Συμμετείχα σε μια ημερίδα για τα Σερραικά προιόντα , διαδικτυακά, που οργανώθηκε απο τον Ροταριανό Ομιλο.
Είναι αλήθεια ότι έχω μια ιδιαίτερη αγάπη για τις Σέρρες μιας και είμαι γαμπρός Σερραίος.
Ομως μιλώντας ξανά για το νομό Σερρών να πω κάποια πράγματα που μακάρι να τα ακούσουν όσοι πρέπει.
Ο νομός έχει σχεδόν 1.5 εκατ. στρέμματα αρδευόμενα .
Την μεγαλύτερη έκταση στην Ελλάδα.
Και είναι πρώτος η δεύτερος σε καλλιέργειες πολλών φυτών όπως το τριφύλλι, το ρύζι, τα κτηνοτροφικά φυτά, το καλαμπόκι και το στάρι.
Η βιομηχανία των Σερρών βασίζεται, κυρίως, στη μεταποίηση των αγροτικών προϊόντων, καθώς υπάρχουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε σχετικούς τομείς, όπως γαλακτοβιομηχανίες, τυροκομεία, σφαγεία, εκκοκκιστήρια βάμβακος, εργοστάσια παραγωγής βιοντίζελ, το εργοστάσιο Βιομηχανίας Ζάχαρης ( τωρα ρημάζει), κονσερβοποιία-μεταποίηση βιομηχανικής τομάτας, ορυζόμυλοι, αλευρόμυλοι, οινοποιεία, ελαιοτριβεία, ποτοποιεία, επεξεργασία–τυποποίηση φυστικιού (αραχίδας), ελιάς, οσπρίων και πατάτας, συμπαραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα κ.α.
Σημαντικός αριθμός αγροτών διαθέτει μικρές μονάδες μεταποίησης αγροτικών προϊόντων (οικοτεχνία). Επίσης υπάρχουν αρκετές αγροτουριστικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται, κυρίως, στην περιοχή της λίμνης Κερκίνης.
Δηλαδή ένας μικρός αγροτικός γίγαντας που αντλεί σχεδόν το 30% του ΑΕΠ του απο τη Γεωργία όταν η Ελλάδα έχει ΜΟ πρωτογενους στο 3% του ΑΕΠ.
¨Ομως αυτός ο γίγαντας κοιμάται.
Δεν παίρνει την προστιθέμενη αξία των προιόντων που παράγει.
Έχω πολλές φορές παρέμβει και θα ήθελα να βοηθήσω .
Προσωπικά δεν έχω καμία ανάγκη μιας και το εργαστήριο και η Foodoxys πάνε εξαιρετικά.
Όμως στενοχωριέμαι που οι Σέρρες έχουν δυνατότητες αλλά ……..