Τύμβος Καστά: Από τον Σεπτέμβριο… Εργοτάξιο η Αμφίπολη!

Σύμφωνα με την Υπουργό Πολιτισμού από τον Σεπτέμβριο Εργοτάξιο η Αμφίπολη – Λίνα Μενδώνη: Τα πράγματα εξελίσσονται εντός χρονοδιαγράμματος!

Εργοτάξιο προγραμματίζεται να γίνει από τον Σεπτέμβριο η Αμφίπολη σύμφωνα με την Υπουργό Πολιτισμού και την πολλοστή παρουσία της ίδιας στην περιοχή, καθώς εγκρίθηκε η αρχιτεκτονική μελέτη του μνημειακού συνόλου του Τύμβου Καστά, σε συνέχεια της ομόφωνης γνωμοδότησης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Μετά και την γεωτεχνική διερεύνηση γύρω από το ταφικό μνημείο από την ερευνητική ομάδα του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, μένει να ολοκληρωθεί η στατική και η γεωτεχνική μελέτη σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων

Σύμφωνα με την Υπουργό Πολιτισμού Αρχές του 2022 η δυνατότητα επισκεψιμότητας του Μνημείου

Η υπουργός Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη συνοδευόμενη από τον γ.γ. κ. Γεώργιο Διδασκάλου και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΠΟ βρέθηκε για άλλη μια φορά στην Αμφίπολη, θέλοντας να ενημερωθεί προσωπικά για την εξέλιξη των εργασιών αναστήλωσης καθώς και για την πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος.

Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη όπου έγινε λεπτομερής περιγραφή των εν εξελίξει εργασιών παρουσία της κ. Υπουργού, του Γ.Γ. ,

  • του βουλευτή Σερρών κ. Θ. Λεονταρίδη,
  • του αντιπεριφερειάρχη Σερρών κ. Π. Σπυρόπουλου,
  • της τομεάρχη Πολιτισμού της Π.Κ.Μ. κ. Κ. Περιστέρη ,
  • του αντιδημάρχου Αμφίπολης κ. Δ. Βίτσιου ,
  • υπηρεσιακών Διευθυντών και Προϊσταμένων του ΥΠΠΟ ,
  • του αρχιτέκτονα κ. Μ. Λεφαντζή και του καθηγητή Γεωφυσικής Α.Π.Θ. κ. Γ. Τσόκα.

Σύμφωνα με την ίδια την υπουργό πολιτισμού , την επόμενη εβδομάδα ολοκληρώνονται η στατική και η γεωτεχνική μελέτη και στις 14 Ιουλίου θα εισαχθούν προς έγκριση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο

Τύμβος Καστά: Το Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η πρώτη φάση εργασιών στερέωσης και αποκατάστασής

Στόχος σύμφωνα με την κ. Μενδώνη είναι να ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία δημοπράτησης προκειμένου εντός του β΄ 15ημέρου του Σεπτεμβρίου 2020 να ξεκινήσει η πρώτη φάση εργασιών στερέωσης και αποκατάστασής του μνημειακού συνόλου.

«Είμαστε εδώ, στο τύμβο Καστά, γιατί έπρεπε να δούμε την πορεία των μελετών που εκπονούνται όλο αυτό το διάστημα, την εφαρμογή τους στο πεδίο και τους χρόνους που θα χρειαστούν, προκειμένου να εγκατασταθούν τα εργοτάξια. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένη γιατί τα πράγματα εξελίσσονται εντός χρονοδιαγράμματος.

Γύρω στις 15 Ιουλίου θα εισαχθούν στο ΚΑΣ οι δυο μελέτες οι οποίες είναι άμεσα συνδεδεμένες με την πρώτη φάση των εργασιών. Ελπίζουμε να ξεκινήσουν, αφού γίνουν οι διαγωνιστικές διαδικαστικές και η δημοπράτηση των έργων, περί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Οι απαλλοτριώσεις είναι στην τελική τους φάση

Οι απαλλοτριώσεις που έπρεπε να γίνουν και είχαν ξεχαστεί απολύτως, ως πέρυσι το καλοκαίρι, ήδη είναι στην τελική τους φάση. Αυτό το λέω ως παράδειγμα εγρήγορσης όλων των αρμοδίων και συναρμοδίων υπηρεσιών του Υπουργείου.

