Ο Χριστόφορος Παλαμίδης για την ανακοίνωση του ΣΕΗ

Παραλειπόμενα της θεατρικής παράστασης «Μήδεια» του Μποστ

Την επομένη μέρα της θεατρικής παράστασης «Μήδεια» του Μποστ, που παρακολουθήσαμε το περασμένο Σάββατο στο αρχαίο θέατρο Φιλίππων Καβάλας, ανάρτησα στο F/b φωτογραφίες και έγραψα πως επρόκειτο για μια ωραία παράσταση του Εθνικού Θεάτρου. 

Επίτηδες δεν είχα αναφερθεί στο δυσάρεστο της παράστασης, διότι θεώρησα πως αποτελούσε μελανό σημείο.

Να όμως που διαδικτυακοί φίλοι, διαβάζοντας την ανάρτηση, μου έστειλαν μηνύματα, θέλοντας να μάθουν τι έγινε με την ανάγνωση της ανακοίνωσης του ΣΕΗ (Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών) σχετικά με την αποφυλάκιση του Λιγνάδη. Προφανώς είχαν μάθει για την Επίδαυρο που την ώρα της ανάγνωσης της ανακοίνωσης, στο τέλος της παράστασης, μεγάλος αριθμός θεατός αποχώρησε. Τους είπα τι ακριβώς έγινε και ποια είναι η άποψή μου, την οποία καταθέτω δημόσια.

Πριν την έναρξη της παράστασης λοιπόν, μας διάβασαν την ανακοίνωση του ΣΕΗ σχετικά με τη δίκη του Λιγνάδη και την απόφαση του δικαστηρίου να τον αποφυλακίσουν. 

Την ώρα της ανάγνωσης κάποιοι θεατές άρχισαν να φωνάζουν: «Αρμόδια είναι τα Δικαστήρια», «Μας ρωτήσατε αν θέλουμε να ακούσουμε;» και διάφορα άλλα. Άλλοι θεατές φώναζαν στους διαμαρτυρόμενους να «σκάσουν» γιατί ήθελαν να ακούσουν την ανακοίνωση και κάποιοι άλλοι αποκαλούσαν τους διαμαρτυρόμενους «φασίστες». 

Οι πρώτοι ανταπέδιδαν τους χαρακτηρισμούς, χειροκροτήματα από τη μια, αποδοκιμασίες από την άλλη. Δημιουργείται ένα μπάχαλο από ουρλιαχτά, κάποιοι σηκώθηκαν και ήταν έτοιμοι να πάνε να πλακωθούν στο ξύλο, κάτι που ευτυχώς αποφεύχθηκε, γιατί αν γινόταν κι αυτό πιθανόν στο μέλλον να είχαμε παρουσία αστυνομίας και στα αρχαία θέατρα.

Βλέποντας αυτή την κατάσταση ενοχλήθηκα, διότι θεώρησα ιεροσυλία το να δημιουργούνται τέτοιες αντιπαλότητες στον ιερό χώρο ενός αρχαίου θεάτρου και από σύμβολο πολιτισμού να μετατρέπεται σε πεδίο κομματικών αντιπαραθέσεων, θυμίζοντας γήπεδο ποδοσφαίρου. Στην Επίδαυρο τουλάχιστον η ανακοίνωση αναγνώστηκε στο τέλος της παράστασης, οπότε αυτοί που δεν ήθελαν να την ακούσουν σηκώθηκαν και έφυγαν με μία πικρή γεύση στο τέλος μιας ωραίας παράστασης, μικρό το κακό. Όταν όμως την διαβάζουν στην αρχή και ο άλλος δεν επιθυμεί να την ακούσει, θεωρώντας πως υπάρχει κομματικό κίνητρο, πώς να φύγει όταν έχει πληρώσει 38,5 € μαζί με τη σύζυγό του μέσω ίντερνετ και έχει διανύσει καμιά διακοσαριά χιλιόμετρα;

 Δεν υπεισέρχομαι στο περιεχόμενο του κειμένου. 

Μπορεί να ήταν άριστο χωρίς κομματικές αιχμές, αλλά από τη στιγμή που το θέμα της αποφυλάκισης του Λιγνάδη είχε ήδη γίνει κομματικό, έπρεπε να προβλέψουν τις πιθανές αντιδράσεις.

Ακόμη και ελάχιστοι να ήταν αυτοί που θα αντιδρούσαν θα έπρεπε να σεβαστούν την άποψή τους, αφού πήγαν εκεί για να διασκεδάσουν-ψυχαγωγηθούν, πληρώνοντας. 

Εάν ήταν σε άλλο χώρο, μιας εκδήλωσης που την διοργάνωνε κάποιος φορέας όπως το ΣΕΗ με δωρεάν είσοδο, θα μπορούσαν να διαβάζουν και να λένε ότι θέλουν.