Λίνα Μενδώνη – Τύμβος Καστά: Η Αμφίπολη για αυτή τη κυβέρνηση είναι ένα στοίχημα!

Η Λίνα Μενδώνη επισκέφτηκε τον τύμβο Καστά δυο εβδομάδες μετά την επίσκεψη Καραμανλή στο Δήμο Αμφίπολης και δήλωσε πώς «Θα κερδηθεί ο χρόνος που χάθηκε λόγω κορωνοϊου»

Συνοδευόμενη από τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Παναγιώτη Σπυρόπουλο το γενικό γραμματέα του υπουργείου, αλλά και στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού, με χαρακτηριστική την απουσία της δημοτικής αρχής Αμφίπολης η κ. Μενδώνη υπουργός πολιτισμού βρέθηκε στην Αμφίπολη και τον Τύμβο Καστά

Χαρακτηριστική η απουσία της δημοτικής αρχής Φραστανλή

Η κ. Μενδώνη μαζί με την Κατερίνα Περιστέρη στο πλαίσιο της επίσκεψης της είχε εκτενή ενημέρωση για την πορεία των εργασιών και είδε από κοντά τα τεχνικά έργα, που αυτό τον καιρό εκτελούνται στον εξωτερικό περίβολο του μνημείου, σε μια προσπάθεια της πλήρους αποκατάστασής του στην αρχική του μορφή.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η υπουργός, αναφερόμενη σε παλαιότερη δέσμευσή της, ότι το μνημείο θα είναι επισκέψιμο από συγκεκριμένες ομάδες ειδικού κοινού (όπως ερευνητές, επιστήμονες και δημοσιογράφους) στα τέλη του 2021, σημειώνοντας παράλληλα ότι η δυνατότητα αυτή θα δοθεί στα μέσα του 2022, λόγω των καθυστερήσεων

Λίνα Μενδώνη: Ο Τύμβος Καστά θα είναι επισκέψιμος το 2025-2026 από το ευρύ κοινό

Υπογράμμισε, ακόμα, ότι το μνημείο θα μπορεί να ανοίξει στο ευρύ κοινό στο 2025-2026, καθώς χάρη στο σφιχτό χρονοδιάγραμμα εργασιών που ακολουθείται υπάρχει πλέον η δυνατότητα να απορροφηθούν οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν.

Η κ. Μενδώνη, υπογράμμισε, ακόμα, ότι υπό τις παρούσες υγειονομικές συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα δεν ήταν εύκολο να υπάρχει πρόοδος των εργασιών, καθώς ήταν δύσκολες οι μετακινήσεις στελεχών του υπουργείου και αδύνατη η εργασία εντός του κλειστού μνημείου.

Διαβεβαίωσε, ωστόσο, πως όλο αυτό το διάστημα δεν υπήρξε κανένας απολύτως κίνδυνος για την ασφάλεια του μνημείου.

«Προτεραιότητά μας αυτό τον καιρό», επισήμανε η υπουργός, «είναι να αποκαταστήσουμε την μορφή του τύμβου όπως ήταν στην αρχαιότητα κι εκεί εστιάζονται όλες οι εργασίες που εκτελούνται αυτό τον καιρό και αναμένεται να ολοκληρωθούν το Σεπτέμβριο.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι γεωτεχνικές εργασίες και εφόσον ολοκληρωθούν και αυτές τότε τα συνεργεία θα εισέλθουν στο εσωτερικό του μνημείου ώστε να προχωρήσουν, κι εκεί με ταχείς ρυθμούς, οι εργασίες αποκατάστασής του.

Πάντως, όλο αυτό το διάστημα, που δεν εκτελούνταν εργασίες, ο χρόνος δεν πήγε χαμένος, καθώς εκπονήθηκαν μελέτες που έπρεπε να ήταν έτοιμες το διάστημα 2015 – 2019.

Προχώρησε το ερευνητικό πρόγραμμα, με την αγορά εξειδικευμένων μηχανημάτων, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τη συντήρηση των γραφικών – ζωγραφικών παραστάσεων που υπάρχουν πάνω σε μέλη που βρίσκονται, είτε στα εργαστήρια του μουσείου της Αμφίπολης, είτε εντός του μνημείου.

Επιπλέον, μαζί με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου επιχειρούμε να περάσουν από το ΚΑΣ όλες τις ώριμες μελέτες μέσα στις επόμενες εβδομάδες».

Η υπουργός επανέλαβε πολλές φορές πως οι δεσμεύσεις του υπουργείου και των στελεχών του «απέναντι στο μνημείο, στους ανθρώπους που το στήριξαν και ενδιαφέρθηκαν γι’ αυτό αλλά και προς την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που ακόμα και όταν μόνη της στήριξε το έργο της αποκατάστασης, θα τηρηθούν όπως όριζε το χρηματοδοτικό πρόγραμμα και θα ολοκληρωθούν στα τέλη του 2023».

Η κ. Μενδώνη, έκανε ιδιαίτερη αναφορά και σε όλα τα έργα που υλοποιούνται αυτό το διάστημα στον αρχαιολογικό χώρο της Αμφίπολης, τονίζοντας με έμφαση, ότι «η Αμφίπολη αποτελεί μείζον αρχαιολογικό χώρο για ολόκληρη την Ελλάδα.

Ο τύμβος Καστά αποτελεί μια ψηφίδα αυτού του σημαντικού ψηφιδωτού.

Η Αμφίπολη έχει να παρουσιάσει ένα μεγάλο πολιτιστικό απόθεμα και για το λόγο αυτό δίνουμε ιδιαίτερη μέριμνα και προσοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και η αποκατάσταση της αρχαίας ξύλινης γέφυρας, ενώ εκπονούνται μελέτες για έργα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν την επόμενη προγραμματική περίοδο».

Στόχος η εξωτερική θωράκιση του μνημείου

Σημαντική ήταν η παρέμβαση του υπεύθυνου των αναστηλωτικών εργασιών στο τύμβο Καστά Δημοσθένη Σβωλόπουλου, ο οποίος μιλώντας στους δημοσιογράφους, επισήμανε, μεταξύ άλλων: «εκείνο που επιχειρούμε αυτό το διάστημα είναι να αποκαταστήσουμε τη γεωμετρία του μνημείου.

Είναι ένα τεχνικό έργο που στόχο έχει να επαναφέρει το μνημείο στην αρχική του μορφή, όπως ήταν στην αρχαιότητα».

Δημοσθένης Σβωλόπουλος: Βρέθηκε η βάση ενός μεγαλύτερου μνημείου

Ο κ. Σβωλόπουλος, αποκάλυψε, ότι κατά τη διάρκεια αυτών των εργασιών, στο κέντρο του τύμβου εξωτερικά, βρέθηκε η βάση ενός μεγαλύτερου μνημείου, εικάζοντας ότι πιθανόν να ήταν εκεί τοποθετημένο το λιοντάρι της Αμφίπολης, ο ίδιος πάντως απέφυγε να το ξεκαθαρίσει, καθώς ακόμα οι εργασίες δεν έχουν ολοκληρωθεί.

«Μεριμνά μας», σημείωσε, «είναι η εξωτερική αποκατάσταση και προστασία του μνημείου.

Θέλουμε να το στεγανώσουμε εξωτερικά, ώστε να μην υπάρχουν διαρροές και διαβρώσεις.

Ακολουθούμε μάλιστα τεχνικές που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι.

Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στο μνημείο να μπορεί να σταθεί μόνο του, να είναι δομικά αυτόνομο.

Όταν επιτευχθεί αυτό τότε σταδιακά θα ξεκινήσει και η απομάκρυνση όλων των υποστυλωμάτων στο εσωτερικό του».

Παναγιώτης Σπυρόπουλος: Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα

Είμαι συγκινημένος για αυτά που έχω δει καθώς σας λέω υπεύθυνα πώς υπάρχει πρόοδος στις εργασίες γύρω από το Τύμβο

“Συμμερίζομαι την αγωνία του κόσμου και της υπουργού για το τύμβο Καστά και τις επόμενες ημέρες θα σας δοθούν επίσημες απαντήσεις οι οποίες κάλυψαν και μένα και νοιώθω ιδιαίτερα χαρούμενος” δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών που ήταν ο μόνος επίσημος εκπρόσωπος του Νομού Σερρών μαζί με την πρωτεργάτρια γύρω από το Τύμβο Καστά και περιφερειακή σύμβουλο Κατερίνα Περιστέρη.

Η αγωνία όλων είναι και δική μας γιατί το μνημείο είναι ένας εθνικός πόρος που δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά ολόκληρη την Ελλάδα και ολόκληρο το κόσμο.

Μετά τις έγγραφες οδηγίες που έχει δώσει η υπουργός, το χρονοδιάγραμμα θα είναι απολύτως συγκεκριμένο για το επόμενο διάστημα.

Προχωράμε καλά και τα καλύτερα είναι μπροστά μας καταλήγει ευχαριστημένος ο κ. Σπυρόπουλος