Ήδη έχει γίνει η δημοσίευση τους στο ΦΕΚ, ενώ ξέρουμε ότι οι ανάλογες διαδικασίες χρειαζόντουσαν μερικά χρόνια».

Συνεργασία ΥΠΠΟ – ΑΠΘ

Παράλληλα και προκειμένου να αντιμετωπιστούν, με τον δέοντα επιστημονικό τρόπο, τα ζητήματα των υπό εκπόνηση μελετών (στατικής και γεωτεχνικής) για το μνημείο και για την εφαρμογή της εγκεκριμένης -από το 2015- μελέτης χωματουργικής διαμόρφωσης των πρανών του Τύμβου, κατέστη αναγκαία η χρήση νέου επικαιροποιημένου τοπογραφικού υποβάθρου υψηλής ακριβείας του Τύμβου και της ευρύτερης περιοχής του.

Την εκπόνηση του νέου υποβάθρου ανέλαβε το τμήμα Τοπογραφίας ΑΠΘ, στο πλαίσιο Μνημονίου Συνεργασίας που έχει υπογραφεί από τον Μάρτιο 2020, μεταξύ του Πανεπιστημίου και του ΥΠΠΟΑ.

Στο τοπογραφικό η Διεύθυνση Αναστήλωσης έκανε την περαιτέρω επεξεργασία όπως και πλήθος σχεδιαστικών τομών, για την άμεση υποβοήθηση των μελετών.

Προκειμένου να αποκατασταθεί η αρχική γεωμετρία των πρανών του Τύμβου με την μετακίνηση των όγκων χώματος, που είχαν αφαιρεθεί κατά τις ανασκαφές των τελευταίων 60 ετών από την κορυφή του και είχαν απλωθεί περιμετρικά, αλλοιώνοντας την μορφή του, έγινε λεπτομερής τοπογραφική τεκμηρίωση και προμέτρηση του όγκου τους.

Έτσι σημάνθηκαν με ακρίβεια τα σημεία που πρέπει να αφαιρεθούν οι ανασκαφικές επιχώσεις, για να αποκατασταθεί η αρχαία γεωμετρία του Τύμβου.

Μεγάλο τμήμα των επιχώσεων αυτών θα επανατοποθετηθούν -κατά το δυνατόν- στη αρχική τους θέση, σε ένα πρωτότυπο, διεθνώς, εγχείρημα αποκατάστασης Τύμβου, με το αυθεντικό του υλικό.

Τρισδιάστατο μοντέλο του Τύμβου από την Διεύθυνση Αναστήλωσης

Εκπονήθηκε από την Διεύθυνση Αναστήλωσης ένα τρισδιάστατο μοντέλο του Τύμβου υψηλής ακριβείας, στο οποίο τέθηκε η αρχική γεωμετρία των πρανών του, βάσει των στοιχείων της αρχιτεκτονικής μελέτης αποκατάστασης και αφαιρέθηκε ο ακριβής όγκος χώματος στον οποίο πρέπει να γίνουν οι εργασίες, ενώ προστέθηκαν οι ανάλογες επιχώσεις.

Επιπρόσθετα, θα γίνουν διαμορφώσεις και στερέωση των κατάντη του μνημείου ανατολικών πρανών, έτσι ώστε το καλύτερα σωζόμενο τμήμα του περιβόλου να καταστεί επισκέψιμο εντός του 2020.

Διαβάστε επίσης εδώ για τη προηγούμενη επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνα Μενδώνη

Διαβάστε επίσης εδώ για την Θένια Χαραλαμπίδου

Διαβάστε επίσης εδώ Επισκέψεις ΣΥΡΙΖΑ στις Σέρρες