Κωνσταντίνος Μπούμπας: Ευχάριστα τα νέα για τα ιαματικά λουτρά της Νιγρίτας!

Κώστας Μπούμπας: Η πηγή θα λάβει πιστοποίηση σε ένα μήνα καθώς υπολείπεται μόνο το χαρτί της ραδιουργίας αλλά και το ξενοδοχείο που θα είναι 3 αστέρων και θα μπορεί να λειτουργήσει σε έναν χρόνο από τώρα

Αυτό μου διαβεβαίωσε η διευθύντρια προώθησης τουριστικών ακινήτων στην αρμόδια επιτροπή καθώς είμαι ο μόνος Σερραίος βουλευτής που συμμετέχει.

Είναι ευκαιρία για τον δήμο Βισαλτίας να αξιοποιήσει τις ιαματικές πηγές στα θερμά της Νιγρίτας.

Να πάρει τα 12 στρέμματα από την εταιρεία τουριστικών ακινήτων , να τα οργανώσει και να τα δώσει με διαγωνισμό σε ιδιώτες επενδυτές δημιουργώντας μια αναπτυξιακή δυναμική στην περιοχή.

Με αυτόν τον τρόπο η τοπική αυτοδιοίκηση θα αποκτήσει ουσιαστικό ενεργό ρόλο και θα συνδράμει στο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Ολόκληρη η ομιλία του Κωνσταντίνου Μπούμπα στην Επιτροπή Περιφερειών με θέμα ημερήσιας διάταξης «Ιαματικός Τουρισμός» έχει ως εξης: 

Eίναι πολύ σημαντικό το θέμα που συζητάμε στην Επιτροπή, καθότι επίσημα στοιχεία σε ότι αφορά την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού, όπως είπε και ο συνάδελφος, δεν υπάρχουν.

Αλλά υπάρχει αυτή η γραφειοκρατία που καλά κρατεί.

Εμπλέκεται ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού σε πολλές περιοχές.

Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πλούσιο  πεδίο ιαματικών πηγών στην Ελλάδα.

Οι περισσότερες είναι στην Πελοπόννησο, εάν θυμάμαι καλά, 156.

Ακολουθεί η Μακεδονία με 115, 114 είναι η Στερεά Ελλάδα, η Κρήτη περίπου στις 100, γιατί έχουν πολλές μορφές ιαματικού τουρισμού.

Αυτά που διάβασα αφορούν την κινησιοθεραπεία, αφορούν αναπνευστικά προβλήματα, αλλεργίες, αλλά αφορούν και τον ψυχολογικό παράγοντα που είναι η ευεξία του ανθρώπου.

Μέχρι και στα τέλη της δεκαετίας του ’90  ο παραδοσιακός ιαματικός τουρισμός γινόταν κυρίως Σεπτέμβριο.

Είναι ο μήνας που καταγράφονται οι περισσότερες επισκέψεις και ακολουθεί ο Αύγουστος.

Δεν έχει ολοκληρωθεί απ’ ότι ξέρω ακόμα το μητρώο των δήμων λουτροπόλεων, διότι μπορούμε να το συνδυάσουμε, καθώς έχουμε μία μεγάλη ακτογραμμή.

Διαβάζοντας στην Ευρώπη τα στοιχεία υπερτερούν σε χώρες όπως είναι η Αυστρία με τη κλιματοθεραπεία ή η Ουγγαρία, λιγότερα είναι στη Γαλλία, περισσότερα στην Ιταλία, αλλά ακόμα έχουμε πολύ δρόμο να βαδίσουμε. 

Για να μην κρυβόμαστε σε αυτό αποτελεί τροχοπέδη η ιατρική.

Το λέω αυτό, διότι πολλές φορές οι γιατροί, καλώς βέβαια ως επιστήμονες, αποτρέπουν τον κόσμο  να πάει στον ιαματικό τουρισμό λέγοντας πως η συγκεκριμένη λουτροθεραπεία δεν θα φέρει ωφέλιμα αποτελέσματα.

Με αποτέλεσμα να έχει συρρικνωθεί κατά ένα μέρος ο ιαματικός τουρισμός, καθώς η ιατρική δεν συνεργεί για να μπορούν κάποιοι άνθρωποι να λύσουν προβλήματα μέσω του ιαματικού  τουρισμού.

Οι Ιταλοί έκαναν ένα πολύ καλό πρόγραμμα ιαματικού τουρισμού και έχουν προχωρήσει σε ανάδειξη πολλών ιαματικών πηγών τα τελευταία χρόνια, που αυτό προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες

Αν ρίξουμε μια ματιά στο μπάτζετ στην Ευρώπη μιλάμε για 180 εκατ. διανυκτερεύσεις, μιλάμε για ένα τζίρο 46 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο ιαματικός τουρισμός, ούτε λίγο, ούτε πολύ, απασχολεί 750.000 εργαζομένους.

Επομένως, ο καθένας αντιλαμβάνεται.

Εγώ, θα ήθελα να είναι ιαματικός – ιατρικός τουρισμός.

Είμαι από τις Σέρρες, όπου έχουμε μεγάλο γεωθερμικό πεδίο.

Μπούμπας: Υπάρχουν ιαματικές πηγές και στη Νιγρίτα και στο Σιδηρόκαστρο και στο Άγκιστρο, με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες.

