«Φιέστα» Βουλγάρων ακροδεξιών στις Σέρρες;

Την Μπάνιτσα Σερρών επισκέφτηκε ο Καρακατσάνοφ για να «προσκυνήσει» το σημείο που σκοτώθηκε ο Ντέλτσεφ!

Στο εγκαταλειμμένο χωριό Καρυές (Μπάνιτσα) των Σερρών βρέθηκε ο έως πρότινος υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, και αρχηγός του ακροδεξιού – εθνικιστικού κόμματος BMPO, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, για να «προσκυνήσει» το σημείο που το 1903 σκοτώθηκε ο Βούλγαρος κομιτατζής Γκότσε Ντέλτσεφ.

Η επίσκεψη Καρακατσάνοφ στις Σέρρες και στις Καρυές, εντάσσεται στην προσπάθειά του να συσπειρώσει τους εθνικιστές Βούλγαρους ψηφοφόρους του κόμματός του, ενόψει των νέων βουλευτικών εκλογών στη Βουλγαρία που θα πραγματοποιηθούν στις 11 Ιουλίου.

Πάντως η επίσκεψη αυτή ήταν καθαρά ιδιωτική, αφού δεν κατέχει κάποιο αξίωμα αυτή την περίοδο και στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, το ακροδεξιό κόμμα του απέτυχε την είσοδο στη βουλή, αλλά στο βίντεο εικονίζεται ο Καρακατσάνοφ με τη συνοδεία του, να καταθέτουν λουλούδια στη βάση του ερειπωμένου κωδωνοστασίου του χωριού, όπου εικάζεται πως κάπου κοντά βρίσκονταν και ο τάφος του Ντέλτσεφ.

Τόσο στη Βουλγαρία όσο και στα Σκόπια ο Ντέλτσεφ είναι εθνικός ήρωας

Το ερειπωμένο χωριό Καρυές (Μπάνιτσα) όπως είναι γνωστό βρίσκεται Β.Α. της πόλης των Σερρών και κατά την τουρκοκρατία κατοικούνταν από βουλγαρικό πληθυσμό.

Ο τάφος του υπήρχε στο χωριό έως τον Β΄ Π.Π., οπότε και την περίοδο της βουλγαρικής κατοχής (1941-1944) τα οστά του μεταφέρθηκαν στη Βουλγαρία και στη συνέχεια στα Σκόπια.

Ο Ντέλτσεφ, που είναι εθνικός ήρωας τόσο στη Βουλγαρία αλλά και στα Σκόπια, κρυβόταν με τους άνδρες του στο χωριό κατά τις επιχειρήσεις εκφοβισμού ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή.

Δολοφονήθηκε στη διάρκεια αψιμαχίας με οθωμανικές αστυνομικές δυνάμεις στις 4 Μαΐου 1903 και αρχικά τάφηκε στο ίδιο σημείο.

Μετά το 1913 και την απελευθέρωση της περιοχής, ο βουλγαρικός πληθυσμός εγκατέλειψε το χωριό που μετονομάστηκε σε Καρυές και στο διάβα των χρόνων ερήμωσε.

Σήμερα μόνο το κωδωνοστάσιο και μέρος της εκκλησίας διασώζεται.

Ο Καρακατσάνοφ είχε ζητήσει τη δημιουργία μνημείου

Βέβαια κατά καιρούς το ερειπωμένο χωριό επισκέπτονται Βούλγαροι και Σκοπιανοί για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Γκότσε Ντέλτσεφ, που αποτελεί «μήλον της Έριδος» ανάμεσα στις δύο χώρες.

Η επίσκεψη Καρακατσάνοφ στις Σέρρες, πραγματοποιήθηκε αρχές Ιουνίου και σχετικό βίντεο ανάρτησε ο ίδιος στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook.

https://www.facebook.com/watch/?ref=external&v=708813843175986

Στο βίντεο εικονίζεται ο Καρακατσάνοφ με τη συνοδεία του, να καταθέτουν λουλούδια στη βάση του ερειπωμένου κωδωνοστασίου του χωριού, όπου εικάζεται πως κάπου κοντά βρίσκονταν και ο τάφος του Ντέλτσεφ.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Καρακατσάνοφ αναφέρεται στην ιστορία και στο θάνατο του Γκότσε Ντέλτσεφ, στρέφοντας τα πυρά του κατά των Σκοπιανών που διεκδικούν την εθνική καταγωγή του.

«Τα αδέλφια μας οι Βορειομακεδόνες», είπε, έχουν τη τάση να θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία.

Για κοιτάξτε εδώ στον τρούλο, μπορείτε να διαβάσετε πως είναι γραμμένα σε λογοτεχνικά καθαρά βουλγαρικά το όνομα του μάστορα» λέει μεταξύ άλλων ο αρχηγός του βουλγαρικού BMPO, που αποτελεί «κόκκινο πανί» στα Σκόπια.

Ο πρώην υπουργός Άμυνας της Βουλγαρίας, είχε ζητήσει τον Μάιο του 2020, τη δημιουργία μνημείου για τον Ντέλτσεφ στις Καρυές, ενώ πριν χρόνια Βούλγαροι εθνικιστές τοποθέτησαν παράνομα μαρμάρινη αναθηματική πλάκα που στη συνέχεια αποσύρθηκε.

Πολλές φορές στο παρελθόν τέθηκε από βουλγαρικούς φορείς, άγνωστο αν συνέβη και επίσημα δια της διπλωματικής οδού, θέμα κατασκευής μνημείου στις Καρυές προς τιμήν του Γκότσε Ντέλτσεφ.

Σε παλαιότερο δημοσίευμα του ΘΕΜΑτος, παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών σχολίαζαν πως ένα τέτοιο θέμα θα μπορούσε να συζητηθεί μόνο στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας ανάμεσα στις δύο χώρες, έχοντας κατά νου πως πλέον είναι εταίροι και σύμμαχοι σε Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

Όπως σχολίαζαν, στο αίτημα για μνημείο Ντέλτσεφ στις Καρυές, η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να θέσει αίτημα για δημιουργία μνημείου στα Στενά της Κρέσνας, στη Ν.Δ Βουλγαρία, όπου βρίσκονται οι τάφοι των ηρώων Ιωάννη Βελισσαρίου και Γεώργιου Κολοκοτρώνη, εγγονού του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, που σκοτώθηκαν κατά την τελική φάση του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου το 1913.

Παναγιώτης Σαββίδης