Οι Δήμοι Εμμανουήλ Παππά, Βισαλτίας και μέρος του Δήμου Ν. Ζίχνης σε Κατάσταση έκτακτης ανάγκης!

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχθεί οι δήμοι Εμμανουήλ Παππά και Βισαλτίας, στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, εξαιτίας των έντονων καιρικών φαινομένων που επικράτησαν χθες στην περιοχή, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν μεγάλες αγροτικές εκτάσεις, θερμοκήπια, γεωργικές επιχειρήσεις αλλά και καταστήματα.

Οι τεχνικές υπηρεσίες των κατά τόπους δήμων και της αντιπεριφέρειας κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Στους Δήμους Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παππά και Ν.Ζίχνης Πλημμύρισαν Χιλιάδες στρέμματα

Μπορεί τα έντονα καιρικά φαινόμενα να πλημμύρισαν μεγάλες αγροτικές εκτάσεις, αλλά ευτυχώς και παρά την πρωτοφανή ένταση της βροχής, δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές, ούτε παρασύρθηκαν αυτοκίνητα, ωστόσο οι καταστροφές που έχουν υποστεί οι αγροτικές εκτάσεις, αλλά και οι γεωργικές επιχειρήσεις όπως αρκετά θερμοκήπια και ακόμα περισσότερα συσκευαστήρια είναι πολύ μεγάλες.

Ιδιαίτερα στις περιοχές της Μαυρολεύκης και της Ευκαρπίας, μετά τον ποταμό Στρυμόνα, η αστυνομία είχε απαγορεύσει τη διέλευση των αυτοκινήτων καθώς είχαν υπερχειλίσει οι χείμαρροι της περιοχής με αποτέλεσμα οι δρόμοι να είναι ουσιαστικά απροσπέλαστοι.


Από την ορμή του νερού δε γλίτωσε και το Κέντρο Θεραπευτικής Ιππασίας στο Ν.Σκοπό , και χρειάστηκε να στηθεί ολόκληρη επιχείρηση με βάρκες για την ασφαλή μεταφορά των αλόγων.

Άμεση κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών

Από τη πρώτη στιγμή εκδήλωσης των φαινομένων άμεση ήταν η κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών, της Αντιπεριφέρειας, (παρόντος του Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Σπυρόπουλου σε όλες τις πληγείσες περιοχές)  της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, των υπηρεσιών των Δήμων των προέδρων των τοπικών Κοινοτήτων και των απλών πολιτών που κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Άρχισε η καταγραφή ζημιών

Σε αρκετές περιοχές έχει γίνει ήδη η απορροή του νερού, ενώ ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Σήμερα μάλιστα από το πρωί τα συνεργεία των δήμων αλλά και της αντιπεριφέρειας θα ξεκινήσουν την καταγραφή των ζημιών για την άμεση αποκατάσταση των πληγέντων.

Σύσκεψη και καταγραφή ζημιών στο Δήμο Βισαλτίας

Προχθές το βράδυ πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο γραφείο του Δημάρχου, Αθανάσιου Μασλαρινού, παρουσία του Βουλευτή της ΝΔ Τάσου Χατζηβασιλείου, του Προϊσταμένου της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, Θοδωρή Βαδικόλια και του Αντιδημάρχου Πρόνοιας, Αργύρη Χατζημάρκου, ενώ χθες οι συσκέψεις συνεχίστηκαν , όπως και οι προσπάθειες των αρμοδίων σε συνεργασία με τους τοπικούς Προέδρους.

Για την αποκατάσταση των υποδομών Τηλεδιάσκεψη Καραμανλή με φορείς

Τηλεδιάσκεψη με τους Δημάρχους των περιοχών που επλήγησαν από τη θεομηνία στις Σέρρες και τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών, είχε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών αποζημίωσης και αποκατάστασης των υποδομών.

Όσον αφορά στις αποζημιώσεις για αγροτεμάχια, ο κ. Καραμανλής επικοινώνησε κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και διασφάλισε ότι θα δοθούν με τη διαδικασία που είχε χρησιμοποιηθεί στη περίπτωση του φαινομένου Ιανός, επομένως πολύ πιο σύντομα από ό,τι στο παρελθόν.

Μάλιστα υποσχέθηκε στους Δημάρχους ότι μέσα σε ένα μήνα από τη στιγμή που θα καταθέσουν τεχνικά δελτία, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα καλύψει όλες τις ανάγκες αποκατάστασης υποδομών που υπέστησαν καταστροφές από τη θεομηνία.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Σερρών, κ. Σωτήρης Δημητράκης, ο Δήμαρχος Βισαλτίας κ. Αθανάσιος Μασλαρινός, ο Δήμαρχος Νέας Ζίχνης κ. Παντελής Μπόζης και ο Δήμαρχος Εμμανουήλ Παππά, κ. Δημήτρης Νότας, που ενημέρωσαν τον κ. Καραμανλή αναλυτικά για την εικόνα όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα.