Νίκος Αργυριάδης: Έτσι θέλουμε και έτσι θα έπρεπε να μιλάμε, με έργα.

Αργυριάδης Νίκος

Έτσι θέλουμε και έτσι θα έπρεπε να μιλάμε, με έργα.

Ο Νίκος Αργυριάδης είναι υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον κ. Γιαννούλη και το συνδυασμό » Κοιτάμε Μπροστά»

H συνέντευξη έγινε από το Θέμη Πεταλωτή για το περιοδικό SocialProfile και την εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα των Σερρών (ηλεκτρονικά www.e-vima.gr)

Με τη χρόνια παρουσία του στη δημόσια ζωή των Σερρών, ο Νίκος Αργυριάδης υποστηρίζει πως η τοπική αυτοδιοίκηση είναι και πρέπει να είναι αυτόνομη.

Είναι απογοητευμένος από τη περιφέρεια, καθώς βλέπει καθημερινά την δυσαρέσκεια των πολιτών, με τα ελλιπή έργα στις υποδομές των χωριών του νομού μας και την εγκατάλειψη του φυσικού μας πλούτου.

Δηλώνει πως η παραγωγική ικανότητα του τόπου είναι ικανή να φέρει την απαραίτητη ακμή και ανάπτυξη στο νομό Σερρών, και αυτή θα πρέπει να υποστηρίξουμε την επόμενη μέρα.

Αποδέχεται τη συλλογική ευθύνη και αποδίδει όμως λάθη και ελλείψεις στην Περιφερειακή αρχή, λάθη που δεν οφείλονται μόνο σε έλλειψη κονδυλίων αλλά και σε λάθος χρήσεις των υπαρχόντων.

Επομένως, στόχος είναι η σωστή αξιοποίηση των κονδυλίων για τη βελτίωση του τρόπου ζωής των κατοίκων, την αναβάθμιση του τόπου συνολικά.

Και γιατί όχι, λέμε εμείς, αφού αυτά ενδιαφέρουν τον μέσο πολίτη και σε αυτά θα έπρεπε να εστιάζουμε.

Στο πώς θα βελτιώσουμε τη ζωή μας, με συνέπεια και αποφασιστικότητα.

S.P.: Κύριε Αργυριάδη, θεωρείτε ότι οι Περιφερειακές εκλογές είναι κομματικές ή απλά πολιτικές;

Νίκος Αργυριάδης: Οι εκλογές στο Β’ Βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προφανώς σαν εκλογές έχουν ένα πολιτικό χαρακτήρα,

διότι η θέση που υποστηρίζει ο καθένας μας απέναντι στα προβλήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αφορούν τη πολιτική κατεύθυνση, τις επιλογές και λύσεις που έχει να προσφέρει.

Επίσης, τα κόμματα είναι αναπόσπαστο στοιχείο της Δημοκρατίας μας, άρα παίρνουν θέση, και κόμματα υποστηρίζουν ψηφοδέλτια συμμετέχοντας σε μεγαλύτερο ή σε μικρότερο βαθμό με μέλη τους.

Όμως τα ψηφοδέλτια είναι πάντα ανεξάρτητα.

Εμείς ως αριστερά υποστηρίζαμε ανέκαθεν πως η τοπική αυτοδιοίκηση έχει μια ανεξαρτησία, μια αυτονομία, το δικό της χρώμα στο οποίο τα κόμματα συμμετέχουν αλλά δεν καθοδηγούν.

S.P.: Η Περιφερειακή ενότητα Σερρών είναι μια δύσκολη αποστολή για όλους τους υποψηφίους του κ. Γιαννούλη. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε ένα στέλεχος δεύτερης γραμμής για να δώσει αυτή την μάχη;

Νίκος Αργυριάδης: Δεν θα ήθελα να μπούμε στη λογική στελεχών πρώτης ή δεύτερης γραμμής, καθώς όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρώ πως είναι απολύτως σεβαστά.

Ο Χρήστος Γιαννούλης προτιμήθηκε γιατί είναι ένας νέος άνθρωπος που είχε στο παρελθόν σχέση με τη τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς είχε κατέλθει στις προηγούμενες εκλογές ως υποψήφιος δήμαρχος Κατερίνης.

