Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μέσω του ΕΣΠΑ δίνει Κίνητρα για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα

Για το σύνολο των έργων καινοτομίας στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία μίλησε ο Απόστολος Τζιτζικώστας με τον υφυπουργό Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστο Δήμα, ενώ ανακοίνωσαν ότι εκτός από τα 100 εκ. ευρώ που διέθεσε η Περιφέρεια μέσω του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της καινοτομίας στην προγραμματική περίοδο 2014-2020, ανάλογο ποσό θα διαθέσει και στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Μάλιστα ο Τζιτζικώστας διεκδικεί τη δημιουργία δομής του CERN στην περιοχή, καθώς η περιοχή μας διαθέτει «ένα πολύ ισχυρό οικοσύστημα καινοτομίας»

Για την ενίσχυση της καινοτομίας
100 εκ. Ευρώ

Ο κ. Τζιτζικώστας ανακοίνωσε ότι εκτός από τα 100 εκ. ευρώ που διέθεσε η Περιφέρεια μέσω του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της καινοτομίας στην προγραμματική περίοδο 2014-2020, ανάλογο ποσό θα διαθέσει και στη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027.

Μάλιστα ο περιφερειάρχης τόνισε ότι η Περιφέρεια διεκδικεί τη δημιουργία δομής του CERN στην περιοχή, ενώ ο κ. Δήμας ανακοίνωσε ότι θα δοθούν επιπλέον κίνητρα για τη νεοφυή επιχειρηματικότητα στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία, καθώς η περιοχή διαθέτει «ένα πολύ ισχυρό οικοσύστημα καινοτομίας, όμως σε έναν κόσμο που διαρκώς εξελίσσεται πρέπει και η Πολιτεία να δώσει επιπλέον κίνητρα».

Μεταξύ αυτών είναι η απονομή των πρώτων βραβείων νεοφυούς επιχειρηματικότητας, μέσω του Elevate Greece, στη φετινή ΔΕΘ, με σημαντικά χρηματικά έπαθλα, αλλά και η δυνατότητα σύνδεσης των νεοφυών επιχειρήσεων με εταιρίες που έχουν παγκόσμια δίκτυα καινοτομίας, η δυνατότητα πρόσβασής τους σε τραπεζικά προϊόντα που δεν είναι διαθέσιμα για όλες τις επιχειρήσεις κ.ά.

Μεγάλη βαρύτητα έδωσαν οι δυο άνδρες στο πρότζεκτ του τεχνολογικού πάρκου ThessIntec, τονίζοντας ότι ήδη μπαίνει σε φάση υλοποίησης με χρηματοδότηση κι από το Ταμείο Ανάκαμψης, έχοντας τη στήριξη και των τοπικών φορέων και της κυβέρνησης, ενώ κάλεσαν και τον ιδιωτικό τομέα να συμμετέχει με κεφάλαια, καθώς το ThessIntec αποτελεί ένα από τα πιο μεγάλα στοιχήματα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο του στόχου να καταστεί κόμβος καινοτομίας, έρευνας και τεχνολογίας για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ειδικές αναφορές έκαναν οι κ. Τζιτζικώστας και Δήμας για την ενίσχυση του ΕΚΕΤΑ και του NOISIS, ενώ ανακοίνωσαν την ανάληψη πρωτοβουλίας για την αξιοποίηση του Τεχνικού Μουσείου Θεσσαλονίκης στον δήμο Ωραιοκάστρου και των σημαντικών εκθεμάτων του.

Επίσης, μεγάλο βάρος δόθηκε στην επιτυχία της φετινής Beyond 4th, που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο στη Θεσσαλονίκη και φιλοδοξεί να αποτελέσει τον θεσμό της καινοτομίας στην ευρύτερη περιοχή.

Όπως δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας, «κεντρικός στόχος μας είναι να αναδείξουμε ως τρίτο βασικό πυλώνα της οικονομίας και της ανάπτυξης της περιοχής την καινοτομία, την έρευνα και τις νέες τεχνολογίες, μετά τον πρωτογενή τομέα – μεταποίηση και τον τουρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό έχουμε προχωρήσει μια σειρά από συνέργειες και ήδη έχουμε στηρίξει το στόχο μας στην πράξη κι όχι στα λόγια, αφού έχουμε κατευθύνει πόρους ύψους 100 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ που ολοκληρώνεται στην καινοτομία, ενώ σχεδιάζουμε να κατευθύνουμε αντίστοιχους πόρους και στη νέα προγραμματική περίοδο.

Για το CERN και τη Beyond 4th, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε:

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι ένας από τους τέσσερις αυτοδιοικητικούς φορείς παγκοσμίως, που εδώ και χρόνια έχει συνάψει σχέσεις συνεργασίας με το CERN.

Έχουμε ήδη δρομολογήσει την αναβάθμιση της συνεργασίας αυτής, καθώς η Ελλάδα γίνεται τακτικό μέλος του CERN και ταυτόχρονα διεκδικούμε τη δημιουργία δομής του CERN στην περιοχή μας.

Για εμάς είναι πολύ σημαντική η έκθεση Beyond 4th, που θα γίνει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, τον ερχόμενο Οκτώβριο, διότι θα αποτελέσει θεσμό όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.