Και στο Νομό Σερρών Ευκαιρία για …ανάπτυξη!

Και στο Νομό Σερρών

Ευκαιρία για …ανάπτυξη!

Παραμονές τις ΔΕΘ είχαμε κατά σειρά τις επισκέψεις

  • της υπουργού Πολιτισμού κ.Μενδώνη,
  • του υπουργού Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη,
  • του υπουργού Εσωτερικών κ.Λιβάνιου
  • και στην συνέχεια την επίσκεψη των Δημάρχων στην Θεσσαλονίκη, τόσο στην σύσκεψη με τον υπουργό Εσωτερικών στο Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης , αλλά και την παρουσία του ΜΑΚ-ΘΡΑΚ κ. Καράογλου.

Στόχος όλων των επισκέψεων η ενημέρωση των νέων υπουργών για τα προβλήματα τόσο του Νομού Σερρών όσο και όλης την Μακεδονίας,

ενώ οι περισσότερες των επισκέψεων δρομολογήθηκαν και πραγματοποιήθηκαν με την παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή,

που για πρώτη φορά παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο  τοπικό σχέδιο εξόδου από την κρίση

Στο Νομό Σερρών έτοιμο το

Σχέδιο ανάπτυξης

Την αρχή έκανε πενήντα εννέα ημέρες μετά την επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις Βουλευτικές εκλογές η κ.Λίνα Μενδώνη, η νέα Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού που επισκέφτηκε τόσο τα μνημεία του νομού Σερρών αλλά και τον Τύμβο Καστά.

Ένα τύμβο στον οποίο εργάστηκε και η ίδια, που ξεκαθάρισε και η ίδια πως η απόφαση να μη γίνει ουσιαστικά τίποτα τα τελευταία χρόνια ήταν καθαρά …πολιτική.

Όπως πολιτική ήταν και για την ίδια η απόφαση για την όσο το δυνατόν γρηγορότερη ανάδειξη του μνημείου αλλά και του ευρύτερου αρχαιολογικού χώρου.

Τα ίδια και στην Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου, ένα μοναδικό βυζαντινό μοναστηριακό συγκρότημα του 13ου αιώνα, το οποίο ευτυχώς είχε το προνόμιο να μην έχει εγκαταλειφθεί ποτέ.

Μάλιστα για την Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου η κ. υπουργός ενημερώθηκε για την εξέλιξη του έργου για την αποκατάσταση του, που υλοποιείται με τον καλύτερο τρόπο από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων του ΥΠΠΟΑ.

Γερνάει ο Νομός Σερρών

Σειρά πήραν τα μέλη του κλιμακίου της ΝΔ , τα οποία  κατά την επίσκεψη στην πόλη μας αποτελούνταν από το νέο Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. κ. Γεώργιο Στεργίου, τον υφυπουργό Εσωτερικών αρμόδιο για θέματα αυτοδιοίκησης και εκλογών κ. Θεόδωρο Λιβάνιο και τον βουλευτή Κοζάνης κ. Ευστάθιο Κωνσταντινίδη.

Ο κ. Υφυπουργός εσωτερικών τόνισε πως το πρώτο ζήτημα που ετέθη είναι ότι ο Νομός Σερρών γερνάει, με αποτέλεσμα να φθίνει.

Οπότε οι επενδύσει και μόνο αυτές αλλά και το αποτέλεσμά τους που είναι οι πολλές και καλές  δουλειές θα είναι ο πρώτος στόχος, έτσι ώστε να παραμείνουν οι κάτοικοι και να παράγουν στον τόπο τους.

Ο ίδιος μάλιστα επεσήμανε την συμβολή του ιδιωτικού τομέα και την αναγκαιότητα ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας.

Όσο για την τοπική αυτοδιοίκηση και τους εκπρόσωπους της ξεκαθάρισε πως μαζί με τις όποιες αρμοδιότητες θα μεταφερθούνε και οι αντίστοιχοι πόροι, δίνοντας ανάσα στην τοπική αυτοδιοίκηση.

« Θέλουμε μια αυτοδιοίκηση που θα έχει όλους τους απαραίτητους βαθμούς ελευθερίας για να επιτελέσει το έργο της, ενώ αυτό θα γίνει με ένα συντονισμένο σχέδιο,

είπε ο νέος υπουργός ξεκαθαρίζοντας πως η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στην αυτοδιοίκηση θα γίνει σε συνεργασία και με το νέο συμβούλιο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ που θα εκλεγεί περίπου σε δύο μήνες.

Ανάπτυξη μέσω ΣΔΙΤ

Στην συνέχεια το νομό Σερρών επισκέφτηκε ο Κωστής Χατζηδάκης και μάλιστα η πρώτη του ενέργεια ήταν να επισκεφτεί τη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων που θα ξεκινήσει σε λίγες μέρες την λειτουργία της

Η μονάδα που κατασκευάστηκε με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, είναι παράδειγμα προς μίμηση και πράγμα που πρέπει να γίνει σε όλη τη χώρα,

όπως δήλωσε ο ίδιος από τη μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στο Παλαιόκαστρο

Αφού έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους ανθρώπους που συνέβαλαν στη δημιουργία αυτής της μονάδος. δήλωσε γιατί αυτή η μονάδα ξεκίνησε, το 2014, όταν τότε ήταν Υπουργός Ανάπτυξης και αρμόδιος για τα ΣΔΙΤ.

Λύσεις στα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης

Τέλος σύσκεψη εργασίας με τους νεοεκλεγέντες Δημάρχους των Περιφερειακών Ενοτήτων Ημαθίας, Κιλκίς, Πέλλας, Πιερίας, Σερρών και Χαλκιδικής, συγκάλεσε ο Υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας και Θράκης) κ. Θεόδωρος Καράογλου,

παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκου και του Υφυπουργού Εσωτερικών αρμόδιου για θέματα Αυτοδιοίκησης κ. Θεόδωρου Λιβάνιου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου στην Θεσσαλονίκη.

Η σύσκεψη είχε ενημερωτικό χαρακτήρα για τα προβλήματα και όλα τα ζητήματα που απασχολούν γενικότερα την τοπική αυτοδιοίκηση. 

O Υπουργός Εσωτερικών, κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, τόνισε ότι η Μακεδονία και η Αυτοδιοίκηση είναι δυο ισχυρές προτεραιότητες του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και υποσχέθηκε λύσεις στα προβλήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης

Ο ρόλος του Κώστα Καραμανλή

Όσο για την ανάπτυξη μέχρι στιγμής ο μόνος που έχει καταθέσει ένα πρόγραμμα ανάπτυξης είναι ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής του οποίου η πρόταση περιλαμβάνει την θέσπιση ενός ειδικού χωροταξικού και πολεοδομικού σχεδίου για ανάπτυξη, με σεβασμό στο αρχιτεκτονικό τοπίο και περιβάλλον

Την βελτίωση των οδικών αρτηριών, έτσι ώστε να αναβαθμίσουμε τους κόμβους της Εγνατίας και της Μεσολακκιάς, για να μπορεί να είναι το μνημείο προσβάσιμο.

Την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας με φορολογικά, ασφαλιστικά και άλλα κίνητρα, έτσι ώστε να δημιουργηθούν καλαίσθητοι παραδοσιακοί ξενώνες χωρίς να προσβάλουν το παραδοσιακό τοπίο της περιοχής

Την ανασύσταση της Κερκινίτιδας λίμνης ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε μικρά σκάφη να προσεγγίζουν την περιοχή

Την δημιουργία υποδομών χαμηλού κόστους στο φυσικό λιμάνι της Αμφίπολης, ώστε να συνδεθεί το λιμάνι με τον τύμβο Καστά

Και τέλος την προβολή και την αξιοποίηση και άλλων σημαντικών μνημείων της περιοχής όπως είναι το σπήλαιο Αλιστράτης, ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης, η Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου και πολλά ακόμη μνημεία στη γύρω περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here