Στις Σέρρες βρέθηκε ξανά η Υπουργός Λίνα Μενδώνη

Το ενδιαφέρον της νέας κυβέρνησης και προσωπικά της Υπουργού Πολιτισμού κ.Λίνας Μενδώνη, φαίνεται να συνεχίζει να κρατά ο Νομός μας , τόσο για το έργο που συντελείται στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, όσο και στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη.

Απόδειξη είναι φυσικά η δεύτερη επίσκεψη της Υπουργού στο Νομό Σερρών, καθώς την πρώτη φορά που επισκέφθηκε το Νομό μας ήταν τον περασμένο  Σεπτέμβριο.

Η ίδια βρέθηκε προηγουμένος στην Καβάλα, για να εγκαινιάσει την έκθεση «Σημείο Συνάντησης, Αρχαιολογία και τέχνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας» και φυσικά δεν δίστασε να μας ξαναεπισκεφθεί, αποδεικνύοντας στην πράξη το ενδιαφέρον της.

Η Λίνα Μενδώνη στις Σέρρες δεύτερη φορά σε τρεις μήνες

Στις Σέρρες βρέθηκε η υπουργός πολιτισμού Λίνα Μενδώνη για να επισκεφθεί τόσο την  Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου όσο και τον Τύμβο Καστά.

Η επίσκεψη της κας Μενδώνη,  δεν έχει επίσημο χαρακτήρα, αλλά παρόλα αυτά  επισκέφτηκε τόσο την Αμφίπολη όσο και την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών, για να επιθεωρήσει την πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης που έχουν ξεκινήσει το καλοκαίρι, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της και τις εκλογές.

Η Υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη βρέθηκε στην Καβάλα, όπου εγκαινίασε την έκθεση «Σημείο Συνάντησης, Αρχαιολογία και τέχνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας»

Στη Καβάλα η κ.Μενδώνη, ευχαρίστησε το Διοικητή  της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Γιάννη Στουρνάρα, τον Πρόεδρο του Κέντρου Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος, κ. Παναγιώτη Παναγάκη, την επιμελήτρια της έκθεσης, κ. Χάρι Κανελλοπούλου, για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Καβάλας να συνεργαστούν μαζί της, κάνοντας πράξη την πολιτιστική αποκέντρωση.

Αφού ευχαρίστησε και την Έφορο Αρχαιοτήτων Καβάλας, κ. Σταυρούλα Δαδάκη, η οποία υιοθέτησε την ιδέα και τόλμησε να πραγματοποιήσει κάτι που δεν είναι αυτονόητο σε πολλούς, έκανε και τα εγκαίνια της έκθεσης

Η Καβάλα λοιπόν και συγκεκριμένα το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας, έγινε τόπος συνάντησης του αρχαίου και του νεότερου κόσμου, των Ελλήνων και των ξένων δημιουργών, των αρχαίων μνημείων και των καλλιτεχνικών δημιουργιών, στο πλαίσιο της εικαστικής έκθεσης «Σημείο Συνάντησης, Αρχαιολογία και τέχνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας».

Την έκθεση- που εξελίσσεται και αναπτύσσεται ανάμεσα στα εκθέματα του Μουσείου, παρουσίασε στο κοινό η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας, σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτισμού, Έρευνας και Τεκμηρίωσης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η Υπουργός Πολιτισμού επισκέπτεται τις Σέρρες εκτός προγράμματος και ανεπίσημα, για να επισκεφθεί την  Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου, ένα μοναδικό βυζαντινό μοναστηριακό συγκρότημα του 13ου αιώνα, το οποίο έχει το προνόμιο να μην έχει εγκαταλειφθεί ποτέ, όπως είπε και η ίδια στην τελευταία της επίσκεψη

Η  υπουργός ενημερώθηκε για την εξέλιξη του έργου για την αποκατάσταση και την αναστήλωσή του, που υλοποιείται από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων του ΥΠΠΟΑ», αλλά και την ευγενή χορηγία του Αθανασίου και της Μαρίνας Μαρτίνου, που όπως είναι γνωστό, ο τελευταίος είναι σήμερα διοικητής του Αγίου Όρους.