Τα οφέλη είναι πολλά, διότι, γύρω από τον ιαματικό τουρισμό θα γίνουν και τα καταλύματα και τα ξενοδοχεία και τα καφέ, άρα, ενισχύεται η τοπική κοινωνία, η τοπική οικονομία και μέσα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες, θα ωφεληθούν. 

Το θέμα είναι ότι δεν έχουμε ένα ολοκληρωμένο μπάτζετ, αλλά και ένα ολοκληρωμένο business plan, γιατί, θα έπρεπε να είχε γίνει μια διαφημιστική καμπάνια.

Για παράδειγμα, οι ιαματικές πηγές στην Ελλάδα, που είναι πάρα πολλές, όπως αναφέραμε, δεν διαφημίζονται, δεν προάγονται.

Θα μπορούσαν να είναι μέσα σε κάποιες αεροπορικές εταιρείες, για παράδειγμα, προκειμένου να προσελκύσουν επισκέπτες και να το συνδυάσουν μαζί με τη θάλασσα.

Η κλιματοθεραπεία στην Αυστρία είναι πάρα πολύ διαδεδομένη και κάτι ανάλογο μπορούμε να κάνουμε και εμείς.

Αυτές οι θεραπευτικές ιδιότητες του νερού που περνάει από πετρώματα, παίρνει αυτές τις ιδιότητες, πάει σε θερμοκρασίες, είτε των 30, είτε των 70 βαθμών Κελσίου, μπορούν να προσφέρουν τα μάλα σε κάποιους ανθρώπους που έχουν ανάγκη.

Όμως, νομίζω ότι θα πρέπει να στραφούμε και στη νεολαία

. Είναι η ευεξία, που είπα πριν, είναι η χαλάρωση μέσω του άγχους, διότι, κάποτε ήταν παραδοσιακό μόνο για τους υπερήλικες.

Τα ποσοστά αναφέρουν ότι το 65% είναι κυρίως γυναίκες.

Έχουμε την πηλοθεραπεία στις Κρηνίδες της Καβάλας, εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

Υπάρχει μια πτώση, αλλά τα τελευταία χρόνια, αντί εκεί από τις ιαματικές πηγές της περιοχής μου, υπάρχει μια τάση στο νέο κόσμο κυρίως, για ευεξία, για χαλάρωση και για άλλες ωφέλειες για τον οργανισμό, όπως είναι τα λουτρά στην Αριδαία.

Υπάρχει μια τάση να γίνονται τουλάχιστον κάποιες εκδρομές διήμερες, τριήμερες και από τους tour operators, οπότε πρέπει να τομέα και σε αυτή την κατεύθυνση.

Όμως, πρέπει σίγουρα να επιλύσουμε το θέμα της γραφειοκρατίας, να αυξήσουμε το business plan, δηλαδή, το μάρκετινγκ το διαφημιστικό για τον ιαματικό τουρισμό και βέβαια και οι γιατροί να συναινέσουν.

Νομίζω ότι και η ιατρική μπορεί να βοηθήσει, αφού μπορεί μπορεί να γίνει μια γνωμάτευση και ανάλογα με την πάθηση να κάνει την ανάλογη θεραπεία.

Βέβαια, θα πρέπει να συζητήσουμε κάποια στιγμή και για το θέμα της γεωθερμίας.

Ο νόμος δεν ξεκαθαρίζει τα οφέλη της ακόμη, αλλά μπορεί να συνδράμει σε μια πιο οργανωμένη ανάπτυξη στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα.

( Η απάντηση της κ.  Χατζηγεωργίου – Λουτσίδη ( Διευθύντρια της Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων) όσων αφορά την έγκριση των ιαματικών λουτρών της Νιγρίτας)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Μπορούμε να το προσδιορίσουμε χρονικά για τη Νιγρίτα;

ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ – ΛΟΥΤΣΙΔΗ (Διευθύντρια ΕΥΠΑΤΕ):

Δεν ξέρω αν λείπει το δικαιολογητικό της ακτινοπροστασίας.

Θα περιμένουμε λίγο.

Διαφορετικά, άμεσα.

Όταν κατατίθεται ένας φάκελος σε εμάς και έχει όλα τα δικαιολογητικά, όχι 30 μέρες, αλλά αμέσως, σε μία εβδομάδα, του έχουμε χορηγήσει το ειδικό σήμα λειτουργίας.

Δεν το καθυστερούμε ως Υπηρεσία και αυτός, άλλωστε, είναι και ο ρόλος της Υπηρεσίας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΟΥΜΠΑΣ: Θα ήθελα μία διευκρίνιση σε ότι αφορά στη Νιγρίτα.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ – ΛΟΥΤΣΙΔΗ (Διευθύντρια ΕΥΠΑΤΕ):

Ειδικά για τη Νιγρίτα έχουμε δώσει και λύση ως Υπηρεσία, ότι το ξενοδοχείο θα είναι τριών αστέρων.

Δεν θα λειτουργήσει τώρα, γιατί έχει λειτουργία για άλλη χρήση, δηλαδή, ως ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Πάντως, δεν είναι τριών αστέρων, όπως λένε οι προδιαγραφές μας.

Μέχρι να γίνει δεν μας ενδιαφέρει το κτίριο αν θα είναι κλειστό.

Τους δώσαμε δυνατότητα ενός έτους και τους χορηγούμε το ειδικό σήμα λειτουργίας, με την προϋπόθεση ότι σε ένα χρόνο θα μας έχουν φέρει την πιστοποίηση για τριών αστέρων ξενοδοχείο.

Διαβάστε επίσης εδώ:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here