Εύη Μπέτζελου: ‘’Οριοθετώντας’’ την επιδημία

Εύη Μπέτζελου: Τα όρια αποτελούν τους παράγοντες ,τις ιδιότητες και τις διεργασίες που ορίζουν την ταυτότητά του ατόμου και το διαφοροποιούν από τους άλλους.

Διαμορφώνουν  τη λειτουργία και την εξελικτική πορεία του ατόμου και της οικογένειας.

Οι οικογένειες ως συστήματα αποτελούνται από τα εξωτερικά όρια που επιτρέπουν την επικοινωνία με το περιβάλλον και διαμορφώνουν έτσι την ταυτότητά της και τα εσωτερικά όρια που διαφοροποιούν τα μέλη μεταξύ τους.

Τα όρια είναι αυτά που επιτρέπουν την εισροή πληροφοριών και ερεθισμάτων από το περιβάλλον και αυτά που μας καθιστούν ευέλικτους και ανθεκτικούς σε κρίσιμα εξωτερικά γεγονότα, όπως η επιδημία στην οποία καλεστήκαμε να ανταποκριθούμε.

Νέα δεδομένα και συνθήκες στην κοινωνία και στις ανθρώπινες σχέσεις μας καλούν να προσαρμοστούμε σε κάτι πρωτόγνωρο και διαφορετικό.

Πως τα όρια μας δοκιμάστηκαν και παράλληλα μας βοήθησαν να ανταπεξέλθουμε.

Τι προκάλεσε όλο αυτό στον ψυχισμό μας ;

Εγκλεισμός στο σπίτι δεν σημαίνει και κλείσιμο στον εαυτό μας.

Ο φόβος και η ανασφάλεια  για το άγνωστο επηρέασαν τον τρόπο που φιλτράρουμε τις πληροφορίες που δεχόμαστε.

Δοκιμάστηκαν τα όρια όλων. Πόσο ανθεκτικοί είμαστε σαν άτομα και σαν κοινωνικό σύνολο;

Η νέα συνθήκη είναι χρήσιμο να αντιμετωπιστεί σαν ευκαιρία για επαναπροσδιορισμό των αξιών μας, των σχέσεων  και των απαιτήσεών μας.

Εύη Μπέτζελου: Λειτούργησαν οι προσαρμοστικοί μηχανισμοί μας  ώστε να επέλθει η ισορροπία μέσα μας ;

Ο τρόπος που ένα άτομο και μία οικογένεια αλληλεπιδρά, καθορίζει τον βαθμό που θα επιτρέψει στα κρίσιμα γεγονότα να το επηρεάσουν και να διαχειριστούν τη νέα συνθήκη.

Η συνοχή των μελών της οικογένειας και η ευελιξία τους, επιτρέπει την υιοθέτηση διαφορετικών απόψεων και αντιλήψεων που έρχονται να αντικαταστήσουν προηγούμενες δυσλειτουργικές συμπεριφορές  και οδηγούν σε καλή προσαρμογή και αποδοχή  του νέου.

Ο βομβαρδισμός πληροφοριών, με αφορμή την επιδημία του κορωνοϊού, χωρίς επεξεργασία και κριτική, εμποδίζει την εξέλιξη και καθιστά τον άνθρωπο άκαμπτο και αυστηρό σε ο,τιδήποτε πρωτόγνωρο καλείται να αποδεχτεί.

Ας είναι η επιδημία η ευκαιρία για ενδοσκόπηση και εξέλιξη τόσο σε ατομικό και οικογενειακό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Η αναζήτηση της χαράς και της ευχαρίστησης, γίνεται μέσα από τη δοκιμασία αυτή πρωταρχικός στόχος όλων.

Ας αγκαλιάζουμε περισσότερο τους αγαπημένους μας χωρίς λόγο, ας χαρίζουμε απλόχερα όμορφα και ζεστά λόγια σε όσους το έχουν ανάγκη και ας καλοδεχόμαστε σαν ευκαιρία να γίνουμε ουσιαστικά καλύτεροι άνθρωποι με αληθινό ενδιαφέρον για όλους, ό,τι καινούριο παρουσιάζεται στο δρόμο μας. 

Ξεπερνώντας την καχυποψία και την προσκόλληση σε παγιωμένες θέσεις, μας δίνεται η δυνατότητα να δώσουμε διαφορετικό νόημα σε οποιαδήποτε νέα συνθήκη που μας καλεί σε αλλαγή και αναπροσαρμογή.

Οι νέοι και εναλλακτικοί τρόποι επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται πλέον από όλους, ανεξαρτήτου ηλικίας έκαναν την επαφή περισσότερο ουσιαστική.

Η διαφορετική και πιο ουσιαστική διαχείριση του ελεύθερου χρόνου, ο περισσότερος ποιοτικός χρόνος με την οικογένεια και τους σημαντικούς άλλους της ζωής μας και ο επαναπροσδιορισμός αξιών έρχονται να προσθέσουν το αληθινό νόημα που οφείλουμε όλοι να αναζητούμε αδιάκοπα στην πορεία της ζωής μας, ανεξάρτητα από τις κρίσιμες καταστάσεις ,όπως η επιδημία που αντιμετωπίσαμε.

* Η  Εύη Μπέτζελου είναι ΠΕ Ψυχολόγος στην Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών.  

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, με τα αρμόδια τμήματά της, συμμετέχει στην προσπάθεια της πολιτείας για την αντιμετώπιση των θεμάτων που ανακύπτουν την περίοδο αυτή λόγω της πανδημίας του COVID 19.

.Στο πλαίσιο αυτό μεταξύ άλλων θα δημοσιοποιεί άρθρα και βασικές οδηγίες με ευθύνη των ειδικών επιστημόνων της.

Διαβάστε επίσης για την Αναπτυξιακή Εταιρεία Σερρών ΑΕ: