Κώστας Καραμανλής: Η κυβέρνηση απαξιώνει την Αμφίπολη!

Κώστας Καραμανλής:

Η κυβέρνηση απαξιώνει την Αμφίπολη

Για υποβάθμιση του μνημείου μιλούν οι Μελίτος και Καραμανλής.

Μπορεί η αρχαιολογική σκαπάνη να έφερε πριν πέντε χρόνια στο φως το επιβλητικό και μοναδικό μνημείο της Αμφίπολης στο λόφο Καστά, αλλά από τότε και μέχρι σήμερα η κυβέρνηση φροντίζει με την αδράνεια που επιδεικνύει να «θάβει» την ανάδειξή του και να μην προχωρά στη συνέχιση των εργασιών, στερώντας από κάθε ενδιαφερόμενο να επισκεφθεί τη μοναδική αυτή ανακάλυψη, αλλά και το νομό Σερρών από έναν σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών.

Την στάση αυτή της κυβέρνησης στηλιτεύουν τόσο ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραμανλής, όσο και ο δήμαρχος Αμφίπολης κ. Κώστας Μελίτος.

Κώστας Μελίτος

H ανασκαφή σταμάτησε το 2015

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήρθε στην εξουσία, και ανέλαβε τις τύχες αυτής της χώρας, έδειξε μια απίστευτη ιδεοληψία και αντί να αναγνωρίσει την παγκόσμια εμβέλεια της Αμφίπολης, έδειξε απαξίωση απέναντι στο ίδιο το μνημείο.

Λες και ο τύμβος έχει μια κομματική ταυτότητα που σέρνει μαζί του ανά τους αιώνες», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κώστας Καραμανλής.

Υπογραμμίζει στην συνέχεια πως:

«Aπό το 2015 το μνημείο έχει αφεθεί εντελώς στην τύχη του, την ίδια στιγμή που η μελέτη από το Αριστοτέλειο και το Δημοκρίτειο σταμάτησε να χρηματοδοτείται και φυσικά διεκόπη, ενώ η ένταξη στο ΕΣΠΑ για το 1,5 εκατ. ευρώ ήρθε με καθυστέρηση, αλλά ακόμη δεν έχει προχωρήσει τίποτα.

«Η αναπτυξιακή μελέτη και οι προτάσεις της ευρύτερης περιοχής, που είχε συντάξει ο Δήμος Αμφίπολης και είχαν κατατεθεί στον τότε υπουργό Πολιτισμού, τον κ. Τασούλα, είμαι σίγουρος ότι και αυτές βρίσκονται ξεχασμένες σε κάποιο ντουλάπι» μας λέει ο κ. Καραμανλής, ενώ αναρωτιέται «αν είναι δυνατόν μια κυβέρνηση να τυφλώνεται τόσο πολύ από μια μικροκομματική εμπάθεια, από μια ιδεοληψία, σε αυτό το ζήτημα».

«Είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνουμε ούτε το προφανές, τον κρίσιμο εθνικό ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίζει σήμερα διεθνώς η ανακάλυψη της Αμφίπολης στο επίκαιρο ζήτημα της Μακεδονίας;»

Ο κ. Καραμανλής εστιάζει, όμως, και σε αυτό που χρειάζεται να γίνει για την ευρύτερη περιοχή όπου βρίσκεται το σημαντικό αυτό μνημείο.

«Χρειαζόμαστε αυτό που λέμε ένα master plan, ένα ολοκληρωμένο πλέγμα δράσεων, με πρώτο όμως την ανάδειξη του αρχαιολογικού ευρήματος, ώστε να γίνει το συντομότερο επισκέψιμο και να ανοίξει τις πόρτες του στο ευρύ κοινό.

Το επιβλητικό μνημείο στον λόφο Καστά στην Αμφίπολη Σερρών, που το 2014 προσήλκυσε τα βλέμματα και το ενδιαφέρον όλης της οικουμένης, από το 2015 μαραζώνει και περιμένει τα κονδύλια του υπουργείου Πολιτισμού για να συνεχιστούν οι ανασκαφές.

Η θλιβερή αυτή εξέλιξη έχει απογοητεύσει τους κατοίκους της περιοχής αλλά και τους αρχαιολόγους που συνεχώς συζητούν για τη σπουδαιότητα του μοναδικού αυτού τάφου.

Περιμένουν να ανοίξει τις πύλες του, να γίνει το μνημείο επισκέψιμο, ώστε να μπορέσουν να δουν τις καρυάτιδες και τον εκπληκτικό γλυπτό διάκοσμο που είδαν το φως της δημοσιότητας και να μάθουν, επιτέλους, τον σημαντικό ένοικο που έβαλε την Αμφίπολη στον χάρτη του παγκόσμιου αρχαιολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος.

Ο δήμαρχος Αμφίπολης, Κωνσταντίνος Μελίτος, εξηγεί ότι «η ανασκαφή σταμάτησε το 2015» και προσθέτει πως «το 2016 εγκρίθηκε ένα ποσό περίπου 1,5 εκατ. ευρώ για να συντηρηθεί το μνημείο και έχει παγώσει στην ουσία η εξέλιξη των εργασιών συντήρησης».

Ο ίδιος αναφέρει ότι ο δήμος θέλει να συντηρηθεί το υπάρχον μνημείο στη μορφή που είναι σήμερα και να συνεχιστούν οι ανασκαφές.

Σε ερώτηση για την απορρόφηση του συγκεκριμένου κονδυλίου ο κ. Μελίτος απαντάει πως «δεν γνωρίζουμε ούτε σε ποιο ποσοστό έχουν αποπερατωθεί τα έργα ούτε σε ποιο ποσοστό έχει γίνει η απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Σε αυτό συμβάλλει και η Περιφέρεια, το υπουργείο Πολιτισμού όμως μένει αδιάλλακτο, εκτός και αν ετοιμάζει κάτι και το αδικώ, αλλά δεν νομίζω.

Όπως και να έχει, πρέπει να ενημερωθούμε και αυτοί πρέπει να μας δώσουν τις απαντήσεις».

Ο δήμαρχος Αμφίπολης συνεχίζει λέγοντας πως «από την πλευρά της κυβέρνησης δεν υπάρχει ανταπόκριση, αλλά αδιαφορία».

«Επιμένω και θα αγωνιστώ για τη συνέχιση των ανασκαφών στον αρχαιολογικό χώρο.

Έρχονται άνθρωποι από την Αμερική και από όλο τον κόσμο και δεν μπορούν να δουν το μνημείο, το οποίο είναι επιβλητικό.

Το μέγεθος του συγκεκριμένου έργου, το κόστος του, η ποιότητα ων υλικών που χρησιμοποιήθηκαν και ο γραπτός γλυπτός διάκοσμος παραπέμπουν σε κάτι πολύ μεγάλο, που πρέπει να μάθουμε τι είναι και να γίνει επισκέψιμο» κατέληξε ο κ. Μελίτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here