Επίσης, λόγω του δημοσιογραφικού του λειτουργήματος και τη θέση του στην ΕΡΤ3, έχει βαθιά και μεγάλη γνώση για τα ζητήματα και τα προβλήματα που αφορούν τη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, και για αυτό στάθηκε ικανός να σταθεί επάξια ως επικεφαλής του συνδυασμού μας.

S.P.: Από τη προσωπική σας εμπειρία, όλο αυτό το διάστημα που γυρνάτε στο Νομό Σερρών θεωρείτε πως η διοίκηση του κ.Τζιτζικώστα, έδωσε την προτεραιότητα που θα έπρεπε στο νομό μας και αν όχι που εστιάζετε τις όποιες ελλείψεις;

Νίκος Αργυριάδης: Πιστεύω ότι δεν δόθηκε μεγάλη προτεραιότητα στη περιφερειακή ενότητα Σερρών και αυτό το παρατηρώ καθημερινά στις επαφές που κάνουμε στα χωριά του Νομού Σερρών.

Δεν είμαι άνθρωπος των μεγάλων και έντονων επιθέτων, αλλά μπορώ σίγουρα να πω, πως βλέπω ένα οδικό δίκτυο που είναι πάρα πολύ ταλαιπωρημένο στα όρια του κακού.

Ακούω τους κατοίκους να έχουν πολλά παράπονα.

Προχτές για παράδειγμα, με κλιμάκιο υποψηφίων περιφερειακών συμβούλων βρέθηκα στη Καρπερή και είδαμε ένα έργο ανάπλασης της πλατείας και των δρόμων το οποίο είναι εγκαταλελειμμένο δύο χρόνια και οι δρόμοι παραμένουν σκαμμένοι.

Ένα καλό έργο που όταν ολοκληρωθεί η Καρπερή θα αναβαθμιστεί καθώς θα έχει πλακόστρωτό και ολοκληρωμένη πεζοδρόμηση στο κέντρο της.

Πέρασα από τη γέφυρα του Στρυμονικού η οποία έχει υποστεί μεγάλη πολιτική εκμετάλλευση καθώς όταν ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2015, το χωριό ήταν κομμένο στα δύο, γέφυρα δεν υπήρχε και ήταν τρία χρόνια σε αυτή την άθλια κατάσταση που δεν αξίζει στους κατοίκους του Στρυμονικού αλλά και σε κάθε άλλο χωριό σε μια ευρωπαϊκή χώρα.

Φέραμε τότε τον υπουργό υποδομών κ. Σπίρτζη στο κοινοτικό κατάστημα, στο οποίο υποσχέθηκε ότι θα προχωρήσουν οι εργασίες και σήμερα βλέπουμε τη γέφυρα να είναι ένα καθεστώς.

Έτσι θέλουμε και έτσι θα έπρεπε να μιλάμε, με έργα.

Αυτό το είδος της εγκατάλειψης το έχω παρατηρήσει επιπλέον και στο φυσικό περιβάλλον του Νομού Σερρών, τη Λίμνη Κερκίνη και στο Όρος Μπέλες που κατά τη γνώμη μου είναι ο τεράστιος φυσικός πλούτος μας, ένα μέρος με πανευρωπαϊκό ενδιαφέρον.

Βρέθηκα εκεί μεταξύ Κερκίνης και Μπέλες και συναντήσαμε ξένους ανθρώπους που επισκέπτονται τα μέρη μας για τις χειμερινές τους διακοπές και τα βρίσκουν σε τέτοια εγκατάλειψη.

Όπως γνωρίζετε και εσείς ο ίδιος, που βρίσκεστε τόσα χρόνια στη μάχιμη δημοσιογραφία, αν πάτε στο λιμανάκι της Κερκίνης θα ντραπείτε για τη κατάστασή του, με σπασμένα μπουκάλια, ξηλωμένα πλακάκια, φανοστάτες χωρίς λάμπες.

