07/02/2023
0.9 C
Serres

Λαϊκή Συσπείρωση: O προϋπολογισμός στο Δήμο Σερρών συζητιέται την τελευταία στιγμή!

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταγγέλλει τον Δήμο Σερρών για την συζήτηση του Προϋπολογισμού – Όχι πάντα την τελευταία μέρα η κορυφαία συζήτηση

Όλες οι θεσμικές μεταρρυθμίσεις μέχρι σήμερα – «Καποδίστριας», «Καλλικράτης», «Κλεισθένης» – οδήγησαν σε μετατροπή των δήμων σε τμήματα των κρατικών υπηρεσιών, σε τμήματα του κρατικού μηχανισμού, για να ρυθμίζουν τους κανόνες ανταγωνισμού των επιχειρηματικών ομίλων που λυμαίνονται τα έργα και τις υπηρεσίες στους δήμους.

Πάνω από 200 αρμοδιότητες πέρασαν τα τελευταία χρόνια στους δήμους, χωρίς όμως χρηματοδότηση και χωρίς το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό.

Οι δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια χρησιμοποιούνται είτε ως «αμορτισέρ» για την εκτόνωση των λαϊκών αντιδράσεων και αποποίηση των ευθυνών της κεντρικής εξουσίας, είτε ως «τροχονόμο» των επιχειρηματικών συμφερόντων με τις λαϊκές ανάγκες.

Όλες αυτές οι κατευθύνσεις καθρεφτίζονται με τον πιο απτό τρόπο στους προϋπολογισμούς των Δήμων.

Το θέμα του προϋπολογισμού


Η Λαϊκή Συσπείρωση στους Δήμους της ΠΕ Σερρών, καταγγέλλει το γεγονός ότι στους περισσότερους Δήμους και κυρίως στον μεγαλύτερο Δήμο, αυτόν του Δήμου Σερρών, η ειδική συνεδρίαση, η σημαντικότερη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για το θέμα του προϋπολογισμού, συζητιέται την τελευταία στιγμή δηλαδή μέσα στην περίοδο των γιορτών.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι που εργάζονται εντατικά αυτές τις μέρες να απουσιάζουν ενώ θα πρέπει να συμμετέχουν όλοι και να γίνεται διεξοδική συζήτηση από όλες τις παρατάξεις. 


Κατά πως φαίνεται σε πολλούς από τους διοικούντες του Δήμου τους βολεύει αυτό, για να κρύψουν ότι ψηφίζουν προϋπολογισμούς που απέχουν παρασάγγας από την κάλυψη των αναγκών των δημοτών.

Για να μην ξεστομίσουν λέξη για τους παρακρατημένους πόρους, από όλες τις κυβερνήσεις, την υποχρηματοδότηση και την υποστελέχωσή τους που οδηγούν τους Δήμους να γίνονται βορά στις κερδοσκοπικές ορέξεις των εργολάβων. 

Να ζητήσουν ένα συγνώμη


Μετά το τραγικό γεγονός σε σχολείο των Σερρών, με θάνατο μαθητή και τραυματισμό άλλων δύο μαθητών , με ταβάνια σε σχολικές αίθουσες που πέφτουν, με καυστήρες που συντηρούνται σε μήνες που η θέρμανση είναι αναγκαία για τη λειτουργία τους, με τεράστιες ελλείψεις στη ασφάλεια των σχολικών κτιρίων, οφείλουν για όλα τα παραπάνω τουλάχιστον αυτό: 

να ζητήσουν ένα συγνώμη και να ενημερώσουν για τα άμεσα – έκτακτα μέτρα και τις αποφάσεις που θα πάρουν όπως και για τα οικονομικά ποσά που θα διαθέσουν βάσει προϋπολογισμών στις λειτουργικές δαπάνες και την συντήρηση κτιρίων των σχολικών μας μονάδων. 


Το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν, να σιωπούν και να μην επιρρίπτουν με μεγάλη ευκολία τις ευθύνες σε τρίτους!

Εκλογές του 2023

Μπροστά στις εκλογές του 2023 εξελίσσονται διεργασίες για συγκρότηση δημοτικών παρατάξεων ή τη συνεργασία μεταξύ υπαρχουσών, άλλο ένα στοιχείο που καταδεικνύει ότι μεταξύ των παρατάξεων που στηρίζονται από τα αστικά κόμματα δεν υπάρχουν «σινικά τείχη», γεγονός που φάνηκε και από τις «ανεξαρτητοποιήσεις» – προσχωρήσεις στις νέες διοικήσεις που έλαβαν χώρα μετά τις εκλογές του 2019.


 Η Λαϊκή Συσπείρωση τονίζει και αποκαλύπτει για ακόμα μία φορά ότι όλοι τους ακολουθούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική και μαζί με τους εργαζόμενους, τους μικρούς αυτοαπασχολούμενους, τους ανέργους και τους συνταξιούχους που ζουν και εργάζονται στους δήμους της ΠΕ Σερρών θα παλέψει για επαρκή χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να παρέχουν σύγχρονες υπηρεσίες και έκτακτη χρηματοδότηση για τις επείγουσες ανάγκες, για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, για να ζούμε σε ανθρώπινες πόλεις με ικανοποιημένους κατοίκους ως προς την κάλυψη των βασικών τους τοπικών αναγκών.