Ως ΛΑ.ΣΥ. παραμένουμε σταθερά αλληλέγγυοι προς όλους τους πρόσφυγες- Γράφει ο Παύλος Φαρμάκης

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο Σερρών στις 2-3-2022 η δημοτική αρχή μας επιφύλαξε μία ευχάριστη έκπληξη.

Πρότεινε την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας σε πρόσφυγες και εκδήλωσε την επιθυμία να τους βοηθήσει με όποιο τρόπο μπορεί!

Πρόκειται για την ίδια αρχή που πριν ενάμιση χρόνο περίπου αποκαλούσε συλλήβδην τους πρόσφυγες των δύο δομών του νομού μας «λαθρομετανάστες» και μιλούσε γι’ αυτούς με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς, όπως «επενδυτές» κ.α. 

Μάλιστα ζητούσε την «επιβολή προστίμου» σε όσους απ’ αυτούς ερχόταν από τη δομή στο Κλειδί για ψώνια στην πόλη των Σερρών, φτάνοντας στο σημείο να απαιτεί την «έκδοση ΑΦΜ» για να βεβαιώνονται τα πρόστιμα.

Τι προκάλεσε άραγε την αλλαγή στάσης της δημοτικής αρχής; 

Μήπως τα «επιχειρήματα» που χρησιμοποιούσε τότε για να δικαιολογήσει τη στάση της δε θα μπορούσαν να διατυπωθούν και σήμερα; 

Το μόνο διαφορετικό στη σημερινή κατάσταση είναι ότι πυροκροτητής του προσφυγικού δράματος είναι η Ρωσία με την εισβολή της στην Ουκρανία, ενώ αυτή η απαράδεκτη επέμβαση εργαλειοποιείται από ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην αντιπαράθεσή τους με τη Ρωσία, στοιχείο της οποίας είναι και ο «πόλεμος» της προπαγάνδας. 

Ελπίζουμε λοιπόν, η τωρινή στάση της δημοτικής αρχής να μη δικαιώσει δικαιολογημένες καχυποψίες μας ως προς τα κίνητρά της. 

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχει ως σημείο εκκίνησης τις ανάγκες των ευάλωτων συνανθρώπων μας και τα συμφέροντα του Σερραϊκού λαού. 

Ότι δεν αποσκοπεί να διευκολύνει τα επικίνδυνα σχέδια της κυβέρνησης για ενεργή εμπλοκή της χώρας μας στο πλευρό των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στην αντιπαράθεση τους με τη Ρωσία, και να στοιχίσει το σερραϊκό λαό στο πλευρό του ενός ιμπεριαλιστή.

Ως ΛΑ.ΣΥ. παραμένουμε σταθερά αλληλέγγυοι προς όλους τους πρόσφυγες. Αυτό κάνουμε από την πρώτη μέρα της θητείας μας στο δημοτικό συμβούλιο, όντας η μόνη φωνή που κοιτάει πιο βαθιά. Μας εκπλήσσει το γεγονός πως το ψήφισμα  που εισηγήθηκε η δημοτική αρχή, το ψηφίσανε αβασάνιστα όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις. 

Απορρίπτουμε κάθετα λογικές που αποδίδουν στην Κυβέρνηση της Ουκρανίας καθεστώς νομιμότητας με γνώμονα την εξυπηρέτηση ιμπεριαλιστικών συμφερόντων ΗΠΑ- ΕΕ. 

Σταθερά αναδεικνύουμε τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους, την καπιταλιστική εκμετάλλευση, ως τη βασική αιτία της μετανάστευσης και της προσφυγιάς.

Η σύγκρουση στην Ουκρανία αποτελεί έκφραση του ανταγωνισμού ΗΠΑ/ΕΕ/ΝΑΤΟ-Ρωσίας για τον καθορισμό σφαιρών επιρροής, για τον έλεγχο των αγορών, για την προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλίων τους. Αφορά τα συμφέροντα των αστικών τάξεων της Δύσης και της Ρωσίας με τους λαούς να πληρώνουν με αίμα, προσφυγιά και φτώχεια το τίμημα.

    Δε διαλέγουμε ιμπεριαλιστή! 

Καταδικάζουμε την απαράδεκτη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία αιματοκυλά τον Ουκρανικό λαό. 

Παράλληλα απαιτούμε την απεμπλοκή της χώρας μας από τα Αμερικανονατοϊκά σχέδια περικύκλωσης της Ρωσίας, μέρος των οποίων είναι και η παροχή στήριξης στην αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου, στους Ναζιστικούς μηχανισμούς που αξιοποιεί και τους χιλιάδες θανάτους αμάχων που αυτή προκάλεσε στο Ντονμπάς μετά το 2014. 

* Ο Φαρμάκης Παύλος είναι δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Σερρών, εκλεγμένος με την Λαική Συσπείρωση