνει λιγότερο γραφειοκρατική και πιο αποτελεσματική» 

Συγκεκριμένα, η δέσμευση «Τα Κέντρα Υγείας θα περάσουν σταδιακά στον έλεγχο της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου η λειτουργία τους να γίνει λιγότερο γραφειοκρατική και πιο αποτελεσματική»  ανήκει στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ για την υγεία και αποτελεί υλοποίηση τόσο του Καλλικράτη, όσο και της οδηγίας της ΕΕ «Υγεία 2014-2020», που εφάρμοσε στην ολότητά τους η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο στη σημερινή κυβέρνηση για ολοκλήρωση του στόχου.

Δηλαδή, μείωση της κρατικής χρηματοδότησης για την υγεία, μονάδες υγείας που θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις με έσοδα-έξοδα, αναζήτηση πόρων από την τοπική διοίκηση για την υγεία μέσω ιδιωτών ή μέσω της φορολογίας του λαού, του ίδιου του ασθενούς.

Με μια πρόταση: η Υγεία παύει να είναι Κοινωνικό Αγαθό και γίνεται Εμπόρευμα που εντάσσεται στους «κανόνες της Αγοράς».

Ο λαός και οι υγειονομικοί δεν πρέπει να αφήσουν να περάσουν αυτοί οι σχεδιασμοί.

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που έχουν ανάγκη ο λαός και οι υγειονομικοί δεν έχει καμία σχέση με αυτό που υπήρχε, με αυτό που υπάρχει ή με τις ΤΟΜΥ και τα Κέντρα Υγείας που παρά τις προσπάθειες του προσωπικού ψυχορραγούν υποστελεχωμένα.

Διεκδικούμε: 

  • Άμεσα προσλήψεις γιατρών και λοιπού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, μόνιμων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για κάλυψη των κενών σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας, περιφερικά ιατρεία 
  • Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στις Δημόσιες Μονάδες Υγείας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Καμία απόλυση ή μετακίνηση εργαζόμενου σε δημόσια μονάδα υγείας 
  • Άμεση επίλυση κτηριακών ζητημάτων και υλικοτεχνικής υποδομής σε όλες τις δημόσιες μονάδες υγείας

Ο λαός πρέπει να απορρίψει συνολικά αυτήν την επίθεση, να μη συμβιβαστεί με την πολιτική που μεγαλώνει συνεχώς το χάσμα ανάμεσα στις παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας και τις τεράστιες δυνατότητες που προσφέρουν σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία. 

Να δυναμώσει τον αγώνα για αποκλειστικά κρατικό σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, καθολικό, σύγχρονο και απολύτως δωρεάν, με κριτήριο την κάλυψη των εργατικών – λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη του κεφαλαίου!

Διαβάστε επίσης εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here