Στην συνέχεια η υπουργός βρέθηκε στον Τάφο της Αμφίπολης για να επιβλέψει προσωπικά  την αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων, που είναι απαραίτητη, έτσι ώστε να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί το έργο.

Όπως είναι γνωστό από το καλοκαίρι ξεκίνησε μια εργασία υψηλή εξειδίκευσης, που είναι η αντικατάσταση της προσωρινής στερεωτικής διάταξης – υποστύλωσης του Μνημείου με νέα.

Η νέα διάταξη, προϊόν ειδικού σχεδιασμού, εξασφαλίζει πλήρως με ισχυρότερα και αραιότερα υποστυλώματα το μνημείο και παρέχει την δυνατότητα ευχερούς εκτέλεσης του απαιτουμένων εργασιών στερέωσης και συντήρησής του.

Πάντως τόσο με την συνδρομή τόσο της Περιφέρειας, όσο και όλων των άλλων υπηρεσιών, τα έργα εκτελούνται με γρήγορους ρυθμούς, την τελευταία περίοδο, μιας και όλα τα προηγούμενα χρόνια  είχαν εγκαταλειφθεί στην μοίρα τους

Να σημειώσουμε πως κάποια από αυτά ήταν προγραμματισμένα να ξεκινήσουν την άνοιξη του 2015 και αυτήν την καθυστέρηση προσπαθούν να καλύψουν σήμερα όλες οι υπηρεσίες.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε βρίσκεται και η επίσκεψη της Υπουργού.

Οι βουλευτές του Νομού Σερρών έδωσαν φυσικά το παρών στην επίσκεψη της κ. Μενδώνη στις Σέρρες.

Κώστας Καραμανλής: Αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τον Νομό Σερρών η προστασία και η ανάδειξη των ιστορικών του μνημείων

“Στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Σερρών με την Υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη προκειμένου να γίνει έλεγχος των εργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη και να εξασφαλιστούν επιπλέον πόροι για την αποκατάσταση της καμένης πτέρυγας. Αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για τον Νομό Σερρών η προστασία και η ανάδειξη των ιστορικών του μνημείων.

Ο πολιτισμός άλλωστε είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες για να μπει ο τόπος σε αναπτυξιακή τροχιά” αναφέρει χαρακτηριστικά ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλής.

Τάσος Χατζηβασιλείου: Η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πατρίδας μας.

“Σήμερα η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισκέφθηκε τον Λόφο Καστά, στην Αμφίπολη. Έδωσε σαφείς οδηγίες στους αρχαιολόγους για τη συνέχιση των εργασιών, προκειμένου να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτόν τον αρχαιολογικό θησαυρό.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της πατρίδας μας” αναφέρει ο βουλευτής Σερρών κ. Τάσος Χατζηβασιλείου κατά την επίσκεψη της κ. Μενδώνη

Θεόφιλος Λεονταρίδης: Η Υπουργός έδωσε σαφείς εντολές να συνεχισθούν οι εργασίες με ταχύτερο ρυθμό.

“Από την επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη στο μνηνείο του λόφου Καστά στην Αμφίπολη.

Στη σύσκεψη , με τους υπηρεσιακούς παράγοντες,η Υπουργός έδωσε σαφείς εντολές να συνεχισθούν οι εργασίες με ταχύτερο ρυθμό , ώστε να αναδειχτεί αυτό το καταπληκτικό ομορφιάς μνημείο , με τις κατάλληλες υποδομές επίσκεψης , που θα δώσει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες στην περιοχή” δηλώσε ο κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης για την επίσκεψη στο τύμβο Καστά και συνεχίζει “Επίσκεψη στην Ι.Μ Τιμίου Προδρόμου Σερρών με την Υπουργό Πολιτισμού κ.Λίνα Μενδώνη .

Συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων τμημάτων από την φωτιά στην Ι.Μ.Τιμίου Προδρόμου Σερρών και το επόμενο διάστημα θα αρχίζει να αλλάζει όψη το πανέμορφο αυτό , ιστορικό , Μοναστήρι” καταλήγει ο βουλευτής Σερρών.

Διαβάστε εδώ για τη προηγούμενη επίσκεψη της κ. Μενδώνη στην Αμφίπολη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here