10/12/2022
11.2 C
Serres

Ξεκινά η στήριξη του πρωτογενούς τομέα με 100 εκατομμύρια ευρώ για αγροτικό πετρέλαιο

Μπορεί να πέρασε σχεδόν ένας μήνας από τότε που η Κομισιόν έδωσε και επίσημα την έγκρισή της για τη μεταφορά πόρων από τα ταμεία των Προγραμμάτων προκειμένου να κατανεμηθούν σε αγρότες με τη μορφή έκτακτων ενισχύσεων και χθες είδαμε πως η κυβέρνηση προγραμματίζει επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ να δοθούν για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα από ευρωπαϊκούς πόρους.

Τα 100 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους θα δοθούν για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, των κτηνοτρόφων & των γεωργών, που στην περίπτωση μας μεταφράζεται σε ένα ποσό κοντά στα 74 εκατ. ευρώ και σε αυτό το ποσό προστίθενται και επιπλέον 26 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό κρίσης της ΕΕ.

Στον απόηχο της μειωμένης αγροτικής παραγωγής: Αποδέσμευση κονδυλίων για την στήριξη της αγροτικής παραγωγής

Το πράσινο φως για τη μεταφορά πόρων από τα ταμεία των Προγραμμάτων προκειμένου να κατανεμηθούν σε αγρότες, ήρθε στον απόηχο της ενεργειακής κρίσης και των ανησυχιών για την επάρκεια της αγροτικής παραγωγής της ΕΕ και φυσικά η εν λόγω μεταρρύθμιση αφορά στη μεταφορά του 5% των αδέσμευτων κονδυλίων του ΠΑΑ της μεταβατικής περιόδου, που στην περίπτωση της Ελλάδας μεταφράζεται σε ένα ποσό κοντά στα 74 εκατ. ευρώ. 

Σε αυτό προστίθενται επιπλέον 26 εκατ. ευρώ από το αποθεματικό κρίσης της ΕΕ, μιας και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την πρότεινε ως έκτακτο μέτρο που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ), ούτως ώστε να επιτρέψει στα κράτη μέλη να καταβάλλουν ένα εφάπαξ ποσό σε αγρότες και επιχειρήσεις αγροδιατροφής που επηρεάζονται από τις αυξήσεις στο κόστος των εισροών.

Σύμφωνα με την απόφαση επιλεγμένοι αγρότες αλλά και Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις, θα μπορούν να λάβουν έως και 15.000 € και 100.000 € , με τις πληρωμές να πρέπει να πραγματοποιηθούν έως τις 15 Οκτωβρίου 2023. 

Χθες μάλιστα σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Ενέργειας, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, διαμορφώθηκε ο άξονας του μέτρου επίσπευσης της πληρωμής στο αγροτικό πετρέλαιο, με αφορμή τις προεργασίες γύρω από τον δεύτερο γύρο ενίσχυσης του ευρύτερου κοινού με το fuel pass.

Πρόθεση του υπουργείου είναι να προχωρήσει πολύ γρήγορα στην πίστωση της προκαταβολής του αγροτικού πετρελαίου, τοποθετώντας την στον Ιούλιο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων ΟΣΔΕ 2022, αντί του αρχικού προγραμματισμού που ήταν για τον προσεχή Νοέμβριο.

Πρόκειται για ένα συνολικό ποσό ύψους 60 εκατ. ευρώ, μεγάλο μέρος του οποίου θα καταβληθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να διευκολυνθεί η ρευστότητα των αγροτών εν μέσω αλωνισμάτων, συγκομιδής αλλά και φροντίδων για τις μεγάλες καλλιέργειες.

Οι τελευταίες πινελιές αναμένεται να μπουν στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο και η εξειδίκευση, λογικά θα γίνει από το υπουργείο Οικονομικών το μεσημέρι.

Οι αρχικές πληροφορίες ήθελαν τον υπουργό Γιώργο Γεωργαντά, να καταλήγει στην απόφαση επίσπευσης της επιστροφής του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο, προκειµένου να διευκολυνθεί η ρευστότητα των εκµεταλλεύσεων εν µέσω των θερινών εργασιών στα χωράφια. 

Με την εκκαθάριση να προγραµµατίζεται για τον προσεχή Νοέµβριο, χρονικό ορίζοντα τον οποίο έθετε η σχετική τροπολογία για την επιστροφή του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέλαιο που ψηφίστηκε τον περασµένο Μάρτιο. 

Ενδέχεται µαζί µε την εκκαθάριση να υπάρξει και µια συµπληρωµατική πληρωµή, εφόσον τελικά αυξηθεί το αρχικό µπάτζετ των 60 εκατ. ευρώ, καθώς σύμφωνα με το ΦΕΚ που εξειδίκευσε σε νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τον περασμένο Μάρτιο, θεσπίζεται από την 1η Ιανουαρίου 2022 μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία. 

Ο μηδενικός αυτός συντελεστής θα χορηγηθεί με τη μορφή επιστροφής του ποσού του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ το ύψος της επιστροφής θα οριοθετείται από τον αριθμό των στρεμμάτων και το είδος καλλιέργειας, όπως δηλώνεται στο ΟΣΔΕ, σε συνδυασμό με τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου κίνησης, όπως θα δηλωθούν από το δίκτυο εμπορίας καυσίμων στη φορολογική αρχή.