Γνωρίζω τα προβλήματα του τόπου, ότι ανήκει στη κτηματική υπηρεσία του δημοσίου, ότι είναι στη ζώνη Α’, αλλά δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι, υπάρχουν χιλιάδες λύσεις.

Στον ευρωπαϊκό πολιτισμένο κόσμο, αντίστοιχα μέρη η περιφερειακή διοίκηση θα τα είχε αναδείξει και θα αποτελούσαν πηγή εσόδων για τη χώρα αλλά και τη τοπική οικονομία.

Ο άξονας Μπέλες – Κερκίνη – Σέρρες – Τίμιος Πρόδρομος – Αμφίπολη – Κάτω Παγγαίο θα πρέπει να συντηρηθεί και όχι να τον καταστρέφουμε όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή.

Είναι πάρα πολλά τα παραδείγματα, όπως για τη πόλη μας το χιονοδρομικό κέντρο του Λαϊλιά.

Δύο χρόνια πέρασαν από τότε που η πυρκαγιά κατέστρεψε τις εγκαταστάσεις και το μέρος παραμένει ρημαγμένο, δεν υπάρχει Τ-Ι-Π-Ο-Τ-Α. Που είναι η Περιφέρεια, ακόμα και ο Δήμος Σερρών;

Ο Λαϊλιάς ανήκει σε όλους και οφείλουμε αύριο, όπου και όποιοι εκλεγούμε, να λάβουμε αποφάσεις και να γίνουν άμεσα ενέργειες.

S.P.: Πόσο εύκολη θεωρείτε ότι θα είναι η αυριανή διοίκηση της Περιφέρειας με βάση τον Κλεισθένη, που υποχρεώνει τα αυριανά συμβούλια σε ευρύτερες συγκλήσεις;

Νίκος Αργυριάδης: Πιστεύω 100% στις συγκλίσεις και στην απλή αναλογική.

Και αυτό διότι αναγκάζει σε συμπράξεις την όποια διοίκηση.

Φυσικά και οφείλουμε όλοι μαζί σαν Σερραίοι να προτάξουμε το συμφέρον του Νομού στα πλαίσια της Περιφέρειας,

που θα βλέπει ισότιμα τα μέλη της και θα δώσει λύσεις στα προβλήματα και τις πληγές.

Αλλά αυτή τη στιγμή ο Λαϊλιάς υποφέρει και πρέπει ΑΥΡΙΟ να διορθωθεί.

S.P.: Ο Νομός μας κατάφερε τα τελευταία χρόνια να πιάσει πάτο στο κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων του. Είναι έργο της κυβέρνησης, της Περιφέρειας ή της τοπικής αυτοδιοίκησης;

Νίκος Αργυριάδης: Φταίμε όλοι για αυτό.

Το πιο εύκολο είναι να ρίξω ευθύνες στη πολιτική ηγεσία της περιφέρειας, αλλά δεν θα το κάνω, διότι σε αυτό συνέβαλλε η χρεωκοπία,

αλλά και πολύ νωρίτερα ως ένα βαθμό η αποβιομηχάνιση της περιοχής μας και φυσικά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν οι αγρότες.

Το μεγαλύτερο μέρος του Νομού Σερρών καλύπτεται από γεωργικές καλλιέργειες και όπως πιστεύω και δηλώνω

«Ο Νομός Σερρών μπορεί να παράξει τα πάντα».

Ρύζι, βαμβάκι, καλαμπόκι, σιτηρά, ελιές, μπορούμε να παράξουμε τόσα πολλά.

Ο τόπος μας είναι εύφορος και πλούσιος και το ερώτημα είναι πώς ενώ είμαστε τόσο μπροστά στο πρωτογενή τομέα, να είμαστε τελευταίοι στο κατά κεφαλήν εισόδημα.

Η απάντηση είναι ότι μας λείπει η προστιθέμενη αξία.

Είμαστε οι παραγωγοί των καλύτερων και πιο γευστικών προϊόντων και δεν επωφελούμαστε από την υπεραξία που θα δώσει δύναμη και ανάπτυξη στο τόπο μας.

