Στελέχη του ΜέΡΑ25 Σερρών επισκέφθηκαν το Βαλτερό

Το Βαλτερό ήταν το χωριό που αυτήν την Κυριακή, 19 Ιουλ. 2020,  επισκέφθηκαν στελέχη της τοπικής οργάνωσης  ΜέΡΑ25 Σερρών.

Εκεί, στην πλατεία του χωριού, συναντήθηκαν με κατοίκους του χωριού και συζήτησαν τα προβλήματα που τους απασχολούν. «Από τότε που χαρακτηρίσανε τον τουρισμό βαριά βιομηχανία και εγκατέλειψαν τον πρωτογενή τομέα άρχισαν τα προβλήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά κάτοικος του Βαλτερού.

Χωριά ερήμωσαν, καλλιέργειες εγκαταλείφθηκαν, εργοστάσια έκλεισαν, νέοι ξενιτεύτηκαν.

Από την πλευρά των στελεχών του ΜέΡΑ25 Σερρών αναπτύχθηκαν οι θέσεις του ΜέΡΑ25 για τον Αγροτικό τομέα και την Πράσινη Ανάπτυξη.

Το ΜέΡΑ25 Σερρών θεωρεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει στο νομό Σερρών «δυνατή αγορά» χωρίς «δυνατή αγροτιά».

Η ουσιαστική στήριξη του αγροτικού τομέα συνεπώς είναι μονόδρομος για την ανόρθωση της τοπικής μας οικονομίας και κοινωνίας.

Το ζητούμενο είναι να ενωθούν όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας παραγωγής από το χωράφι μέχρι το ράφι .

Να συνδεθεί η τοπική ζήτηση με την τοπική παραγωγή, ώστε να κερδίζουν και τα δύο μέρη (δηλαδή δημιουργία διπόλων: παραγωγή ζωοτροφών-κτηνοτροφία, βαμβάκι-εκκοκκιστήρια, εδώδιμα προϊόντα-τοπικά σούπερ μάρκετ, ενεργειακές καλλιέργειες-τοπικές επιχειρήσεις βιοκαυσίμων, κτηνοτροφία/σερραϊκά κρεοπωλεία/τεμαχιστήρια κρέατος κλπ κλπ).

Σημαντικό ρόλο θα μπορούσε να παίξει η ίδρυση Δημοπρατηρίου Αγροτικών Προϊόντων.

Το ΜέΡΑ25 Σερρών πιστεύει ότι μπορούν να αυξηθούν ραγδαία οι εναλλακτικές καλλιέργειες και η αναδιάρθρωση της κτηνοτροφίας με γνώμονα τις εσωτερικές και διεθνείς καταναλωτικές τάσεις.

Το μέγεθος των πιστοποιημένων καλλιεργειών στο νομό μας (βιολογικές καλλιέργειες, προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης, ΠΟΠ, ΠΓΕ κλπ) είναι περιορισμένο. «Υποστηρίζουμε την Κοινωνική Οικονομία η οποία ταιριάζει «γάντι» στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση και εμπορία των προϊόντων του» τόνισαν τα στελέχη του κόμματος.

Ακόμα συζητήθηκαν με κατοίκους οι θέσεις του ΜέΡΑ25 για:

  • Την διατροφική αυτάρκεια σε ποιοτικά προϊόντα που παράγονται προστατεύοντας τα εδάφη, τη βιοποικιλότητα, τους φυσικούς της πόρους και την πολιτιστική κληρονομιά.
  • Τον συστηματικό περιορισμό φυτοφαρμάκων και χημικών βελτιωτικών εδάφους, τον πλήρη αποκλεισμό των μεταλλαγμένων οργανισμών (και των χημικών φυτοφαρμάκων τα οποία πωλούνται μαζί τους) από τις πολυεθνικές που τα εξελίσσουν.
  • Την έμφαση στην βιολογική παραγωγή.
  • Την εξοικονόμηση νερού με επαναχρησιμοποίησή του.
  • Την αξιοποίηση υπολειμμάτων π.χ. για βιοενέργεια, παραγωγή λιπασμάτων/κόμποστ.

Την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών με τρόπο που να συνάδουν με τις τοπικές συνθήκες.

Διαβάστε επίσης για το ΜέΡΑ25: