Σωτήρης Κοτσαμπάς – ΟΕΒΕΣΣ: Η εστίαση ΔΕΝ αντέχει άλλα χτυπήματα.

Απάντηση της ΟΕΒΕΣΣ στο «Βήμα» της Κυριακής

Διαβάστε εδώ την απάντηση στο άρθρο της εφημερίδας:

Με αφορμή το άρθρο σας  με τίτλο “Χαλάρωση και ανύπαρκτοι έλεγχοι κοκκίνισαν τις Σέρρες” που δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας σας στις 29/11/2020 και επιμελήθηκε ο συντάκτης σας Μίχος Παναγιώτης σας επισημαίνουμε τα εξής:

1) Οι αναφερόμενες ημερομηνίες εντός του άρθρου που αφορούν στα ισχύοντα μέτρα προστασίας στην περιφερειακή ενότητα των Σερρών είναι λανθασμένες. Συγκεκριμένα στο άρθρο σας αναφέρετε πως:

Ακόμη και όταν η Θεσσαλονίκη βρέθηκε στο κόκκινο και επιβλήθηκε περιορισμός στην κυκλοφορία και κλείσιμο των καταστημάτων για δύο μοιραία Σαββατοκύριακα, 24-25 Οκτωβρίου και 31-1 Νοεμβρίου οι επισκέπτες αυξήθηκαν”. 

Σας ενημερώνουμε πως με απόφαση της κυβέρνησης στις 23 Οκτωβρίου ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας ενέταξε από κοινού τις περιφερειακές ενότητες Σερρών και Θεσσαλονίκης στο επίπεδο 3 (πορτοκαλί – αυξημένης επιτήρησης). Κατόπιν στις 29 Οκτωβρίου νέα ΚΥΑ ενέταξε την Περιφερειακή ενότητα των Σερρών στο τέταρτο επίπεδο προληπτικών μέτρων προστασίας (κόκκινο) ενώ η Θεσσαλονίκη παρέμενε στο τρίτο (πορτοκαλί) επίπεδο και στις 2 Νοεμβρίου έγιναν νέες ανακοινώσεις που έθεταν (με ισχύ από τις 3/11/2020) και τις δύο περιφερειακές ενότητες στο πολύ υψηλό επίπεδο κινδύνου (κόκκινο). 

Στα δύο επομένως Σαββατοκύριακα που αναφέρονται στο άρθρο σας το επιδημιολογικό φορτίο στις Σέρρες ήταν ήδη υψηλότερο από αυτό της Θεσσαλονίκης, η γειτονική πόλη ΔΕΝ ήταν στο κόκκινο νωρίτερα από τις Σέρρες και συνεπώς η μετακίνηση των επισκεπτών ούτε είχε νόημα, ούτε επιτρεπόταν, βάσει των αυστηρότερων μέτρων που επικρατούσαν στη σερραϊκή περιφερειακή ενότητα.

2) Μέσα από το άρθρο σας και συγκεκριμένα μέσα ΜΟΝΟ από τις δηλώσεις του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου των Σερρών Άγγελου Βάκαλου αιωρούνται σαφείς αιχμές για τον χειρισμό της κατάστασης από την πλευρά των επαγγελματιών του κλάδου της εστίασης.

Συγκεκριμένα στο άρθρο σας αναφέρετε:

“Τα night clubs” ήταν από έξω γεμάτα αυτοκίνητα από τη Θεσσαλονίκη και μέσα ο ένας πάνω στον άλλον” αφηγείται ο Άγγελος Βάκαλος, Πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Σερρών.

“Τρεις και τέσσερις το πρωί ακούγονταν χαχανητά και γέλια μεθυσμένων. Οι επιχειρηματίες και οι ξενοδόχοι, άλλο που δεν ήθελαν, προσπαθούσαν να βγάλουν τα σπασμένα της προηγούμενης περιόδου. Δεν υπήρξε σοβαρός έλεγχος.