Μας λείπει το ενδιάμεσο στάδιο, στο οποίο πρέπει να συνδράμει η περιφέρεια και με τη κεντρική εξουσία να βοηθήσουμε και να επωφεληθούμε από τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

S.P.: Πόσο εύκολα μπορεί να αναπτυχθεί ένας Νομός, όταν η Περιφέρεια έχει μεν τις αρμοδιότητες χωρίς όμως τους ανάλογους πόρους;

Νίκος Αργυριάδης: Πιστεύουμε ξεκάθαρα ότι θέλουμε αποκέντρωση και αυτή συμβαίνει όταν δίνεις αρμοδιότητες στη τοπική αυτοδιοίκηση Α’ ή Β’ βαθμού.

Αυτή όμως δεν είναι ποτέ αρκετή αν δεν συνοδεύεται από τα κατάλληλα κονδύλια.

Αυτή είναι προτεραιότητα μας και αυτό θέλουμε να εφαρμόσουμε.

Ξέρετε και εσείς ότι μετά τον Αύγουστο του 2018 που βγήκαμε από τα μνημόνια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να επανορθώσει τις αδικίες που δημιουργήθηκαν στη κοινωνία.

Το θέμα των πόρων στη τοπική αυτοδιοίκηση είναι βασικό μας ζήτημα και το προσεχές διάστημα θα αυξηθούν τα ποσά διότι αυτό είναι το σωστό.

Το θέμα αφορά όμως και την ορθή διαχείριση των πόρων.

Ο κ. Τζιτζικώστας επαίρεται για τις επιλογές του και το κομμάτι της απορρόφησης των κονδυλίων, ωστόσο πρόσφατα με τον κ. Γιαννούλη στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας όπου μας υποδέχτηκε ο κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος μας είπε ότι το οδικό δίκτυο χρειάζεται 40 εκ. ευρώ και ρωτάμε:

Είστε 9 χρόνια στη διοίκηση, που είναι τα έργα σας, γιατί δεν φτιάξατε το δίκτυο;

Συμφωνούμε ότι πρέπει να δίνονται πόροι, αλλά και πρέπει να διεκδικώνται πόροι για τη βελτίωση της ζωής των κατοίκων μας συνεχώς.

S.P.: Είχαμε τα τελευταία είκοσι χρόνια δύο αναπτυξιακά συνέδρια στο νομό μας αλλά καμία ανάπτυξη. Ποιος νομίζετε ότι φταίει; Τι συμβαίνει με το Τύμβο Καστά;

Νίκος Αργυριάδης: Αρχικά, τα αναπτυξιακά συνέδρια είναι ένα πρώτο απαραίτητο εργαλείο ώστε να συγκεντρώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες και τα στοιχεία από τους επιστήμονες.

Από εκεί και πέρα, είναι δουλειά των πολιτικών να κάνουν τα απαραίτητα βήματα για να εκμεταλλευτούν τα αποτελέσματα του όποιου συνεδρίου.

Όσον αφορά το τύμβο Καστά, είναι ένα μνημείο με ιδιαίτερη αξία που θα προσφέρει στο Νομό και την Ελλάδα, αλλά βλέπουμε ότι από το 1,5 εκ. που έχει η Περιφέρεια για τον Τύμβο,

μέχρι στιγμής δεν έχει εκταμιευτεί ούτε ένα ευρώ και αυτό είναι ευθύνη της διοίκησης Τζιτζικώστα.

Ποιος φταίει άραγε;

Η κυβέρνηση;

Ο Νίκος Αργυριάδης είναι υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος με τον κ. Γιαννούλη και το συνδυασμό » Κοιτάμε Μπροστά»

H συνέντευξη έγινε από το Θέμη Πεταλωτή για το περιοδικό SocialProfile και την εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα των Σερρών (ηλεκτρονικά www.e-vima.gr)

H συνέντευξη έγινε από το Θέμη Πεταλωτή για το περιοδικό SocialProfile και την εφημερίδα Ελεύθερο Βήμα των Σερρών (ηλεκτρονικά https://www.e-vima.gr)

Δείτε εδώ ολόκληρο το τεύχος του SocialProfile

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here