Χριστόφορος Παλαμίδης: Η κοινωνία μας δεν είναι ακόμη έτοιμη να αποδεχτεί τη διαφορετικότητα

Με το επεισόδιο του μαθητή που εμφανίστηκε στο σχολείο με φουστάνι φάνηκε πως η  κοινωνία μας δεν είναι ακόμη έτοιμη να αποδεχτεί τι διαφορετικότητα στην εμφάνιση ατόμων που είναι αντιθέτου φύλου, από αυτό που εμφανίζονται βάσει των εξωτερικών χαρακτηριστικών, των γεννητικών τους οργάνων. Απαιτείται αλληλοκατανόηση.

Νομίζω πως αξίζει τον κόπο να διαβάσετε το επιστημονικού χαρακτήρα άρθρο μου που δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2017, μετά την ψήφιση του νόμου περί αυτοπροσδιορισμού του φύλου που είχε δημιουργήσει κοινωνική αναστάτωση.

Ο Αυτοπροσδιορισμός του φύλου

και ο Νώντας που έγινε Νάντια

Ο άνθρωπος που είχα απέναντί μου στο κτηνιατρείο, έψαχνε επίμονα να με βρει και φαινόταν πολύ διστακτικός στο να μου αποκαλύψει αυτό που ήθελε. 

-Ξέρετε γιατρέ επειδή σας θεωρώ ανοιχτό μυαλό και με όλο το θάρρος ….

-Έλα λέγε άνθρωπέ μου, να τελειώνουμε.

-Ξέρετε ο γάτος … κάθεται και τον καβαλάνε οι γάτοι της γειτονιάς.

-Και πού είναι το πρόβλημα; του λέω.

-Το πρόβλημα είναι ότι τα παιδιά τον βάφτισαν Νώντα και τώρα ….

-Τώρα θα τον λένε Νάντια! Άσε μας ρε φίλε! Αυτά τα θέματα πάνε να ξεπεραστούν στους ανθρώπους και εσύ στενοχωριέσαι, για τις σεξουαλικές προτιμήσεις του γάτου σου;

Το περιστατικό αυτό το θυμήθηκα τώρα με τις συζητήσεις περί αυτοπροσδιορισμού του φύλου των διεμφυλικών ατόμων. 

Ένα θέμα καθαρά επιστημονικό, έγινε καθαρά πολιτικό, για να κάνουν τα παιχνίδια τους οι πολιτικοί. Από τα Μ.Μ.Ε. και από το βήμα της βουλής και τι δεν ακούσαμε!

Ανακρίβειες και ψέματα συνειδητά που ειπώθηκαν με γνώμονα τις προτιμήσεις της εκλογικής τους πελατείας για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους. Στην αντιπαράθεση ενεπλάκησαν και εκπρόσωποι της εκκλησίας και τα πράγματα μπερδεύτηκαν ακόμα περισσότερο. 

Βέβαια υπήρχαν και σοβαρές προσεγγίσεις πολιτικών, που η ειδικότητά τους δεν είχε καμία σχέση με το θέμα , απλώς φρόντισαν να ενημερωθούν και δεν είχαν διάθεση να κοροϊδέψουν τον κόσμο, λαϊκίζοντας. 

Θα προσπαθήσω με δυο λόγια και όσο απλά γίνεται, να δώσω να καταλάβει ο κάθε μη σχετικός με το θέμα, τι ακριβώς συμβαίνει.

Το φύλο του ανθρώπου και των ανώτερων ζώων, καθορίζεται από το ζεύγος των φυλετικών χρωμοσωμάτων, τα οποία στο σύνολό τους αποτελούν το γενετικό υλικό(DNA). Στον άνθρωπο όταν υπάρχει στο ζεύγος αυτό το χρωμόσωμα Υ γεννιέται αγόρι αν απουσιάζει γεννιέται κορίτσι. 

Το φύλο το καθορίζουμε από τα σεξουαλικά όργανα, που είναι εμφανή και το δηλώνουμε ανάλογα, σαν άρρεν ή θήλυ.

Κατά την πορεία όμως σε κάποιες περιπτώσεις, κάτι δεν πάει καλά με τη σεξουαλική συμπεριφορά τους. Δηλαδή τα αγόρια συμπεριφέρονται σαν κορίτσια και αντιστρόφως. Αυτή η διαφορετική συμπεριφορά μπορεί να ξεκινήσει από μικρό παιδί και κορυφώνεται στην εφηβεία, όπου πλέον εκδηλώνονται πλήρως οι γενετήσιες ορμές. Στα άτομα αυτά το βιολογικό (ανατομικό) τους φύλο, δεν συμβαδίζει με το φύλο που βιώνουν και προσδιορίζονται ως διεμφυλικά.

Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται και στα άλλα θηλαστικά και εξ όσων γνωρίζω από τη βιολογία, πρόκειται για γενετικές διαταραχές, που δεν πρέπει να έχουν σχέση με το περιβάλλον. Στο ίδιο περιβάλλον μεγαλώνουν αδέλφια, από τα οποία κάποιο εκδηλώνει αυτή τη συμπεριφορά, που άλλωστε παρατηρείται και στα ζώα όπως στο παράδειγμα που ανέφερα στην αρχή με το γάτο.

Η άποψή μου είναι ότι καλώς ψηφίστηκε ο νόμος, για το δικαίωμα αλλαγής ταυτότητας του φύλου, που αφορά τον καθένα προσωπικά και δεν είναι ανάγκη να υποστεί χειρουργική επέμβαση για να το αποδείξει. Τα επιχείρημα εκπροσώπου κόμματος στο κανάλι της βουλής στις 8/10 ότι τάχα με την ίδια λογική θα μπορούσε να δηλώσει κάποιος «παιδόφιλος» είναι γελοίο. Η παιδοφιλία κ. βουλευτά είναι αντικοινωνική-εγκληματική συμπεριφορά και αν δηλώσεις κάτι τέτοιο είσαι για το ψυχιατρείο. 

Ίσως σε κάποιες, πολύ σπάνιες περιπτώσεις, να γίνει κατάχρηση του νόμου. Πιστεύω όμως ότι πολύ δύσκολα κάποιος θα αρνηθεί το φύλο του για να εξυπηρετήσει άλλα συμφέροντα. Αυτό που λένε ορισμένοι π.χ ότι ενδέχεται θα το κάνει κάποιος για να αποφύγει τη στρατιωτική του θητεία, το θεωρώ παράλογο. Αντίθετα θα είναι οδυνηρό για έναν που έχει γυναικεία συμπεριφορά να βρεθεί στο στρατό, αντιμετωπίζοντας τη χλεύη, πέρα από την αναστάτωση που θα δημιουργηθεί στους άλλους. Όσοι υπηρέτησαν τη θητεία τους και αντιμετώπισαν τέτοια περίπτωση, καταλαβαίνουν τι εννοώ.