Κώστας Καρπουχτσής: Τι ανάπτυξη θέλουμε στις Σέρρες;

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ήρθαν στην επικαιρότητα τους τελευταίους δύο μήνες στο νομό Σερρών με αφορμή τις διαδοχικές αιτήσεις εταιρειών για την δημιουργία φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων οι οποίες προβάλλονται ως «μεγάλες» επενδύσεις εξαιτίας των ιλιγγιωδών ποσών που θα επενδυθούν σε αυτές.

Αίτηση για ένα γιγαντιαίο φωτοβολταϊκό πάρκο στην κορυφή του Μενοίκιου όρους που καταλαμβάνει έκταση ίση με την… πόλη των Σερρών!! 

Αιολικά πάρκα που έχουν ήδη γεμίσει τις κορυφές των βουνών πάνω από το Σιδηρόκαστρο, πλησιάζουν σε απόσταση αναπνοής από την πόλη των Σερρών με νέες αιτήσεις (Τρεις ξεχωριστές αλλά γειτονικές για 14 ανεμογεννήτριες) προς έκφραση γνώμης για αδειοδότηση εγκατάστασης στην κορυφογραμμή του όρους Λαϊλιά πλησίον της Ορεινής.

Όλως τυχαίως είναι σχέδια που παλαιότερα είχαν απορριφθεί, αλλά ο νέος «αντιπεριβαλλοντικός» νόμος 4685/2020 ξανάνοιξε τις ορέξεις… δίνοντας το απαραίτητο νομοθετικό «παραθυράκι». 

Πρόσφατο είναι άλλωστε και το «ακραίο» αίτημα για την δημιουργία… λατομείου στον Λαϊλιά!

Επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας ναι. Αλλά από ποιους; 

Από μεγάλους παίκτες της αγοράς που έρχονται να εκμεταλλευτούν με γιγαντιαία πάρκα τον ήλιο και τον αέρα του τόπου χωρίς στην ουσία να «δώσουν» τίποτα στον τόπο; 

Ποια είναι η προστιθέμενη αξία;

(Αν θέλουμε να έχουμε ένα παράδειγμα, ας ρωτήσουμε τους κατοίκους του Δήμου Σιδηροκάστρου τι τους έταξαν και τι όφελος έχουν τελικά σήμερα από την λειτουργία των Αιολικών πάρκων στον Δήμο)

Μάλιστα οι επενδύσεις αυτές εκτός του ότι προωθούνται «σκανδαλωδώς» από την Κυβέρνηση και οι αποφάσεις λειτουργίας τους λαμβάνονται από Κυβερνητικές Επιτροπές (οι τοπικές κοινωνίες απλά εκφράζουν γνώμη η οποία μπορεί να αγνοηθεί), θα χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.

Από την άλλη την ίδια στιγμή τρεις από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις του νομού, αλλά και της χώρας, (FIBRAN, ΔΡΟΜΕΑΣ, ΚΡΙ ΚΡΙ) δεν μπορούν να ρίξουν το κόστος παραγωγής, (μετά τις δυσθεώρητες αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος με τις ρήτρες αναπροσαρμογής),  αφού η πρόθεσή τους για λειτουργία ΑΠΕ σκοντάφτει στην μη ύπαρξη μετασχηματιστών που θα μπορούσαν να απορροφήσουν και να διανείμουν την παραγόμενη ενέργεια (Net metering).

Να μην μιλήσουμε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νομού οι οποίες δεν μπορούν καν να βγάλουν άδεια για φωτοβολταϊκά για να μειώσουν το αυξημένο κόστος λειτουργίας τους που απειλεί τη βιωσιμότητά τους.