Λευτέρης Αβραμάκης: «Οι Δήμοι οφείλουν να πρωταγωνιστούν στη βελτίωση κάθε πτυχής της ζωής των πολιτών »

Ο Βουλευτής Σερρών Λευτέρης Αβραμάκης συναντήθηκε την Παρασκευή, 28.02.2020, στο Δημαρχείο Σερρών με το Δήμαρχο, Αλέξανδρο Χρυσάφη

Ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, με αφορμή την επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου για τη στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική της τοπικής αυτοδιοίκησης συναντήθηκε την Παρασκευή, 28.02.2020, στο Δημαρχείο Σερρών με το Δήμαρχο, Αλέξανδρο Χρυσάφη, ο οποίος παρουσίασε τους σχεδιασμούς της νέας δημοτικής αρχής για την υλοποίηση μιας σειρά έργων, όπως ενδεικτικά είναι το Eden Project International, η ανάπλαση της κοιλάδας των Αγίων Αναργύρων, η ανάπλαση της Πλατείας Εμπορίου με τη δημιουργία εμπορικού κέντρου, η ανάπλαση του πάρκου στο γήπεδο του Πανσερραϊκού κ.α.

Τόνισε επίσης την ιδιαίτερη σημασία που έχουν τόσο τα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως ήταν ο Φιλόδημος και όπως αναμένεται να είναι το Πράσινο Ταμείο.  

Στη συνέχεια ο Λευτέρης Αβραμάκης, επισκέφθηκε το Δήμο Βισαλτίας, όπου είχε συνάντηση με το Δήμαρχο, Αθανάσιο Μασλαρινό, και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Στη συνάντηση τέθηκαν πολλά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή, όπως η καθυστέρηση στην πρόσληψη των οδοκαθαριστών, παρά το γεγονός της  ολοκλήρωσης της διαδικασίας του ΑΣΕΠ, η ανάγκη για την χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης του έργου της Διώρυγας Κ5, η υλοποίηση του έργου της γέφυρας της Μαυροθάλασσας, η επαναλειτουργία των Λουτρών στα Θερμά και η δημιουργία έργων για την εκμετάλλευση της γεωθερμίας.

Κοινή διαπίστωση και των δύο Δημάρχων αποτελεί τόσο η ανάγκη  για ένα θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των πόρων, όσο και η συνεργασία όλων των πολιτικών εκπροσώπων του Νομού με τελικό στόχο τη βελτίωση της ζωής των πολιτών και την ανάπτυξη του τόπου. 

Με αφορμή τις συναντήσεις αυτές ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Λευτέρης Αβραμάκης, δήλωσε:

«Οι Δήμοι με τα αιρετά όργανα και το ανθρώπινο δυναμικό τους, αποτελούν τον πιο άμεσο θεσμό εκπροσώπησης των τοπικών κοινωνιών, τον πιο βασικό φορέα επίλυσης προβλημάτων της καθημερινότητας του πολίτη αλλά και έναν πολύ σημαντικό μοχλό ανάπτυξης των κατά τόπους οικονομιών.

Η διασύνδεση των Δήμων με τα υπόλοιπα επίπεδα πολιτικής εκπροσώπησης (Περιφέρεια, Βουλευτές, Υπουργοί), η δημιουργική διαβούλευση και η σταθερή συνεργασία για την υπηρέτηση των συμφερόντων του τόπου μας είναι όροι, χωρίς τους οποίους δεν μπορούν να επιτευχθούν οι βασικές στοχεύσεις της Αυτοδιοίκησης.

Ιδιαιτέρως για την περιοχή μας που μαστίζεται από την ανεργία και την ύφεση, οι Δήμοι οφείλουν να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην προσπάθεια να ανασυγκροτηθεί ο Νομός Σερρών και να βγει από τον φαύλο κύκλο της οικονομικής υποχώρησης και της πληθυσμιακής συρρίκνωσης.

Η λειτουργία του προγράμματος «Φιλόδημος» και άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων τα προηγούμενα χρόνια απέδειξε πως παρά την δύσκολη οικονομική συγκυρία η πρωτοβάθμια τοπική αυτοδιοίκηση έχει τη δυνατότητα να συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη των υποδομών και στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών.

Ειδικά το πρόγραμμα Φιλόδημος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, απέδειξε ότι με ένα κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και ένα ευέλικτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα οι Δήμοι μπορούν να πετύχουν την ταχύτατη αξιοποίηση των κονδυλίων και την επίλυση καίριων ζητημάτων των τοπικών κοινωνιών.

Η κατάργηση αυτού του πολύτιμου εργαλείου και η αντικατάστασή του από ένα περίπλοκο και δαιδαλώδες γραφειοκρατικό πλαίσιο λειτουργίας που φέρνει το υπό ψήφιση νομοσχέδιο της κυβέρνησης θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στους Δήμους από όσα υποτίθεται ότι επιλύονται.

Ελπίζουμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή η κυβέρνηση θα αντιληφθεί ορισμένα κρίσιμα σημεία που έχουμε τονίσει ως αξιωματική αντιπολίτευση και θα υιοθετήσει τις προτάσεις μας για περισσότερη διαφάνεια, απλοποίηση του συστήματος και ενίσχυση των Δήμων ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις αρμοδιότητες που έχουν, πάντα με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και των πολιτών». 

Διαβάστε επίσης εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here