Οι Αρχές δεν έκαναν ελέγχους. Γενικά ο κόσμος είχε χαλαρώσει. Πίστευε ότι επειδή τη βγάλαμε φθηνά την προηγούμενη φορά θα τη βγάζαμε ξανά έτσι”.

Σας επισημαίνουμε λοιπόν πως μέσα στο πλαίσιο της πολυφωνίας και της έγκυρης δημοσιογραφίας, που βασίζεται στη σωστή και επαρκή διασταύρωση των πηγών, στην έρευνα και στο ολοκληρωμένο, πολύπλευρο ρεπορτάζ, οι εν λόγω αιχμές  όφειλαν να τύχουν απάντησης από το επίσημο, εκλεγμένο και νομικά κατοχυρωμένο στο πανελλήνιο συνδικαλιστικό όργανο (ΠΟΕΣΕ) προεδρείο του Σωματείου Εστιατόρων & Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Σερρών, που είναι και το μόνο που νομιμοποιείται επίσημα να ομιλεί για τα όποια ζητήματα αφορούν στον κλάδο.  

Αν ο συντάκτης της εφημερίδας σας είχε ζητήσει, ως όφειλε, απαντήσεις από τον επίσημο εκπρόσωπο της εστίασης θα είχε μάθει ότι η Ένωση Καταστημάτων Αναψυχής & Εστίασης Ν. Σερρών κινητοποιήθηκε από τις 19 Οκτωβρίου, ζητώντας μέσω επίσημης επιστολής από τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλο, τον Δήμαρχο Σερρών Αλέξανδρο Χρυσάφη και τον Πρόεδρο του ΕΒΕΣ Χρήστο Μέγκλα, την άμεση διενέργεια, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, δωρεάν τεστ cοvid-19 σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής των Σερρών, ενώ διά στόματος Προέδρου Σωτήριου Κοτσαμπά στις 22 Οκτωβρίου κατετέθηκε πρόταση για εθελούσιο ολιγοήμερο lockdown στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος των Σερρών.

3) Η  Ένωση Καταστημάτων Αναψυχής & Εστίασης Ν. Σερρών νιώθει την ανάγκη να αποσαφηνίσει την κατάσταση σε σχέση με τη στάση της τοπικής Αστυνομίας, βεβαιώνοντας πως καθ’ όλο το διάστημα της επιβολής των μέτρων, όλων των διαβαθμίσεων αυστηρότητας, η Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών διενεργούσε, ως όφειλε, όλους τους απαραίτητους ελέγχους και η συμβολή της πιστοποιείται και μέσα από την επιβολή προστίμων και κυρώσεων στους λιγοστούς επαγγελματίες της εστίασης που δε συμμορφώθηκαν με τα προβλεπόμενα μέτρα.

Παρακαλείσθε για τη διόρθωση του δημοσιεύματός σας, σύμφωνα με τα ανωτέρω, επιδεικνύοντας παράλληλα τη συμπάθειά σας στον κλάδο της εστίασης, έναν από τους πιο ισχυρά βαλλόμενους τη δεδομένη στιγμή κλάδους παγκοσμίως. 

Η Εστίαση ΔΕΝ αντέχει άλλα χτυπήματα.

Μετά από  5 σχεδόν εβδομάδες lockdown στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος των Σερρών το τοπικό επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό και η εστίαση, που για την ευρύτερη περιοχή των Σερρών αποτελεί έναν από τους σημαντικούς άξονες απασχολησιμότητας, οικονομικής ρευστότητας και τοπικής ανάπτυξης δεν δέχεται να παίξει τον ρόλο του αποδιοπομπαίου τράγου σε μία καταφανώς ανεξέλεγκτη υγειονομική κρίση, όπου οι παράγοντες και οι συνισταμένες εξάπλωσης, έξαρσης και διαχείρισης του SARS COV 2 παραμένουν θολές ακόμη και για την ίδια την επιστημονική κοινότητα.

Διαβάστε επιπλέον Σερραϊκά Νέα: