Πρεμιέρα την Παρασκευή για το Μαύρο νερό και την Ματίνα Μέγκλα

Το έργο «Μαύρο νερό ή πόσο διαρκεί μια μνήμη», που θα κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2021, στην Κεντρική Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου «Αστέρια» Σερρών, είναι μια παράσταση την σύλληψη της οποίας είχε η Σερραία Ματίνα Μέγκλα, ενώ και το κείμενο είναι μια συνεργασία της ίδιας με την Εύα Οικονόμου-Βαμβακά , όπως και τα σκηνικά και τα κοστούμια

Η Ματίνα Μέγκλα γεννήθηκε και μεγάλωσε στις Σέρρες και από τις Σέρρες θυμάται πάντα ιστορίες.

Άλλες ιστορίεςαπό παλιά, άλλες ακόμη πιο μακρινές.

«Θυμάμαι πάντα τις γιαγιάδες και τους παππούδες μου να εξιστορούν τη ζωή τους και κάπως έτσι ερχόμουν πιο κοντά. Γνώριζα ένα κομμάτι της ζωής τους κι έτσι μπορούσα να τους καταλάβω καλύτερα.

Βρήκα το ενδιαφέρον της πόλης στις ιστορίες.  

Μαζί με την Εύα αρχίσαμε να ψάχνουμε, να ταξιδεύουμε στο χρόνο, να ανακαλύπτουμε. 

Ένωνα κομμάτια όλων των ιστοριών που άκουγα από παιδί και τελικά ένιωσα πως έγινα μέρος τους.

Γνώρισα μια πόλη ζωντανή.

Γεμάτη αίγλη και περηφάνια.

Αγάπησα την πόλη μου και εκτίμησα πράγματα που ίσως να θεωρούνται δεδομένα. Την ομορφιά και την ελευθερία.

Από τον Εμμανουήλ Παπά, στο Μακεδονικό αγώνα και ύστερα στο 1913 με την πυρπόληση τους, οι Σέρρες αναγεννήθηκαν πάνω στις στάχτες τους και δεν ξεχνούν. Ανακάλυψα μια πόλη που δεν ήξερα αλλά είχα βαθιά ριζωμένη μέσα μου.

Με μεγάλη μου τιμή ανακάλεσα γεγονότα, μνήμες και ζωές ανθρώπων που τις μοιράστηκαν. Μέσα από τις ιστορίες ζουν κι όσο τις θυμόμαστε δε θα πεθάνουν ποτέ. Μέσα από τις μνήμες όλων αυτών που τελικά μου μάθανε πως τίποτα δεν τελειώνει και πως όλα μπορούν να ξαναγίνουν από την αρχή. 

Να σημειώσουμε πως η παράσταση είναι αφιερωμένη στο Χρήστο Μέγκλα που έφυγε, αλλά όπως λέει και η ίδια, πάντα θα είναι εδώ, στην πρώτη σειρά!