28/01/2023
4.8 C
Serres

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο: Ιστορική επίσκεψη της ΠΕΔΚΜ

Συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο είχε προχθες το απόγευμα στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) με επικεφαλής τον πρόεδρο και δήμαρχο Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιο Καιτεζίδη.

Η αντιπροσωπεία της ΠΕΔΚΜ, συνοδευόμενη από τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβα, πραγματοποίησε επίσκεψη στην Κωνσταντινούπολη, με πρώτο σταθμό το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Αντιπροσωπεία της ΠΕΔΚΜ: Επισκέφτηκε τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο

Ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας τους υποδέχτηκε με θέρμη στην Αίθουσα του Θρόνου, αμέσως μετά τον εσπερινό που τελέστηκε στον πατριαρχικό ναό Αγίου Γεωργίου. «Αισθάνομαι χαρά και αγαλλίαση, επειδή μ’ αρέσει η επικοινωνία με τους ανθρώπους και διότι βλέπω ότι εμείς οι ολίγοι που μείναμε εδώ δια λόγους ανεξαρτήτως της θελήσεως μας, δεν είμαστε μόνοι. Μας σκέπτονται, προσεύχονται για εμάς, μας αγαπούν, μας στηρίζουν στον καθημερινό μας αγώνα, τον τραχύ. Και αυτή τη φορά ήρθατε να μας δείξετε την αγάπη σας. Το προσκύνημα στην Τρίγλια είναι ένα από τα πολλά προσκυνήματα τα οποία εγκαινιάσαμε τα τελευταία χρόνια», είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης απευθυνόμενους στους δημάρχους, εκφράζοντας τη χαρά του που πολλοί από αυτούς έχουν τις ρίζες τους στη Μικρά Ασία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε και στη δύσκολη καθημερινότητά του στο Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη. «Γνωρίζετε ότι το Πατριαρχείο μας προσπαθεί κατά την λεγόμενον με τα “νύχια και τα δόντια” να εκπληρώνει υπό οποιεσδήποτε εξωτερικές συνθήκες την Οικουμενική Αποστολή. Να δίνει μία ζωντανή μαρτυρία πίστεως και ελπίδος και αγάπης προς πάσαν κατεύθυνση. Όλα τα χρόνια της ταπεινής Πατριαρχίας μου προσπάθησα να προαγάγω και να επαυξήσω την πανορθόδοξη ενότητα και συνεργασία», ανέφερε χαρακτηριστικά. Επίσης, αναφέρθηκε και στα γεγονότα στην Ουκρανία και στην αυτονόμηση της εκεί ορθόδοξης εκκλησίας, επισημαίνοντας ότι ο μητροπολίτης Κιέβου Επιφάνιος επιστρέφοντας από τη Ρώμη στην Ουκρανία «θα περάσει να υποβάλει τα σέβη του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και να συσκεφτούμε και να μας ενημερώσει για όλα όσα συμβαίνουν. Αν και τα γνωρίζουμε όλοι μας ανεξαιρέτως. Είναι μια τραγωδία, είναι ένα δράμα όσα διαδραματίζονται εκεί στην Ουκρανία, η οποία είναι μία χώρα στην καρδιά της Ευρώπης. Διακόσιες εκκλησίες καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς, δεν ξέρω πόσα νοσοκομεία και σχολεία. Εκατομμύρια προσφύγων. Έξι εκατομμύρια Ουκρανοί πρόσφυγες βρίσκονται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης», τόνισε.

Για ιστορική επίσκεψη έκανε λόγο στην αντιφώνησή του ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, ο οποίος υπογράμμισε πως «είναι μεγάλο το βάρος της ιστορίας στις πλάτες μας, αλλά θα φύγουμε από δω για μία ακόμη φορά ανανεωμένοι, πιο δυνατοί, με αισθήματα σεβασμού, ευγνωμοσύνης κι αληθινής αγάπης. Και πάντοτε με την υπόσχεση της επιστροφής μας εδώ». 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Καϊτεζίδης τόνισε πως οι δεσμοί των 38 δήμων της Κεντρικής Μακεδονίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο «είναι και μακρόχρονοι και άδολοι και ακατάλυτοι. Εδώ ερχόμαστε για να προσκυνήσουμε, για να πάρουμε δύναμη, ευλογία και ευχή. 

Ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης πραγματικά είναι μία προσωπικότητα παγκόσμιου κύρους που τιμά τον θεσμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Σήμερα μας υποδέχτηκε όπως πάντα, εγκάρδια, θερμά, πατρικά. Μας έδωσε να καταλάβουμε ότι επιστρέφουμε στο σπίτι μας. 

Θα μείνω στις πατρικές του ευχές και σε μία υπόσχεση που δώσαμε όλοι οι δήμαρχοι να επιστρέψουμε πάλι σε αυτό που θεωρούμε λίκνο της Ορθοδοξίας και της Ρωμιοσύνης».

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Καϊτεζίδης πρόσφερε στον κ.κ. Βαρθολομαίο έναν ασημένιο δίσκο, ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε συμβολικά δώρα σε όλα τα μέλη της αποστολής.

Στο γηροκομείο Βαλουκλή

Στο πλαίσιο της πενθήμερης επίσκεψης η αντιπροσωπεία της ΠΕΔ-ΚΜ θα επισκεφτεί το γηροκομείο και νοσοκομείο Βαλουκλή, στο οποίο έκανε δωρεά ύψους 50.000 ευρώ, προκειμένου να ενισχύσει την προσπάθεια αποκατάστασής του μετά την πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου. «Η περιφερειακή μας ένωση έχει ανταποκριθεί πριν από λίγο καιρό για να στηρίξει τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται για την αναστήλωση και τη διαμόρφωση του Βαλουκλή που κάηκε. Στα πλαίσια αυτά η περιφερειακή μας ένωση ενέκρινε ομόφωνα ένα ποσό 50.000 ευρώ, το οποίο ήδη διαβιβάστηκε και θα στηρίξει τις προσπάθειες, ώστε αυτό το γηροκομείο να ξαναγίνει όπως ήταν, να είναι λειτουργικό και να ανοίξει την αγκαλιά του για τους ανθρώπους της ομογένειας. Είναι μία πράξη συμβολική και ουσιαστική από πλευρά της περιφερειακής ένωση στήριξης της ομογένειας της Κωνσταντινούπολης», επισήμανε ο κ. Καϊτεζίδης.