Το ΜέΡΑ25 Σερρών λέει ΟΧΙ στην εγκατάσταση και λειτουργία λατομείου στο Λαϊλιά

Η Περιφερειακή Συντονιστική Επιτροπή (ΠΣΕ) ΜέΡΑ25 Σερρών εκφράζει την πλήρη αντίθεσή της στην εγκατάσταση και λειτουργία λατομείου στη βόρεια πλαγιά του Λαϊλιά (κάτω από το βράχο της «Κατίγκως» και πολύ κοντά στο Αχλαδοχώρι).

Η εγκατάσταση και λειτουργία ενός λατομείου γρανίτη αρχικά, θα συμπαρασύρει αυτομάτως την αδειοδότηση και άλλων 43 λατομείων στην ευρύτερη περιοχή του Λαϊλιά.

Να υπενθυμίσουμε και να τονίσουμε με οργή, ότι ο Γρανίτης είναι από την φύση του ραδιενεργό υλικό. Η εξόρυξή του θα εντείνει τα ποσοστά ραδιενέργειας σε ένα νομό που κατέχει ήδη ένα μεγάλο ποσοστό καρκινοπάθειας και η όποια επιπλέον λατομική εξόρυξη θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την υγεία των Σερραίων πολιτών.
Αντίθετα είμαστε θετικοί στην προοπτική της  οικοτουριστικης ανάπτυξης της περιοχής, αφού ήδη προβλέπεται για τον Λαϊλιά, στο πλαίσιο του νομοθετημένου χωροταξικού σχεδιασμού. 

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι υπήρξε κάποια στιγμή απόφαση, του τότε υπουργού ΜΑΚ.ΘΡΑΚ. Φ. Πετσάλνικου με την οποία χαρακτηριζόταν « Ως Ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους η περιοχή του ορεινού όγκου του Λαϊλιά» (ΦΕΚ 275/74-1997)

Οι ουσιαστικοί λόγοι του χαρακτηρισμού του, ως «ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» εξακολουθούν να υφίστανται και είναι ακόμη πιο επίκαιροι. Επισημαίνουμε εδώ, ότι στην περίπτωση αυτή απαγορεύεται οποιαδήποτε βιομηχανική και μεταλλευτική δραστηριότητα.

Το ΜέΡΑ25 Σερρών καλεί όλους τους θεσμικούς φορείς του νομού να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να απορρίψουν τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων της ενδιαφερόμενης εταιρείας, ώστε να αποτρέψουν το ενδεχόμενο εγκατάστασης – λειτουργίας λατομείου.

Καλούμε τέλος όλες νομαρχιακές επιτροπές των πολιτικών κομμάτων, και κυρίως του Κυβερνητικού Κόμματος το οποίο τηρεί «ύποπτη και ένοχη σιωπή», να πάρουν ξεκάθαρη θέση επί του επιχειρούμενου κυρίως Περιβαλλοντικού αλλά και Οικονομικού εγκλήματος

Συμπαραστεκόμαστε στην Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα κατά του Λατομείου Γρανίτη στον Λαϊλιά.

Συμμετέχουμε στην Συγκέντρωση και Πορεία Διαμαρτυρίας που διοργανώνει την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου στις 6 το απόγευμα στην Νομαρχία και καλούμε τα μέλη, τους φίλους του κόμματος αλλά και όλους τους συμπολίτες μας, να ορθώσουν εκ νέου τη φωνή τους και να αντιδράσουν άμεσα, ώστε να αποτρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια καταστροφής του μοναδικού για την πόλη και το Νομό, ορεινού αυτού συγκροτήματος.