Συνάντηση της ΟΕΒΕΣΣ με Τζήμερο και Κρανιδιώτη

Συνάντηση με το προεδρείο της ΟΕΒΕΣΣ είχαν την Κυριακή οι πρόεδροι των κομμάτων ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΞΑΝΑ και ΝΕΑ ΔΕΞΙΑ, Θάνος Τζήμερος και Φαήλος Κρανιδιώτης, μέσα στο πλαίσιο της ευρύτερης περιοδείας που πραγματοποιούν στη Β. Ελλάδα και σε μία προσπάθεια χαρτογράφησης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματοβιοτέχνες όλης της χώρας εν μέσω πανδημίας.

Τους Προέδρους των δυο κομμάτων υποδέχτηκαν στα γραφεία της ΟΕΒΕΣΣ ο Πρόεδρος Σωτήριος Κοτσαμπάς και ο Γεν. Γραμματέας Δημήτριος Βροντελής, οι οποίοι μάλιστα κατέθεσαν και έναν φάκελο με τα αιτήματα των επαγγελματιών που αφορούν αμφότερα στο σύνολο των προβλημάτων που έχουν προκύψει λόγω της covid-19, αλλά και σε προτάσεις αξιοποίησης των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Ν. Σερρών, σε συνδυασμό με το τοπικό επιχειρείν.

Ανάμεσα σε αυτά ήταν η:

  • 1) Στήριξη των τοπικών αγορών και των επαγγελματιών, των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων εν όψει 4ου πανδημικού κύματος.
  • 2) Απαλλαγή των επαγγελματιών από τα δημοτικά τέλη κατά τις περιόδους του λοκντάουν (παρόλο που η κυβέρνηση έλαβε σχετικά μέτρα οι Δήμοι δεν έχουν προχωρήσει σε σχετικές αποφάσεις)
  • 3) Προώθηση μέτρων στήριξης, που θα περιλαμβάνουν τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη ρύθμιση των ασφαλιστικών εισφορών.
  • 4) Άμεση επαναφορά του μέτρου της απαλλαγής ενοικίου για το μήνα Ιούλιο και Αύγουστο και του μειωμένου κατά 40% ενοικίου μέχρι το τέλος του 2021.
  • 5) Μονιμοποίηση της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ που παραμένει ως προσωρινό μέτρο στο 13% μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021.
  • 6)Στελέχωση του τελωνείου του Προμαχώνα τόσο σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, όσο και σε προσωπικό.
  • 7) Λειτουργία των προσφυγικών δομών στις Σέρρες σε συνάρτηση με τον βαθμό ανταποδοτικότητάς τους στη σερραϊκή αγορά.
  • 8) Δημιουργία ειδικού τμήματος ελέγχου και πάταξης του παραεμπορίου από την Αστυνομική Διεύθυνση Σερρών.

Από την πλευρά τους τόσο ο Θάνος Τζήμερος, όσο και Φαήλος Κρανιδιώτης παραδέχτηκαν χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει υιοθετήσει ένα οικονομικό μοντέλο κεντρικής ρύθμισης το οποίο δεν παρέχει ελευθερίες στον μικρομεσαίο επιχειρηματία και δεν ευνοεί το επιχειρείν εν γένει. Αυτός είναι και ο λόγος που η χώρα μας σε παγκόσμια κατάταξη επιπέδου ανάπτυξης βρίσκεται στην 79η θέση, την ίδια ώρα που τα Σκόπια βρίσκονται στη 17η θέση.

Τόνισαν πως οι αλλαγές είναι επιβεβλημένες προκειμένου να υπάρξει πρωτίστως επιβίωση και μετέπειτα ανάπτυξη.

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣΣ Σ. Κοτσαμπάς για άλλη μία φορά ανέφερε σε σχέση με τους εμβολιασμούς πως οι επαγγελματοβιοτέχνες είναι υπέρ αυτών, ωστόσο παραμένουν κατά του διαχωρισμού των πολιτών, τονίζοντας και ως Πρόεδρος του Σωματείου Καταστημάτων Αναψυχής & Εστίασης Ν. Σερρών πως ο ρόλος των επαγγελματιών της εστίασης δεν είναι αυτός της αστυνόμευσης, αλλά της υποδοχής και εξυπηρέτησης των πολιτών. Κάνοντας μάλιστα μια πρόβλεψη για τον επερχόμενο χειμώνα έκανε λόγο για δύσκολες συνθήκες, οι οποίες απαραιτήτως χρήζουν οικονομικής στήριξης, με τη λήψη επιπλέον μέτρων από την πλευρά της κυβέρνησης.