Ανακοινώνει ο Μητσοτάκης: Αύξηση κατώτατου μισθού

Σημαντική θα είναι η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού που έχει υποσχεθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που θα δοθεί από την 1η Μαΐου και θα κυμανθεί στα επίπεδα του 5-8%.

Το επιτρέπει άλλωστε η μεγάλη ανάπτυξη που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, ενώ το επιβάλει η μεγάλη αύξηση του πληθωρισμού και οι ανατιμήσεις- όχι μόνο στην ενέργεια- αλλά και σε βασικά είδη κατανάλωσης, που ροκανίζουν το εισόδημα των μισθωτών.

Η έκρηξη του πληθωρισμού: Προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση


Η αύξηση θα ισχύσει από 1ης Μαΐου και θα δώσει ανάσα στους χαμηλόμισθους που βλέπουν τα εισοδήματά τους να πιέζονται από τον πληθωρισμό και τις ανατιμήσεις. Τον Δεκέμβριο άλλωστε ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο 5,1%, που είναι ρεκόρ δεκαετίας, με τα στοιχεία να δείχνουν μετακύληση των αυξημένων τιμών της ενέργειας σε πολλά είδη πρώτης ανάγκης και κυρίως στα τρόφιμα.

Η τιμή του φυσικού αερίου είναι πάνω 135,7%, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος είναι αυξημένη κατά 45% ενώ την πεντάδα των μεγαλύτερων ανατιμήσεων συμπληρώνουν το πετρέλαιο θέρμανσης με 34,1%, τα καύσιμα και τα λιπαντικά με αύξηση 21,7% αλλά και το αρνί και το κατσίκι να σημειώνουν αύξηση τιμής κατά 19,7%. 

Είναι όμως πολλά και τα είδη πρώτης ανάγκης στα οποία εντοπίζονται πλέον μεγάλες ανατιμήσεις. Το ψωμί ακρίβυνε κατά 4,9%, τα ζυμαρικά κατά 7,6%, τα πουλερικά κατά 6,6% τα νωπά ψάρια κατά 6,7% τα τυριά κατά 5,5% και το λάδι κατά 17%. Ακριβότερα κατά 5,5% και τα φρούτα αλλά και τα λαχανικά, ενώ οι πατάτες ανατιμήθηκαν κατά 14,2%. 

Επείγουσα αύξηση

Η αύξηση κατώτατου μισθού οδεύει προς επίσπευση -έπειτα από το 2% που οδήγησε τον ελάχιστο μισθό στα 663 ευρώ μεικτά στις αρχές Ιανουαρίου. Η αύξηση φαίνεται «επείγουσα» και προς την απόφαση αυτή συνηγορούν και τα περιθώρια που δημιουργεί η ισχυρή ανάπτυξη του 2021 πάνω από 8%, ενώ για το 2022 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 4,5%-5%.

Οικονομικό και πολιτικό επιτελείο παρακολουθούν το τσουνάμι αυξήσεων και διαμηνύουν ότι οι θα υπάρχουν παρεμβάσεις ενώ οι εκτιμήσεις δείχνουν αποκλιμάκωση των πιέσεων μετά το τρίτο τρίμηνο του έτους. Σημειώνεται ότι  σε ό,τι αφορά την ενέργεια, από το Σεπτέμβριο μέχρι τώρα, η κυβέρνηση έχει διαθέσει πάνω από 1,3 δισ. ευρώ για τη στήριξη των νοικοκυριών.

Τον Ιανουάριο ένα ποσό της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη των νοικοκυριών, αλλά και των επιχειρήσεων και των αγροτών σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας. Από την κυβέρνηση έχει τονιστεί η πολιτική προς τη μείωση φόρων και εισφορών όπου για παράδειγμα ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει τις ήδη ανακοινωθείσες παρεμβάσεις όπως η μείωση του ΕΝΦΙΑ συν 60 εκατ. ευρώ το 2022 (όπου ίσχυε μείωση κατά 22% από το 2019), η μείωση στη φορολόγηση των επιχειρήσεων στο 22% από 29%, οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές κατά 4% και οι μόνιμες μειώσεις σε προκαταβολές φόρου , η μείωση της φορολογίας στα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 9% για τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα. 

Όμως ο εκρηκτικός συνδυασμός των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας και οι φόροι- έπειτα από δέκα χρόνια κρίσης για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς- μπλοκάρουν στο να φτάσουν οι παραπάνω κινήσεις στις τσέπες των πολιτών.

Βέβαια η αύξηση του πληθωρισμού είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και, προφανώς, επηρεάζει και την οικιακή οικονομία , ενώ ήδη βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες των ανατιμήσεων, κάτι που επηρεάζει την οικονομία των νοικοκυριών, την τσέπη των καταναλωτών, των πολιτών, αλλά και των επιχειρήσεων.