Ανδρέας Λυκουρέντζος για τους Σερραίους αγρότες που επλήγησαν: Δεν θα παρακρατηθεί το 20% από τις αποζημιώσεις

Την απόφαση του ΕΛΓΑ να μην παρακρατηθεί το 20% από το τίμημα των αποζημιώσεων στους Σερραίους αγρότες που επλήγησαν από την πρόσφατη θεομηνία ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Ο κ. Λυκουρέντζος, που συμμετείχε στο κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφθηκε τις πληγείσες από το μπουρίνι της 25ης Ιουνίου περιοχές, διαβεβαίωσε τους αγρότες ότι ο ΕΛΓΑ θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα έτσι ώστε οι αποζημιώσεις να είναι δίκαιες, να είναι ακριβείς και να αντιμετωπισθούν στο πλαίσιο της κατανόησης, λόγω των ειδικών συνθηκών, οι οποίες επικρατούν ενώ υπογράμμισε, ότι θα γίνει μεγάλη προσπάθεια μέσα σε πάρα πολύ σύντομο χρόνο να εκπληρώσει ΕΛΓΑ τις υποχρεώσεις του ως προς τις επισημάνσεις και τα ποσοστά της ζημίας και στη συνέχεια να πάει στις εκτιμήσεις για να ακολουθήσουν τα πορίσματα και στη συνέχεια η πληρωμή των προκαταβολών.

Πάντως ο κ.Λυκουρέντζος δεσμεύτηκε πως θα προσπαθήσουνε μέσα σε πάρα πολύ σύντομο χρόνο να εκπληρώσουνε τις υποχρεώσεις ως προς τις επισημάνσεις και τα ποσοστά της ζημίας και στη συνέχεια να πάνε στις εκτιμήσεις για να ακολουθήσουν τα πορίσματα και στη συνέχεια η πληρωμή των προκαταβολών.

Γι’ αυτό το λόγο ενισχύθηκε ο ΕΛΓΑ με το ανάλογο ανθρώπινο δυναμικό με εκτάκτους γεωπόνους, σε πρώτο στάδιο περίπου τριάντα, για να υποστηρίξουν τα συνεργεία του ΕΛΓΑ  για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες. 

«Αφού θα έχουμε ολοκληρώσει την αποτύπωση της ζημίας, θα ακολουθήσουμε την πρακτική των προκαταβολών, την οποία ακολουθήσαμε και στην περίπτωση του Ιανού και στην περίπτωση του παγετού. Τέλος, αυτό που το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ θα αποφασίσει και θα εισηγηθεί προς την κυβέρνηση μετά από πρωτοβουλία μου και την προσωπική εικόνα που είχα από τις ζημιές, θα ζητήσουμε με νομοθετική ρύθμιση να μην παρακρατηθεί το 20% από το τίμημα των αποζημιώσεων το οποίο αυτό αφορούσε τον ΕΛΓΑ. Αυτό είναι στη δικαιοδοσία μας και η κυβέρνηση με τον αρμόδιο υπουργό θα το κάνει αποδεκτό. Είναι το πρώτο μέτρο στήριξης των αγροτικών νοικοκυριών από τον ΕΛΓΑ.

Είμαστε μπροστά σε δύο επίπεδα ζημιών. 

Το ένα είναι η απώλεια της αγροτικής παραγωγής όπου αυτό πάει στον ΕΛΓΑ. Το δεύτερο είναι η ζημίες στο φυτικό κεφάλαιο το οποίο ακολουθεί την οδό των οικονομικών κρατικών ενισχύσεων. Εδώ για να αποφύγουμε τις μεγάλες χρονοτριβές, που απαιτούνται χρόνια και επίπονες διαδικασίες, σε συνεργασία με τον Υπουργό κ. Τριαντόπουλο και σε εφαρμογή του Νόμου 47/97 επί κρατική αρωγής θα δούμε πιο χρηματοδοτικό εργαλείο θα εφαρμοστεί».