Τίμησαν στο Νέο Πετρίτσι 11 χωριανούς τους, πεσόντες κατά τη «Μάχη των Οχυρών»

Με τ’ αποκαλυπτήρια μαρμάρινης αναθηματική πλάκας, τίμησαν στο Νέο Πετρίτσι Σερρών, έντεκα (11) χωριανούς πεσόντες κατά τη «Μάχη των Οχυρών» στις 6/4/1941.


Ήταν κυρίως επίστρατοι, μεγάλης σχετικά ηλικίας από το Νέο Πετρίτσι, που κλήθηκαν με πολλούς ακόμη κατοίκους ακριτικών χωριών,

να καλύψουν βασικές ανάγκες της άμυνας των συνόρων μια και μεγάλο μέρος της δύναμής των οχυρών είχε μεταφερθεί το προηγούμενο διάστημα στην Αλβανία για τις επιχειρήσεις κατά των Ιταλών.


Οι περισσότεροι από αυτούς έμειναν για πάντα στις κορυφές του Μπέλλες, ατενίζοντας από εκεί ψηλά το χωριό που μεγάλωσαν, έκαναν οικογένειες και όνειρα για τα παιδιά τους.


Πρόκειται για τους:Δέλλιο Ι. Ιωάννη (30 ετών), Κυριακού Γ. Ηλία (29 ετών), Κωνσταντινίδη Γ. Σολομών (33 ετών), Μάστορα Ι. Θωμά (24 ετών), Μότσανο Λ. Στέργιο (36 ετών), Νίτση Μ. Ιωάννη (36 ετών), Παύλου Δ. Γεώργιο (39 ετών), Προφυλλίδη Ι. Ηλία (36 ετών), Ρίζο Β. Στέργιο (34 ετών), Σιούλη Α. Ιωάννη (37 ετών) και Τσιφτσίνη Α. Δημήτριο (32 ετών)


Οι περισσότεροι από αυτούς άφησαν πίσω τους χήρες γυναίκες και ορφανά παιδιά, που επιβίωσαν δύσκολα τα επόμενα χρόνια της βουλγαρικής κατοχής αλλά και μετά την Απελευθέρωση το 1944.


Το Κοινοτικό Συμβούλιο Νέου Πετριτσίου, μ’ αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη «Μάχη των Οχυρών»,

και θέλοντας να διατηρήσει ζωντανή την ιστορική μνήμη,

αποφάσισε να τοποθετηθεί αναθηματική μαρμάρινης πλάκα στο κέντρο του χωριού.


Ο αριθμός των ΝεοΠετριτσιωτών πεσόντων κατά τη «Μάχη των Οχυρών», προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΔΙΣ και μαρτυρίες συγγενών,

και βέβαια δεν έχει σχέση με τα θλιβερά γεγονότα της περιόδου 1946-1949.


Οι δαπάνες καλύφθηκαν από δωρεές κατοίκων του Νέου Πετριτσίου, καθώς και από τους τοπικούς συλλόγους:

Αναγέννηση, Ποντίων, Σταρτσοβιτών, Βλάχων, Πετριτσιωτών Θεσσαλονίκης, Αετοβουνιωτών, Σύνδεσμο Φίλων Οχυρού Ιστίμπεη που αγκάλιασαν την πρωτοβουλία του Κ.Σ.


Σημαντική ήταν η χορηγία της εταιρείας : «Μάρμαρα Γρανίτες Πέτρα Χάσογλου Π. & Υιός» και η υποστήριξη του αντιδημάρχου της Δ.Ε Πετριτσίου κ. Λεωνίδα Νικολάου.


Δυστυχώς τα μέτρα κατά της πανδημίας του Covid-19 δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί μια ανοιχτή τελετή,

για τ’ αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας, παρουσία απογόνων και συγγενών των πεσόντων.


Πάντως την Κυριακή στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στο Νέο Πετρίτσι, τελέστηκε επίσης, τρισάγιο στη μνήμη των έντεκα πεσόντων.

Όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Κοινοτικού Συμβουλίου :

«Η πρωτοβουλία αυτή, αποτελεί έναν ελάχιστο φόρος τιμής, όχι από την Πολιτεία ή την Στρατιωτική Υπηρεσία, αλλά από το χωριό μας,

το Νέο Πετρίτσι, στο οποίο οι άνθρωποι αυτοί γεννήθηκαν, μεγάλωσαν και έδωσαν τη ζωή τους πολεμώντας μερικά χιλιόμετρα βορειότερα».


Μητρός τε και πατρός και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερόν εστιν η Πατρίς και σεμνότερον και αγιώτερον και εν μείζονι μοίρα και παρα θεοίς και παρ’ ανθρώποις τοις νουν έχουσι.