Κώστας Καραμανλής: «Οι Πρέσπες δεν είναι η συνέχεια του Βουκουρεστίου»

Κώστας Καραμανλής: «Οι Πρέσπες δεν είναι η συνέχεια του Βουκουρεστίου»

Συνέντευξη στον Σωτήρη Σταθόπουλο

Την πλήρη αντίθεσή του με τη συμφωνία των Πρεσπών εκφράζει μέσω της συνέντευξής του στη «Νέα Σελίδα» ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη γραπτή δήλωση του πρώην πρωθυπουργού.

«Με την τελευταία παρέμβαση έβαλε οριστικά τέλος στη σπέκουλα του ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν οι Πρέσπες αποτέλεσαν συνέχεια του Βουκουρεστίου», αναφέρει. Παράλληλα, εξηγεί ότι μετά την κύρωση της συμφωνίας τα περιθώρια αλλαγών στην περίπτωση που η ΝΔ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας είναι στενά, υποστηρίζει, ωστόσο, ότι «η ΝΔ είναι αποφασισμένη να διαπραγματευτεί, ακόμα και να βάλει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ».

Όσον αφορά δε στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να μην καταθέσει πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, ο κ. Καραμανλής σημειώνει: «Η πρόταση μομφής τώρα θα ήταν δώρο στον κ. Τσίπρα».

Μετά την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών βλέπετε η ΝΔ να έχει περιθώρια να την επαναδιαπραγματευτεί αν αναλάβει τη διακυβέρνηση;

Το βέβαιο είναι ότι η συμφωνία παράγει ήδη τετελεσμένα. Το πιο εύκολο για τη Νέα Δημοκρατία σήμερα θα ήταν να πουλήσει παραμύθι, όπως ο κ. Τσίπρας ως αντιπολίτευση με τα μνημόνια. Να λέγαμε, δηλαδή, ότι θα σκίσουμε τη συμφωνία ότι θα την καταργήσουμε με έναν νόμο κι ένα άρθρο. Όμως δεν είμαστε πολιτικοί τυχοδιώκτες. Γι’αυτό και προειδοποιήσαμε εγκαίρως, πριν από την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, ότι ή η Βουλή θα πει το μεγάλο «όχι» ή, αλλιώς, μετά την κύρωση, τα περιθώρια κινήσεων θα είναι, δυστυχώς, περιορισμένα. Βέβαια, όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η ΝΔ είναι αποφασισμένη να διαπραγματευτεί, ακόμα και να βάλει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στην ΕΕ, αποσυνδέοντάς τη πλήρως από τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ.

Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έκανε μια από τις σπάνιες πλέον δημόσιες παρεμβάσεις του, παίρνοντας θέση εναντίον της συμφωνίας…

Ως πρώην πρωθυπουργός, ξέρει να μιλάει όταν το επιτάσσει το εθνικό συμφέρον και να απέχει από την καθημερινή φασαρία. Γι’ αυτό και όσα λέει κάνουν αίσθηση. Με την τελευταία παρέμβαση έβαλε οριστικά τέλος στη σπέκουλα του ΣΥΡΙΖΑ ότι δήθεν οι Πρέσπες αποτέλεσαν συνέχεια του Βουκουρεστίου. Η αλήθεια είναι ότι η συμφωνία αυτή κινήθηκε στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση. Πρόκειται για μια αδιανόητη εθνική υποχώρηση, που εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους για την πατρίδα μας και ανοίγει την πόρτα σε νέες περιπέτειες για τη Μακεδονία μας.

Σας προβληματίζει το γεγονός ότι πέρασε με περισσότερες από 151 ψήφους; Πρόκειται, εξάλλου, για ένα κρίσιμο εθνικό ζήτημα που η αξιωματική αντιπολίτευση πίστευε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις…

Οι κομματικοί ανταγωνισμοί είναι ασήμαντοι μπροστά στην εθνική ήττα. Όμως, αφού ρωτάτε, υπενθυμίζω ότι, αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκείνος που απαράδεκτα και ανεύθυνα προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ένα κρίσιμο εθνικό θέμα, προσδοκώντας να δημιουργήσει εσωτερικό πρόβλημα στη ΝΔ. Τελικά όμως η ΝΔ παρέμεινε, ασφαλώς, απόλυτα ενωμένη, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να χάσει -έστω και προσχηματικά- τον κυβερνητικό του εταίρο και, το κυριότερο, να βρει αντίθετη τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Το ότι θα περνούσε η συμφωνία στη Βουλή ήταν επόμενο μέσα στο πρωτόγνωρο, νοσηρό κλίμα πολιτικού τυχοδιωκτισμού που επικράτησε. Ένα είναι σίγουρο όμως: έχουμε κυβέρνηση μειοψηφίας και οι μέρες της είναι μετρημένες.

