Λευτέρης Αβραμάκης: Θα αποδοθούν κατηγορίες για τον παράνομο δανεισμό κομμάτων και ΜΜΕ από τις τράπεζες;

Λευτέρης Αβραμάκης: Θα αποδοθούν κατηγορίες για τον παράνομο δανεισμό κομμάτων και ΜΜΕ από τις τράπεζες;

Σαράντα πέντε Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Σερρών, Λευτέρης Αβραμάκης,  κατέθεσαν ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων ζητώντας να ενημερωθούν για την πορεία της δικαστικής έρευνας αναφορικά με τον παράνομο δανεισμό κομμάτων και ΜΜΕ.

Οι Βουλευτές παραθέτουν σειρά ενεργειών και γεγονότων που κατέληξαν στον σχηματισμό δικογραφίας και στη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας ήδη από τον Αύγουστο του 2018 τόσο για τα κόμματα όσο και για επιχειρήσεις έντυπου τύπου και τηλεοπτικούς σταθμούς, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις του αρμόδιου Υπουργού Δικαιοσύνης σε σχετική ερώτηση που είχε κατατεθεί το 2018 από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Οι Βουλευτές αναφέρουν ότι ο τρόπος δανειοδότησης κομμάτων και ΜΜΕ που είναι πυλώνες της δημοκρατίας δεν μπορεί να μένει στην αφάνεια και αποτελεί σημαντικό πολιτικό ζήτημα που αφορά το σύνολο των Ελλήνων πολιτών.

Η εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης αποτελεί κριτήριο στην κοινή γνώμη σε σχέση με την εμπιστοσύνη που έχουν απέναντι στους θεσμούς και ιδιαίτερα στη Δικαιοσύνη και είναι υποχρέωση όλων να συμβάλλουν στην πληρέστερη δυνατή ενημέρωση αλλά και τη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης. 

Οι Βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν για το αν έχει ολοκληρωθεί η προκαταρκτική εξέταση και αν έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις.

Ζητούν τέλος από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να τους ενημερώσει για τυχόν πρωτοβουλίες που προτίθεται να λάβει προκειμένου να επιταχυνθεί η σχετική διαδικασία και να ολοκληρωθεί η δικαστική έρευνα αποδίδοντας δικαιοσύνη. 

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, Λευτέρης Αβραμάκη, τονίζει ότι:

«Η διαφάνεια στη χρηματοδότηση των κομμάτων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, η διασφάλιση κοινών κανόνων για όλους, είναι απαράβατη προϋπόθεση της Δημοκρατίας.

Η Δικαιοσύνη οφείλει να εξετάσει αυτές τις υποθέσεις αμερόληπτα και να λάβει τις αποφάσεις της. Αυτή η υπόθεση δεν μπορεί να μπει στο αρχείο και δεν μπορεί να διαιωνίζεται.» 

Ερωτάται συγκεκριμένα ο κ. Υπουργός Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ:

  1. Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι υποθέσεις για την δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ;
  1. Έχει ολοκληρωθεί η προκαταρτική εξέταση τους και έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις ;

  1. Σε ποιες πρωτοβουλίες θα προβεί ώστε να υπάρξει ταχεία απονομή δικαιοσύνης και σε αυτές τις υποθέσεις συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην ικανοποίηση του αισθήματος δικαίου  που αποτελεί θεμελιώδες αίτημα της κοινωνίας;

Στις 23.1.2017 η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των ιδιοκτητριών εταιριών μέσων μαζικής ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.) από τα τραπεζικά Ιδρύματα της χώρας, που είχε συσταθεί με την από 15.4.2016 ομόφωνη απόφασή της, παρέδωσε στον κ. Πρόεδρο του Σώματος το Πόρισμά της.

Αντίγραφο του Πορίσματος παραδόθηκε στην κ. Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, καθώς η Επιτροπή είχε διαπιστώσει την ύπαρξη παραβατικών συμπεριφορών με ιδιαίτερη κοινωνική και οικονομική απαξία για στελέχη κομμάτων, Μ.Μ.Ε. και τραπεζικών ιδρυμάτων.

Στις 26.6.2018 υποβλήθηκε ερώτηση από 14 Βουλευτές προς τον αρμόδιο Υπουργό με θέμα την πορεία διερεύνησης από την δικαστική εξουσία των ενεργειών που εντοπίστηκαν και αξιολογήθηκαν ως ποινικά κολάσιμες από την Εξεταστική Επιτροπή. 

Ο Υπουργός απάντησε εγγράφως στις 21.8.2018. Στην απάντηση του ο Υπουργός ανέφερε ότι για  την δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων είχε σχηματιστεί δικογραφία και διενεργούνταν προκαταρτική εξέταση  και αντίστοιχα συνέβαινε και για την δανειοδότηση συγκεκριμένων έντυπων και τηλεοπτικών μέσων και κάποιες υποθέσεις είχαν τεθεί στο αρχείο.

Επομένως, έχει ξεκινήσει μια διαδικασία εξέτασης των υποθέσεων αυτών που δεν γνωρίζουμε σήμερα πως έχει εξελιχθεί .

Επειδή, το θέμα της διαφάνειας και της ισοτιμίας στην δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ που αποτελούν πυλώνες της δημοκρατίας που οφείλουν να λειτουργούν χωρίς εξαρτήσεις, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό και πολιτικό ζήτημα. 

Επειδή, το θέμα αυτό και η ανάδειξη του από τις εργασίες και το πόρισμα της Επιτροπής απασχόλησε έντονα την κοινή γνώμη, είναι εύλογη η ανάγκη ενημέρωσης για την εξέλιξη των υποθέσεων αυτών, με απόλυτο σεβασμό στις αρχές και τους κανόνες του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. 

Επειδή, η ολοκλήρωση της δικαστικής έρευνας των ως άνω υποθέσεων δανειοδότησης θα συμβάλει στην αποκατάσταση του αισθήματος εμπιστοσύνης των πολιτών στην εύρυθμη, ταχεία και αξιόπιστη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here