Μητσοτάκης-ΚΕΔΕ για το ρόλο της αυτοδιοίκησης!

Στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη –ΚΕΔΕ ο ρόλος της αυτοδιοίκησης

Ο ρόλος της αυτοδιοίκησης και ειδικότερα των δήμων στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης που είχαν στο μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης με το προεδρείο της ΚΕΔΕ, στο οποίο ο Πρωθυπουργός υποσχέθηκε εμπιστοσύνη και συνεργασία για όλα τα ζητήματα που απασχολούν την Αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ αφού ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την πρόσκληση προς την ΚΕΔΕ του παρέδωσε υπόμνημα με τα σημαντικά θέματα που θέτει η ΚΕΔΕ για την επόμενη μέρα μιας σύγχρονης Αυτοδιοίκησης.

Συζήτησαν Μητσοτάκης – ΚΕΔΕ τη μεταφορά είσπραξης του ΕΝΦΙΑ στους δήμους

Ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως θα εξεταστούν οι προτάσεις για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα αφορούν στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, όπως και την εμπλοκή των δήμων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αλλά και την πρόθεση της κυβέρνησης για μεταφορά της είσπραξης του ΕΝΦΙΑ στους δήμους

Στην ατζέντα της συνάντησης βρέθηκαν επίσης τόσο οι αρμοδιότητες και ο διακριτός ρόλος των δήμων στη διαχείρισης τμήματος του νέου ΕΣΠΑ, όσο και το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών που αντικαθιστά το «ΦΙΛΟΔΗΜΟ», αλλά και το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

«Ήρθαμε εδώ όχι να μεμψιμοιρήσουμε, αλλά για να συνεργαστούμε για τη νέα Τοπική Αυτοδιοίκηση που οραματιζόμαστε και που θα κάνει πιο εύκολη τη ζωή των πολιτών και παράλληλα θα δίνει τα απαραίτητα εργαλεία στους Δήμους για να δουλεύουν πιο αποτελεσματικά.

Θέλουμε να εκμεταλλευτούμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν και να έχουμε διακριτό ρόλο στο νέο ΕΣΠΑ.

Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις με γνώμονα τη βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον.

Θέλουμε να μας βοηθήσετε για να μπορέσουμε να σας βοηθήσουμε. Να αφήσουμε πίσω τις παθογένειες του παρελθόντος και να πάμε την Αυτοδιοίκηση μπροστά. Βαδίζουμε στον ίδιο προορισμό» ανέφερε στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ προς τον κ. Μητσοτάκη.

Τα θέματα που έθεσε η ΚΕΔΕ προς τον Πρωθυπουργό ήταν μεταξύ άλλων:

Ο διακριτός ρόλος στο Νέο ΕΣΠΑ, ένα βασικό διαχρονικό αίτημα της ΚΕΔΕ που αποτελεί η θεσμοθετημένη ενεργή συμμετοχή των Δήμων στο σχεδιασμό, την οργάνωση και τη διαχείριση των Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων Περιφερειακής και Τοπικής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ).

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει την αρμοδιότητα, αλλά κυρίως γνωρίζει και αντιλαμβάνεται πλήρως τις ανάγκες και τις αναπτυξιακές προοπτικές της κάθε τοπικής κοινωνίας.

Η ΚΕΔΕ ζητά σήμερα το αυτονόητο, να αποκτήσουν οι Δήμοι το δικό τους ρόλο, τη δυνατότητα διαχείρισης των δράσεων που τους αφορούν στο νέο ΕΣΠΑ.

Αρμοδιότητες

Η ΚΕΔΕ, επιθυμώντας να συμβάλει ενεργά στο διάλογο για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση οργανώνει στις 16 και 17 Μαρτίου, Έκτακτο Συνέδριο, ανταποκρινόμενη στη σχετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών, που συνέστησε «Επιτροπή για την Προετοιμασία του Νόμου για την Μεταρρύθμιση και Ανασυγκρότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κράτους».

Μια Διοικητική Μεταρρύθμιση του Κράτους που θα ενισχύει τον επιτελικό ρόλο του και θα ενδυναμώνει το ρόλο των Δήμων στην παροχή των υπηρεσιών στους πολίτες και τις επιχειρήσεις, στην ανάπτυξη της χώρας και στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Οικονομική Αυτοτέλεια

Οι μειώσεις στην απόδοση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, που αποτελούν τη βασική πηγή χρηματοδότησης των Δήμων, ήταν πρωτοφανείς ενώ παράλληλα οι Δήμοι εκλήθησαν να προσφέρουν, καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, πλεονάσματα στον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Η πρωτοβάθμια ΤΑ έχει υποστεί μειώσεις χρηματοδότησης που ξεπερνούν το 60%. Οι μειώσεις αυτές έχουν πλήξει τον σκληρό πυρήνα των ανελαστικών δαπανών των Δήμων και σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα μικρών ΟΤΑ, το κόστος μισθοδοσίας δεν καλύπτεται από την τακτική επιχορήγηση.

Επιπλέον, στους Δήμους δεν αποδίδονται οι πόροι που προβλέπονται από την ισχύουσα Νομοθεσία.

Η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους Δήμους

Απόδοση μέσω των Κ.Α.Π. του συνόλου των πόρων που προβλέπονται από το Ν. 3852/2010

Άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων κατανομής της πρώτης δόσης των παρακρατηθέντων

Η μείωση του επιτοκίου δανεισμού των Δήμων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Συμμετοχή των Δήμων στα έσοδα από Π.Ο.Ε.

Αύξηση του μεριδίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

Να επανέλθει το ποσοστό κατανομής εσόδων του Πράσινου Ταμείου στους Δήμους από 2,5% που είναι σήμερα, στο αρχικό 10%, κυρίως για έργα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.

Διαβάστε επίσης εδώ για το μεταναστευτικό

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here