Κλείσανε τα σχολεία του Δήμου Αμφίπολης!

Να κλείσουν τα σχολεία του Δήμου Αμφίπολης λόγω κρουσμάτων κορωνοιού, ζήτησε πρώτος ο πρώην δήμαρχος της περιοχής και επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Κώστας Μελίτος.

Μετά από μια ώρα βγήκε και η ανακοίνωση από το Δήμο Αμφίπολης

«Τα τελευταία 24ωρα έχει εντοπιστεί στο Δήμο Αμφίπολης αυξημένος αριθμός κρουσμάτων κορωνοϊού, ιδιαίτερα μεταξύ των μαθητών.

Ήδη έχει ανασταλεί η δια ζώσης λειτουργία του Γυμνασίου Πρώτης και ενός τμήματος του Δημοτικού Σχολείου Πρώτης.

Η κατάσταση κρίνεται ιδιαίτερα σοβαρή. Είναι σημαντικό οποίος παρουσιάζει συμπτώματα να υποβάλετε σε τεστ covid.

Παρακαλούνται οι γονείς των οποίων τα παιδιά βρεθούν θετικά στον COVID-19 να ενημερώνουν άμεσα τον Υπεύθυνο covid της Σχολικής Μονάδας ή τον Διευθυντή του σχολείου.

Ο Δήμος Αμφίπολης είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την αναστολή λειτουργίας των σχολείων.

Κρίσιμο είναι να επιδείξουμε όλοι μέγιστη υπευθυνότητα, ώστε να περιορίσουμε κατά το μέγιστο τη διασπορά του ιού στην κοινότητα.

Τέλος, είναι απαραίτητο να προφυλάξουμε τις ευπαθείς ομάδες λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα και περιορίζοντας δραστικά τις επαφές μας.

Με δύο λόγια ο Δήμος έκλεισε τα σχολεία…

Μόνο που κάτι τέτοιο πρακτικά είναι …αδύνατο!

Μάλιστα αυτό το δικαίωμα το να αποφασίζουν δηλαδή για τη διακοπή των μαθημάτων στα σχολεία της αρμοδιότητάς τους λόγω πανδημίας ζήτησαν και οι δήμαρχοι της Χαλκιδικής με κοινή επιστολή τους προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

Με έγγραφο που συνυπέγραψαν οι πέντε δήμαρχοι της περιφερειακής ενότητας, Πολυγύρου, Αστέριος Ζωγράφος, Νέας Προποντίδας, Μανώλης Καρράς, Κασσάνδρας, Αναστασία Χαλκιά, Σιθωνίας, Πάρις Ντέμπλας και Αριστοτέλη, Στέλιος Βαλιάνος, ζήτησαν να τους δοθεί αυτή η δυνατότητα, εφόσον κρίνουν ότι το επιβάλλει η επιδημιολογική εικόνα της περιοχής τους.

Αφού υπενθύμισαν βέβαια ότι με το άρθρο 94 του ν. 3852/2010 του δίνεται ως αρμοδιότητα στους δήμους «η διακοπή μαθημάτων, λόγων έκτακτων συνθηκών ή επιδημικής νόσου εντός των διοικητικών ορίων του δήμου τους».

Ωστόσο, στην περίπτωση της πανδημίας του κορωνοϊού υπερισχύουν οι διατάξεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, οπότε η αρμοδιότητα δίδεται στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο όμως, όπως επισημαίνουν, δεν μπορεί να γνωρίζει τις ιδιαίτερες συνθήκες των μικρών κοινωνιών και των επαρχιακών πόλεων.

Άρα η πρόταση γίνεται από τον Νομίατρο και η απόφαση βγαίνει από το Προϊστάμενο εκπαίδευσης!

Είτε της πρωτοβάθμιας, είτε της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης…

Σωστά;