Mε στρατιωτικές τιμές και επισημότητα η ταφή του Γεώργιου Κατσάνη στο Σιδηρόκαστρο (video)

Στη γη της Μακεδονίας τάφηκαν τα οστά του αντιστράτηγου Γεώργιου Κατσάνη, του ήρωα διοικητή της 33ης Μοίρας Καταδρομών που έπεσε μαχόμενος τους Τούρκους εισβολείς, το πρωινό της 21ης Ιουλίου 1974, στην περιοχή του κάστρου του Αγίου Ιλαρίωνα, στην Κύπρο.

Και μάλιστα με όλες τις πρέπουσες τιμές μετά την ανακομιδή των οστών του από την Κύπρο.

Πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές από την Ελλάδα και την Κύπρο, απλός κόσμος, φίλοι του, συμπολεμιστές του, μέλη κυπριακών οργανώσεων από ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα και οργανώσεων απόστρατων αξιωματικών, εκπρόσωποι των ομάδων του Ηρακλή Θεσσαλονίκης και βέβαια η οικογένειά του, η σύζυγός του Εριφύλλη και οι δυο κόρες του Λίνα και η Ευανθία είπαν 46 χρόνια μετά τον θάνατό του το τελευταίο αντίο στον ήρωα της Κύπρο

Η επιμνημόσυνη δέηση και η ταφή των οστών του έγιναν με στρατιωτικές τιμές και κάθε επισημότητα.

Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησαν οι μητροπολίτες Σιδηροκάστρου και Ζιχνών και Νευροκοπίου, ενώ παρόντες στην ιδιαίτερα συγκινητική τελετή ήταν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς της Κύπρου, ο διοικητής της 1ης Ταξιαρχίας, βουλευτές των Σερρών και της Καβάλας και δήμαρχοι της περιοχής.

Όπως είναι γνωστό ο Γεώργιος Κατσάνης γεννήθηκε στο Σιδηρόκαστρο Σερρών το 1934.

Οι γονείς του, ο πατέρας του Χρήστος Κατσάνης και μητέρα του η Αγγελική Σκαρλάτου, ήταν πρόσφυγες από το Χάσβουγα, ένα χωριό της Ανατολικής Θράκης και ο ίδιος από μικρός ξεχώριζε για τον καλό του χαρακτήρα και την αγάπη του προς την πατρίδα.

Επίσης, ήταν λάτρης και του αθλητισμού, τον οποίο υπηρέτησε ως αθλητής του Γυμναστικού Συλλόγου Ηρακλής στη Θεσσαλονίκη, όπου διακρίθηκε για τις επιδόσεις του στους δρόμους ταχύτητας 100 και 200 μέτρων.

Ωστόσο, το μεγάλο του όνειρο ήταν να γίνει στρατιωτικός, κάτι που έκανε πραγματικότητα στις 8 Οκτωβρίου 1952 όταν μπήκε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.

Να σημειώσουμε πως ο Γεώργιος Κατσάνης, ήταν Διοικητής της 33ης Μ.Κ, και αντιστάθηκε ηρωικά μαζί με τη μονάδα του και στο τέλος έπεσε στο καθήκον στον Άγιο Ιλαρίωνα, στις παρυφές του όρους Πενταδάκτυλος στην Κύπρο.

Να πούμε ένα μεγάλο μπράβο και στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθοδόξου Πολέμου (ΚΕΑΠ), το σπίτι των Ειδικών Δυνάμεων, τη γνωστή Δ’ Μοίρα Καταδρομών στην οποία βρέθηκαν την Πέμπτη τα οστά του ήρωα Γεωργίου Κατσάνη, για ένα τρισάγιο από τον πατέρα Γεώργιο Παγώνη, στο στρατόπεδο που φέρει το όνομά του. …

Αισθητή ηταν και η παρουσία περίπου 50 Κύπριων Αδελφών και Συμπολεμιστών του Αντιστράτηγου Κατσάνη το 1974 από την 33ΜΚ, ενώ τιμές απέδωσε άγημα Καταδρομέων από την Δ΄ΜΚ και την Ε΄ΜΚ.

Επικήδειους εκφώνησαν ο Διοικητής της Ι Μεραρχίας «ΣΜΥΡΝΗ» Υποστράτηγος Κολοκούρης Σάββας εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ για την οικογένεια του Ήρωα μίλησε η κόρη του Αντιστράτηγου Γεωργίου Κατσάνη, κ. Αγγελική Κατσάνη, και φυσικά ο εκπρόσωπος πολεμιστών της 33 ΜΚ.

Μετά το τέλος της τελετής, ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, συνοδεύσανε την οστεοθήκη του Αντιστράτηγου Γεωργίου Κατσάνη μέχρι το Στρατιωτικό Κοιμητήριο Σιδηροκάστρου όπου έγινε και ο ενταφιασμός της.

Η γεμάτη συγκίνηση έκλεισε με την παράδοση στην σύζυγό του κ. Εριφύλη Κατσάνη, του Ξίφους του Ήρωα, της Κυπριακής και της Ελληνικής Σημαίας.

Συμπολεμιστής του, έριξε χώμα από το σημείο που βρέθηκαν τα οστά του στην Κύπρο ενώ όλοι οι παρευρισκόμενοι τραγούδησαν τον Εθνικό μας Ύμνο.

Από την εφημερίδα Πρόοδο

Ο συγκινητικός επικήδειος της κόρης του Γεωργίου Κατσάνη

Λίνα Κατσάνη: Πατέρα πόσα όνειρά σου γκρεμίστηκαν όταν διαπίστωσες την προδοσία.

Η κόρη του Γεώργιου Κατσάνη, Λίνα, με μάτια βουρκωμένα και τρεμάμενη φωνή αποχαιρέτησε τον πατέρα της μιλώντας για το ήθος του αλλά και τα υψηλά ιδανικά του

Πατέρα…πετύχατε τον αντικειμενικό σας στόχο, ρίξατε την πράσινη φωτοβολίδα και περιμένατε…περιμένατε αυτούς που δεν ήρθαν ΠΟΤΕ… Βλέπεις πατέρα…εφιάλτες υπήρχαν και ΥΠΑΡΧΟΥΝ σε όλες τις εποχές…όπως υπάρχουν όμως και ΛΕΩΝΙΔΕΣ. Πόσα όνειρά σου γκρεμίστηκαν όταν διαπίστωσες την ΠΡΟΔΟΣΙΑ…»

Διαβάστε επίσης εδώ για το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here