Η μετάλλαξη Δέλτα και η εποχική γρίπη φέρνουν την «Τέλεια καταιγίδα»!

Την «τέλεια καταιγίδα» που μπορεί να συμβεί στη χώρα μας από τη συνδυασμένη επίθεση από την μετάλλαξη Δέλτα και την εποχική γρίπη.

Κάτι που φοβούνται οι επιστήμονες , τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλο τον κόσμο, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση όλα τα νοσοκομεία.

Είναι αλήθεια ότι πέρυσι, τόσο λόγω των lockdown όσο και της χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, η γρίπη δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθεί.

Ωστόσο φέτος τα πράγματα έχουν αλλάξει και γι αυτό είναι επιβεβλημένο να κάνουν όλοι όσοι προβλέπεται, κυρίως λόγω ηλικίας ή υποκείμενων νοσημάτων- το αντιγριπικό εμβόλιο.

Λόγω της χαλάρωσης των μέτρων προφύλαξης
Φοβούνται μαζικό ξέσπασμα γρίπης

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης- οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Λοιμωξιολογίας «Journal of Infectious Diseases».

Αυτοί ανέπτυξαν ένα μοντέλο που θεωρεί αρκετά πιθανό ένα μαζικό ξέσπασμα γρίπης λόγω της χαλάρωσης των μέτρων προφύλαξης κατά του κορονοϊού σε δημόσιους χώρους.

Γι’ αυτό, ο επικεφαλής ερευνητής, επίκουρος καθηγητής Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας Σεν Πέι, θεωρεί πως φέτος είναι πιο σημαντικό από ποτέ να κάνει κανείς το αντιγριπικό εμβόλιο καθώς

«μολονότι είναι σωστό να εστιάζει κάποιος στην προστασία του από την Covid-19, δεν πρέπει να ξεχνά τη γρίπη, που μπορεί επίσης να αποβεί μοιραία».

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός στην Ελλάδα έχει ήδη ξεκινήσει, με τη χώρα μας να έχει ήδη παραλάβει 1,7 εκατ. δόσεις του εμβολίου.

Ο φετινός στόχος είναι τα 4,2 εκατ. εμβόλια.

«Γνωρίζουμε επιδημιολογικά ότι η περίοδος της γρίπης αρχίζει και κορυφώνεται από τον Ιανουάριο μέχρι Φεβρουάριο – Μάρτιο.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός δεν παρεμβαίνει στο σχήμα των εμβολιασμών των υπολοίπων εμβολίων.

Το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να γίνει και ταυτόχρονα με το εμβόλιο του κορονοϊού ή και άλλα εμβόλια όπως του πνευμονιόκοκκου.

Φέτος τα εμβόλια είναι τετραδύναμα και η δόση είναι μία


Μέσω της συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου, που ξεκίνησε 1η Οκτωβρίου, δημιουργείται ένα ηλεκτρονικό μητρώο, το οποίο είναι πολύτιμο εργαλείο για την πληροφόρηση σχετικά με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού με το εμβόλιο της γρίπης.

Πέρυσι η κινητικότητα του ιού της γρίπης στην Ελλάδα ήταν εξαιρετικά χαμηλή γεγονός που αποδίδεται στην τήρηση των μέτρων προστασίας.

Ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν με το εμβόλιο της γρίπης

Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω!

 1. Παιδιά (6 μηνών και άνω) και ενήλικες με έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
 2. Χρόνια νοσήματα αναπνευστικού, όπως άσθμα , χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια.
 3. Καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή
 4. Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη)
 5. Μεταμόσχευση οργάνων και μεταμόσχευση μυελού των οστών
 6. Δρεπανοκυτταρική αναιμία (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες)
 7. Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα
 8. Χρόνια νεφροπάθεια
 9. Χρόνιες παθήσεις ήπατος
 10. Νευρολογικά -νευρομυϊκά νοσήματα
 11. Σύνδρομο Down
 12. Εγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωΐδες και θηλάζουσες.
 13. Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία (Δείκτη Μάζας Σώματος >40Kg/m2) και παιδιά με ΔΜΣ >95ηΕΘ.
 14. Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (π.χ. για νόσο Kawasaki, ρευματοειδή αρθρίτιδα και άλλα).
 15. Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με παιδιά μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν ή διαβιούν με άτομα με υποκείμενο νόσημα, που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
 16. Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων κλπ.), νεοσύλλεκτοι, ιδρύματα χρονίως πασχόντων και μονάδες φιλοξενίας ηλικιωμένων, καταστήματα κράτησης .
 17. Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, λοιποί εργαζόμενοι, φοιτητές επαγγελμάτων υγείας σε κλινική άσκηση) και σε κέντρα διαμονής προσφύγων-μεταναστών.
 18. Άστεγοι.
 19. Κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, εκτροφείς, σφαγείς και γενικά άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά ή χοίρους