ΟΠΕΚΕΠΕ: Πώς προκύπτουν τα ποσά που ζητάει από τους αγρότες;

Από ανώνυμη καταγγελία ξεκίνησε ο έλεγχος του ελεγκτικού μηχανισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ , καθώς βρέθηκαν αγρότες που ενώ φαίνονταν πως νοίκιαζαν χωράφια, αυτά τα χωράφια είτε δεν είχαν τακτοποιημένο κληρονομικό υπόβαθρο, είτε δεν είχαν πληρώσει τα ανάλογα ενοίκια.

ΟΠΕΚΕΠΕ: χρέωση στους αγρότες από 30.000 έως 70.000 ευρώ!

Αποτέλεσμα των ελέγχων ήταν οι συγκεκριμένοι αγρότες να χρεωθούν στο ΟΠΕΚΕΠΕ ως «αχρεωστήτως καταβληθέντα» με ποσά από 30.000 έως 70.000 ευρώ!

Με αφορμή μάλιστα το «σκάνδαλο» των βοσκοτόπων, η περίπτωση αυτών των αγροτών, πήρε δυσανάλογες εκτάσεις, καθώς παραγωγοί βρίσκονται υπόλογοι στον οργανισμό πληρωμών, αφού οι εκτάσεις που νοίκιαζαν από συγχωριανούς τους για να τις καλλιεργήσουν κρίθηκαν μη επιλέξιμες για ενισχύσεις που είχαν ήδη λάβει.

Αυτό συνέβη επειδή οι ιδιοκτήτες δεν είχαν ξεκαθαρίσει το κληρονομικό καθεστώς με τους υπόλοιπους δικαιούχους συγγενείς τους ή δεν είχαν αποδεχθεί την κληρονομιά , για οικονομικούς λόγους.

Μέχρι τις 18 Ιανουαρίου τα δικαιολογητικά για τους αγρότες

Οι έλεγχοι που έτρεξαν ήταν διοικητικοί και όχι επιτόπιοι κάτι που έκανε ακόμα πιο περίπλοκη την κατάσταση, με αποτέλεσμα τώρα οι παραγωγοί να τρέχουν και να μην φτάνουν, καθώς έχουν προθεσμία μέχρι τις 18 του μηνός να καταθέσουν τα δικαιολογητικά τους για να αφαιρεθεί το πρόστιμο ή να μειωθεί

Κάτι που πρακτικά είναι αδύνατον να κάνουν οι αγρότες, καθώς το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εκτάσεων που νοίκιασαν δεν έχει τακτοποιηθεί από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες.

Να σημειώσουμε πως οι παραγωγοί φαίνεται πως πλήρωσαν τα νοίκια των χωραφιών και στην συνέχεια προχώρησαν στην παραγωγή, ενώ φορολογήθηκαν ήδη για αυτήν.

Το αστείο της υπόθεσης είναι πως ακόμα και οι υπάλληλοι των ΚΥΔ δεν μπορούν να καταλάβουν από πού προκύπτουν τα ποσά που ζητάει πίσω ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ δεν υπάρχει καμία ποινή στους ιδιοκτήτες των χωραφιών, που ενώ πληρώθηκαν δεν έχουν πιστοποιήσει την περιουσία τους.

Πάντως αν προχωρήσουν οι έλεγχοι, είναι δεδομένο πως θα βρεθούν και άλλοι αγρότες προ εκπλήξεων, καθώς δεν είναι σωστά φτιαγμένες οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, όπως επίσης πάρα πολλοί αγρότες καλλιεργούν άσχετα χωράφια με τις δηλώσεις που έχουν κάνει, καθώς τα χωράφια που έχουν δηλώσει, τα έχουν ανταλλάξει με άλλα

Άντε να δούμε αν θα βγάλουν καμία άκρη;

Ξεκρέμαστοι χιλιάδες αγρότες μετά την ακύρωση των προκηρύξεων για τις δράσεις Δάσωσης Γαιών

Επίσης η ακύρωση των προκηρύξεων για τις δράσεις Δάσωσης Γαιών (Μέτρα 8.1 και 8.2) για χάρη των ενισχύσεων του κορωνοϊού, άφησε ξεκρέμαστους χιλιάδες αγρότες που προέβησαν σε προεργασίες ένταξης στρεμμάτων σε συνεργασία με εκατοντάδες φυτωριούχους της χώρας, καθώς το μέτρο αφορούσε σε 108 δενδρώδεις καλλιέργειες.

Τώρα, οι αρχές φέρονται να εξετάζουν τη μεταφορά των συγκεκριμένων δράσεων από τα Προγράµµατα στο νέο ΕΣΠΑ ώστε να μπορέσει να «σωθεί» κάτι, έστω και με μία μικρή πρόσκληση μέσα στο έτος.

Μετακίνηση Σκρέκα για συγκεκριμένο λόγο;

Ίσως για αυτό έγινε και η µετακίνηση του Κωνσταντίνου Σκρέκα στην ηγεσία του ΥΠΕΝ , καθώς διευκολύνει ακόμα περισσότερο τα πράγματα, καθώς ο ίδιος από τη θέση του υφυπουργού του ΥΠΑΑΤ είχε ξεκινήσει τις σχετικές διερευνητικές επαφές.

Αν πραγµατοποιηθεί αυτό, περί τα 300 εκατ. ευρώ θα απελευθερωθούν από τα Προγράµµατα της νέας περιόδου για άλλες δράσεις, ενώ, µε το θεσμικό πλαίσιο για τις ∆ασώσεις σχεδόν έτοιμο, δεν αποκλείεται να τρέξει µία πρόσκληση την τρέχουσα διετία µέσω του ΕΣΠΑ.

Τα πάντα βεβαίως θα εξαρτηθούν από το κανονιστικό πλαίσιο των Ταµείων που βρίσκεται υπό την οµπρέλα του ΕΣΠΑ, καθώς αυτό θα λύσει και τα χέρια των διαχειριστικών αρχών του ΠΑΑ, σχετικά µε ορισµένους περιβαλλοντικούς δείκτες απόδοσης που θα πρέπει να ικανοποιήσουν.

Πάντως σήμερα υπάρχει θέμα και μάλιστα …σοβαρό!