Εκτιμάτε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία, αφού έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης και κατάφερε να περάσει τη συμφωνία των Πρεσπών;

Αυτό που «κατάφερε» ο κ. Τσίπρας ήταν να υποχωρήσει εκεί που δεν υποχώρησε κανείς άλλος, να διχάσει τον λαό, να περιφρονήσει την κοινή γνώμη, να χάσει επί της ουσίας την κυβερνητική πλειοψηφία, να μετατρέψει την κυβέρνησή του σε κυβέρνηση μειοψηφίας, να διαλύσει τους ΑΝΕΛ, που χρησιμοποιούσε τόσα χρόνια, και να κυβερνάει με δεκανίκια, ενώ η κοινωνία βράζει. Τι νόημα έχει, λοιπόν, αν θα μείνει ή όχι στην καρέκλα τέσσερις πέντε μήνες παραπάνω; Τι Μάιος, τι Σεπτέμβριος; Την ήττα δεν τη γλιτώνει.

Γιατί δεν κατέθεσε πρόταση μομφής η Νέα Δημοκρατία;

Τι νόημα θα είχε λίγες μόλις μέρες μετά την ετερόκλητη συμμαχία που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης; Προφανώς, δεν άλλαξε κάτι από τότε. Πρόταση μομφής τώρα θα ήταν δώρο στον κ. Τσίπρα. Για πολλούς λόγους. Θα του δίναμε τη δυνατότητα να πανηγυρίζει για μια επίπλαστη πλειοψηφία. Και ταυτόχρονα θα χάναμε τη δυνατότητα να κάνουμε πρόταση μομφής μέσα στο επόμενο εξάμηνο, αν το επιτρέπουν και το επιτάσσουν οι πολιτικές συνθήκες – πράγμα διόλου απίθανο τόσο εύθραυστη που είναι πλέον η κυβέρνηση.

Πώς σχολιάζετε τη στροφή Τσίπρα προς τις λεγάμενες «προοδευτικές δυνάμεις» και το «πρέσινγκ» στον χώρο της Κεντροαριστεράς;

Ο κ. Τσίπρας είναι πολιτικός μίμος του Ανδρέα Παπανδρέου. Επόμενο είναι, λοιπόν, να επιχειρεί να τον μιμηθεί και στο ψευδεπίγραφο κάλεσμα «προοδευτικών δυνάμεων». Η αλήθεια είναι ότι τα χειρότερα ιστορικά χαρακτηριστικά του ΠΑΣΟΚ έχουν φωλιάσει στον ΣΥΡΙΖΑ, που δήθεν ήθελε να παραστήσει το «νέο». Και γενικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί τη συνέχεια του ΠΑΣΟΚ. Μια ματιά στο πόσα στελέχη πήγαν από το ένα κόμμα στο άλλο το αποδεικνύει.

Η αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση εκτιμάτε ότι μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στα δεξιά της ΝΔ;

Ξέρετε πολλούς που τον ψήφισαν και δεν το έχουν ήδη μετανιώσει; Ο κ. Καμμένος ήταν αυτός που έδωσε το στυλό για να υπογράψουν στις Πρέσπες οι κ. Τσίπρας και Κοτζιάς, στηρίζοντας την κυβέρνηση κατά την κρίσιμη ψηφοφορία της πρότασης μομφής που είχε καταθέσει η Νέα Δημοκρατία. Από τις πολλές πολιτικές πιρουέτες ο κ. Κομμένος έχει ζαλιστεί κι ο ίδιος.

Η ΝΔ επιχειρεί διεύρυνση με ανοίγματα σε στελέχη και ψηφοφόρους άλλων χώρων, τονίζοντας ότι και επί προεδρίας Κώστα Καραμανλή είχε γίνει κάτι ανάλογο. Προς ποια κατεύθυνση πρέπει, θεωρείτε, να γίνει διεύρυνση;

Η ένταξη πολιτικών προσώπων από άλλα κόμματα μπορεί να αλλοιώσει την κεντροδεξιά παράταξη;

Είμαστε μια μεγάλη, πολυσυλλεκτική παράταξη με κεντρικό κορμό την κεντροδεξιά και θεμελιώδεις αξίες το μέτρο, την ελευθερία, την αγάπη στην πατρίδα και την ειλικρίνεια προς τον λαό. Συνεπώς, ο χαρακτήρας αυτής της παράταξης δεν αλλοιώνεται. Αυτό που επιθυμεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι μια αμφίπλευρη διεύρυνση.

Συνεχίζοντας έτσι την παράδοση αρχηγών όπως ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Κώστας Καραμανλής.

Για να πετύχεις μεγάλα εκλογικά ποσοστά, ώστε να βοηθήσεις τον τόπο, πρέπει να προσελκύσεις στελέχη και κυρίως πολίτες πέραν των στενών κομματικών ορίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here