Χρήστος Μέγκλας για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας: Όχι στην έκτακτη εισφορά

Τι ανακοίνωσε ο Χρήστος Μέγκλας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργεια και πως λεει Όχι στην έκτακτη εισφορά.

Η δήλωση του εδώ:

Με την παρούσα επιστολή μεταφέρουμε την έντονη δυσαρέσκεια των επιχειρήσεων – μελών μας που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην ενέργεια και στη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων ειδικότερα, για τη συζητούμενη επιβολή έκτακτης εισφοράς για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ή τη μείωση των προκαθορισμένων τιμών, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία διαβούλευση. 


Σας γνωρίζουμε ότι στην Π.Ε. Σερρών υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από περίπου τετρακόσιους επενδυτές, εκ των οποίων οι τριακόσιοι έχουν υποβάλει ήδη αιτήσεις δημιουργίας πάρκων φωτοβολταϊκών 145MW αξίας 80 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχουν λάβει εδώ και περίπου ένα με δύο χρόνια απόκριση. 

Για το λόγο αυτό, άλλωστε, μία από τις βασικές προτάσεις του Επιμελητηρίου Σερρών είναι η ανάγκη επέκτασης υπάρχοντος δικτύου για δημιουργία νέων εγκαταστάσεων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).


Οι επιχειρήσεις που επενδύουν στην ενέργεια θα έπρεπε να επιβραβεύονται για τη στροφή τους προς καινοτόμες ιδέες και εναλλακτικές μορφές ενέργειας που μειώνουν το κόστος τόσο για τη χώρα όσο και για τους καταναλωτές. Αντιθέτως, δέχονται συνεχώς πλήγματα όπως το κούρεμα στις τιμές της KWh το 2014, την εφαρμογή της έκτακτης εισφοράς για δύο σχεδόν έτη, την υποχρεωτική αποδοχή πιστωτικών, το μεταβατικό τέλος 3,6% και πολλές ακόμα φορολογικές υποχρεώσεις, ενώ, παράλληλα, πολλές φορές επιβαρύνονται αδίκως και με λάθη και παραλείψεις φορέων και οργανισμών.

Επιπροσθέτως, οι επενδυτές εμπιστεύτηκαν τις δεσμεύσεις του κράτους (συμβάσεις), το οποίο δεν μπορεί τώρα να έρχεται με την επιβολή νέων δυσμενών μέτρων και να καθιστά ζημιογόνες τις παρελθούσες επενδύσεις, δημιουργώντας κλίμα αναξιοπιστίας και αποτροπής νέων επενδύσεων.

Η δημιουργία κλίματος σταθερότητας και εμπιστοσύνης θα δημιουργήσει περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξης και αξιοποίησής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) που αποτελούν, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, τη βάση ενός νέου μοντέλου οικονομικής ανάπτυξης, της λεγόμενης πράσινης οικονομίας, και προσελκύουν μεγάλο αριθμό επενδυτών.

Για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε θερμά όπως, ειδικά στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε,  σταματήσει κάθε ενέργεια για επιβολή έκτακτης εισφοράς για τις ΑΠΕ ή μείωση τιμών, καθώς οι επενδυτές δεν αντέχουν να σηκώσουν άλλα βάρη.

Διαβάστε επιπλέον για τον Χρήστο Μέγκλα: