Στα νέα μέτρα της Κυβέρνησης: Αντιδρά η αγορά

Μεγάλο προβληματισμό αλλά και απογοήτευση τόσο στο λιανεμπόριο όσο και στην εστίαση αποτελούν τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης και μάλιστα ύστερα από μια μακρόχρονη περίοδο lockdown κατά την οποία τηρήθηκαν ευλαβικά τα αυστηρά μέτρα που είχαν τεθεί στην αγορά.

Οι νέες προϋποθέσεις για την είσοδο του αγοραστικού κοινού στα εμπορικά καταστήματα το μόνο που θα επιφέρουν είναι η σημαντική μείωση στον τζίρο των επιχειρήσεων, ενώ είναι δεδομένο πως και η εστίαση γίνεται στόχος και εξιλαστήριο θύμα των λανθασμένων αποφάσεων, δημιουργώντας νέα και μάλιστα δυσβάσταχτα δεδομένα για τους επαγγελματίες, μιας και περιορίζει σημαντικά την πελατειακή βάση των  επιχειρήσεων.

Οι ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας σχετικά με τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης προκάλεσαν Σύγχυση και δυσαρέσκεια.

Οι νέες προϋποθέσεις για την είσοδο του αγοραστικού κοινού στα εμπορικά καταστήματα, αλλά και στην εστίαση είναι δεδομένο πως το μόνο που θα επιφέρουν είναι μια σημαντική μείωση στον τζίρο των επιχειρήσεων

Και αυτό γιατί επιβάλλεται στους καταστηματάρχες και τους υπαλλήλους τους να μετατραπούν  σε ελεγκτές των καταναλωτών. 

Και είναι αδιανόητο να γίνεται διαχωρισμός των καταστημάτων από τα σουπερμάρκετ και τις συγκοινωνίες καθώς δεν είναι δυνατόν η ελεύθερη προσέλευση των καταναλωτών χωρίς ελέγχους να αποτελεί κίνδυνο διασποράς για τα καταστήματα λιανικής ενώ για τις υπεραγορές τροφίμων και τις συγκοινωνίες, όχι;

Είναι δεδομένο ότι  προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής όλων μας και της ασφάλειας των καταναλωτών και παραμένει και σήμερα η πρώτη προτεραιότητα των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. 

Άλλωστε αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός ότι δεν διαπιστώθηκαν στα δύο χρόνια της πανδημίας κρούσματα στους χώρους των επιχειρήσεών 

Και φυσικά δεν είναι δυνατόν όμως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις , αλλά και οι εστίασης να αποτελούν το εξιλαστήριο θύμα της επιδεινωμένης κατάστασης που προκαλεί η πανδημία covid-19.

Μια απόφαση που έρχεται εν μέσω των ενδιάμεσων εκπτώσεων, για να αποτρέψει ουσιαστικά χιλιάδες καταναλωτές από την προσέλευσή τους στα εμπορικά καταστήματα, λόγω της υποχρέωσης των ανεμβολίαστων πολιτών να υποβάλλονται σε rapid test κάθε φορά που  επισκέπτονται ένα κατάστημα.

Από την άλλη, καλείται ο υπάλληλος και ο επιχειρηματίας να μετατραπούν σε ελεγκτές και να έρχονται σε αντιπαράθεση με τους καταναλωτές που θα αρνούνται αυτή τη διαδικασία. 

Η Κυβέρνηση θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί το εμπόριο και η εστίαση να «πληρώσουν το μάρμαρο» για μια ακόμη φορά. 

Και μάλιστα όταν η συγκεκριμένη απόφαση θα ενισχύσει μόνο το ηλεκτρονικό εμπόριο και τα πολυκαταστήματα και θα αποτελέσει την χαριστική βολή για τις μικρές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους.


Εμπορικός Σύλλογος Ν. Σερρών

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ν. Σερρών εκφράζει την δυσαρέσκεια και αντίθεση του στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης. Η “προσαρμογή στα νέα δεδομένα” που ανακοίνωσε ο υπουργός, θεωρούμε οτι είναι ένα “χτύπημα κάτω από τη ζώνη” για το λιανεμπόριο το οποίο ουδέποτε αποτέλεσε εστία μετάδοσης του covid-19.Όσο για την απαίτηση να ελέγχονται οι καταναλωτές κατά την είσοδο τους στο κατάστημα είναι απλά ανέφικτη! 

Υπάρχουν καταστήματα που δουλεύουν με 1 άτομο και είναι αδύνατον να εξυπηρετούν και να ελέγχουν συγχρόνως. Άλλωστε, βάση νόμου, υπάρχει ήδη περιοριστικό όριο ατόμων που εισέρχονται στο κατάστημα και το λιανεμπόριο, από την αρχή της πανδημίας, τηρεί πιστά όλα τα υγειονομικά μέτρα.


ΟΕΒΕΣ Σερρών

Ο ΟΕΒΕΣ Σερρών θεωρεί πως μετά και τις τελευταίες εξαγγελίες της κυβέρνησης για τον περιορισμό της πανδημίας ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ η Εστίαση γίνεται ΣΤΟΧΟΣ και ΕΞΙΛΑΣΤΗΡΙΟ ΘΥΜΑ των λανθασμένων αποφάσεων. 

Η πρόσφατη απόφαση για διενέργεια rapid test ΚΑΙ για τους πελάτες των εξωτερικών χώρων των καταστημάτων μας, «πετάει το μπαλάκι των ευθυνών» στην εστίαση και δημιουργεί νέα, δυσβάσταχτα δεδομένα για τους επαγγελματίες του κλάδου, περιορίζοντας σημαντικά την πελατειακή βάση των  επιχειρήσεων του κλάδου. 

Αν δεν ληφθούν άμεσα αντισταθμιστικά μέτρα τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα εκατοντάδων επιχειρήσεων.