Ο Χρήστος Μέγκλας ζητά Μέτρα στήριξης των Σερραικών επιχειρήσεων

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ζητά μέτρα στήριξης των Σερραικών επιχειρήσεων

Με επιστολή του προς τον   Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κο Άδωνι Γεωργιάδη, τονΥπουργό Οικονομικών, κο Χρήστο Σταϊκούρα,  τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων,Κο Ιωάννη Βρούτση και κοινοποίηση στους Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, κο Κώστα Καραμανλή, την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κα Φωτεινή Αραμπατζή
και τους άλλους Βουλευτές Ν. Σερρών  ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ζητά μέτρα στήριξης των Σερραικών επιχειρήσεων

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ Ν. ΣΕΡΡΩΝ ΛΟΓΩ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Αξιότιμοι Υπουργοί,Όπως γνωρίζετε, η Π.Ε Σερρών, έχει ενταχθεί, σύμφωνα υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 68952 ΚΥΑ (ΦΕΚ 4709/Β’/28.10.2020), στο τέταρτο επίπεδο των προληπτικών μέτρων (πολύ υψηλό) για το χρονικό διάστημα από 29 Οκτωβρίου 2020 έως και 6 Νοεμβρίου 2020, ήτοι για οκτώ (8) ημέρες.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις μας για τήρηση των μέτρων και αυστηροποίηση αυτών με την παράλληλη εντατικοποίηση των ελέγχων από τις αρμόδιες αρχές, δεν αποφύγαμε το τοπικό «lockdown», γεγονός που προκαλεί τεράστια ζημία στην τοπική επιχειρηματικότητα.

Οι επιχειρήσεις μας αναγκάζονται να αντιμετωπίσουν για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα δέκα μηνών τις συνέπειες των μέτρων περιορισμού εξάπλωσης κορωνοϊού, ενώ παράλληλα αποκλείονται και από μέτρα στήριξης τα οποία προβλέπονται για περιφερειακές ενότητες που εντάσσονται τουλάχιστον για δεκατέσσερις (14) ημέρες στο πολύ υψηλό επιδημιολογικό επίπεδο, όπως η Κοζάνη και η Καστοριά.

Τα μέτρα αυτά αφορούν ενδεικτικά:

  • Παράταση έως 30.04.2021 προθεσμιών καταβολής βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών από χρεωστικές δηλώσεις ΦΠΑ που λήγουν 30.10.2020
  • Δυνατότητα αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζόμενων σε επιχειρήσεις που συνεχίζουν να λειτουργούν
  • Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους ανωτέρω εργαζόμενους 
  • Υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα καθώς και στην κύρια και φοιτητική κατοικία των εργαζομένων που τίθενται σε αναστολή.

Όπως καταλαβαίνετε είναι αναγκαία, τώρα περισσότερο από ποτέ, η στήριξη της επιχειρηματικότητας με κάθε τρόπο και με όλους τους διαθέσιμους, εθνικούς και κοινοτικούς πόρους γιατί διαφορετικά οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.  

Κύριοι Υπουργοί,

την άμεση ένταξη των επιχειρήσεων του Ν. Σερρών στα μέτρα στήριξης που προβλέπονται για επιχειρήσεις σε Περιφερειακές Ενότητες που εντάσσονται σε επιδημιολογικό επίπεδο «πολύ υψηλό», αναλογικά με τις ημέρες που έχει ενταχθεί η Π.Ε. Σερρών στο επίπεδο αυτό, καθώς και τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων εστίασης που βρίσκονται ήδη σε υποχρεωτική αναστολή λειτουργίας.

Για τους λόγους αυτούς ζητάμε, επιπροσθέτως των ήδη υποβληθέντων προτάσεων μας για τη στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία του κορωνοϊού

Διαβάστε επίσης για τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε υπηρεσίες της Π.Ε. Σερρών: