Σέρρες: Ένας στους τέσσερις μαθητές απουσιάζει από τα σχολεία – Θερίζει η γρίπη

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας βρίσκεται επί ποδός για την ολοένα και αυξανόμενη τάση των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας βρίσκεται επί ποδός για την ολοένα και αυξανόμενη τάση των κρουσμάτων της εποχικής γρίπης, που αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες εβδομάδες, μιας και χθες πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη γρίπη, μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες, ανεβάζοντας σε 13 τον συνολικό αριθμό των θυμάτων του φετινού χειμώνα.

Διευθυντής Εκπαίδευσης Σερρών: To φαινόμενο είναι φυσιολογικό

Παρόλα αυτά από ότι λέει ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Σερρών το φαινόμενο είναι φυσιολογικό, μόνο που το Υπουργείο ήδη έστειλε οδηγίες σχετικά με τα μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς της γρίπης στις σχολικές Μονάδες αλλά  και τους φορείς που προσφέρουν εκπαιδευτικές υπηρεσίες.

Συναγερμός στα σχολεία του Νομού Σερρών

Μπορεί όλοι να επιμένουν ότι σε φυσιολογικά πλαίσια βρίσκονται τόσο οι απουσίες των μαθητών στα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας λόγω της γρίπης, αλλά και να είναι ανοιχτές όλες οι σχολικές μονάδες, αλλά ήδη με απόφαση Δημάρχου έκλεισαν τα σχολεία όλων των βαθμίδων τόσο στα Καλάβρυτα όσο και στο Σκεπαστό, λόγω αυξημένων κρουσμάτων αναπνευστικών λοιμώξεων με υψηλό πυρετό, βήχα και μυαλγίες, 

Επίσης κλειστές παραμένουν και σήμερα οι εκπαιδευτικές μονάδες στο νησί της Σαμοθράκης εξαιτίας της έξαρσης που παρουσιάζει η εποχική γρίπη.

Και μπορεί στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και στις Σέρρες ο χειμώνας να μην έπαιξε φέτος ρόλο στη λειτουργία των σχολείων, ωστόσο ένας άλλος παράγοντας επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργία τους αυτές τις ημέρες .

Μάλιστα ένα ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό των παιδιών στα νηπιαγωγεία απουσιάζουν  λόγω γρίπης και ιώσεων, όπως επίσης και στα δημοτικά σχολεία του νομού Σερρών

Και φυσικά καθημερινά είναι γεμάτη η αίθουσα αναμονής του Γενικού Νοσοκομείου Σερρών από ασθενείς και κυρίως από παιδιά

Μάλιστα ο Διευθυντής Εκπαίδευσης του Ν.Σερρών, ήδη έστειλε στα σχολεία, σχετικές οδηγίες, για την  τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής, μιας και είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος για να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και τους γύρω από την γρίπη.

Πάντως στατιστικά ένας στους τέσσερις μαθητές στα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας απουσιάζει από τη σχολική του μονάδα επειδή νόσησε από την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Αλέξανδρο Κόπτση. 

Ο ίδιος φυσικά μπορεί να διαψεύδει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κλεισίματος σχολείων λόγω της γρίπης, κάνοντας λόγο για μια φυσιολογική εξέλιξη εξάπλωσης του ιού, όπως συμβαίνει κάθε χρόνο τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο, αλλά οι ίδιοι οι γονείς που φοβούνται για τα παιδιά τους και για την γρίπη, κοιτάζουν τα παιδιά τους να απουσιάζουν από τα μαθήματα

Απουσιάζουν οι μαθητές από τη Π.Ε Θεσσαλονίκης

Πάντως χθες στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης το ποσοστό απουσιών των μαθητών έφτασε το 23%, ενώ στην Πιερία το ποσοστό βρισκόταν στο 15% και στην Πέλλα το 5%.

Βέβαια για τις Σέρρες θα έχουμε ακριβές ποσοστό, αλλά υπάρχουν σχολικές μονάδες όπου το ποσοστό των απουσιών φτάνει το 50%, κυρίως όμως πρόκειται για περιπτώσεις νηπιαγωγείων

Απουσίες λόγω ασθένειας όμως σημειώνονται και στο εκπαιδευτικό προσωπικό, ωστόσο τα ποσοστά δεν είναι υψηλά και οι μέρες απουσίας δεν είναι πολλές όπως δείχνουν τα στοιχεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης.

Μάλιστα η σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας κυκλοφόρησε, έτσι ώστε να δοθούν σαφείς οδηγίες στο εκπαιδευτικό προσωπικό για το πως να αντιμετωπιστεί η έξαρση της γρίπης στις σχολικές μονάδες αλλά και τι πρέπει να γίνει με την πρόληψη αυτήν την περίοδο. 

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι η περίοδος έξαρσης στο Νομό Σερρών

Χωρίς ιδιαίτερες μεταβολές σε σύγκριση με την περσινή περίοδο εξελίσσεται η λεγόμενη περίοδος έξαρσης της εποχικής γρίπης στα παιδιά, σύμφωνα με Σερραίους Παιδίατρους, αλλά καλό θα είναι ένα παιδί να παραμένει στο σπίτι μετά την εμφανή εκδήλωση των συμπτωμάτων και να επιστρέφει στο σχολείο όταν έχει περάσει ένα 24ωρο όπου δεν έχει καθόλου πυρετό και τα άλλα έντονα συμπτώματα.

Ειδικά όμως την περίοδο της έξαρσης της γρίπης οι ειδικοί συμβουλεύουν να λαμβάνονται υπ’ όψη τα μέτρα ατομικής υγιεινής στα οποία περιλαμβάνονται:

• το συχνό πλύσιμο των χεριών,

• η κάλυψη του βήχα και του φταρνίσματος,

• ο καλός αερισμός των χώρων,

• η αποφυγή συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, όπως τα μέσα μαζικής μεταφοράς, οι αίθουσες αναμονής κτλ, και φυσικά η οικειοθελής απομόνωση των πασχόντων, ώστε να μην μεταδίδουν τον ιό.

Άδειο το νηπιαγωγείο Παλαιοκάστρου και της Ηράκλειας λόγω γρίπης

Δεν προλάβαμε να γράψουμε πως καθημερινά αδειάζουν από μαθητές τα σχολεία του νομού Σερρών, λόγω της γρίπης, και σήμερα μάθαμε πως τα ποσοστά απουσιών που σημειώθηκαν στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση ήταν 50% για να νηπιαγωγεία και 30% για τα δημοτικά!

Και δυστυχώς αυτός ο αριθμός προβλέπετε να αυξηθεί την επόμενη βδομάδα, μιας και το φαινόμενο μόλις …ξεκίνησε!

Το κακό είναι πως υπάρχουν δύο ειδών γονείς

Αυτοί που στέλνουν τα παιδιά τους και ε πυρετό στα σχολεία, μιας και δεν έχουν που να τα αφήσουν και αυτοί που τα παιδιά τους δεν έχουν τίποτα και μένουν σπίτι για να μην κολλήσουν

Φυσικά τους καταλαβαίνω και τους μεν και τους δε, αλλά οφείλω να ομολογήσω πως αυτοί που στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο κάνουν περισσότερο κακό, μιας και είναι δημόσιος κίνδυνος!

Πάντως χθες δύο νηπιαγωγεία, αυτά του Παλαιοκάστρου και αυτό της Ηράκλειας,  δεν είχαν ούτε έναν μαθητή!

Σκέψου (θεός φυλάξει) να είχαμε και καμιά …επιδημία!

Διαβάστε επίσης για το Δήμο Σερρών:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here