Για την καταπολέμηση των κουνουπιών από τη Περιφέρεια: Πραγματοποιήθηκαν στις Σέρρες οι εναέριοι ψεκασμοί

Πραγματοποιήθηκαν  στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών οι από αέρος ψεκασμοί της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για την καταπολέμηση των κουνουπιών, στο πλαίσιο της υλοποίησης του προγράμματος καταπολέμησης για την τριετία 2020 – 2022 και σε συνέχεια των επίγειων ψεκασμών, που ήδη είναι σε εξέλιξη.

Οι εναέριοι ψεκασμοί προνυμφοκτονίας άρχισαν εδώ και μια εβδομάδα,ταυτόχρονα σε Θεσσαλονίκη, Πιερία, Ημαθία και Σέρρες, με ψεκασμούς στις περιοχές όπου η συγκέντρωση των κουνουπιών είναι έντονη(ορυζώνες κτλ.).

Η έναρξή των αεροψεκασμών αποφασίστηκε έπειτα από δειγματοληψίες ακμαίων κουνουπιών, που έγιναν στις συγκεκριμένες περιοχές και στο πλαίσιο της εποπτείας των πληθυσμών των κουνουπιών, προκειμένου το επόμενο διάστημα να διατηρηθούν σε χαμηλότερο επίπεδο οι πληθυσμοί των ακμαίων κουνουπιών. Οι δράσεις εντάσσονται στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και πραγματοποιούνται κατόπιν έκδοσης όλων των απαιτούμενων αδειών και τη χρήση κατάλληλων και εγκεκριμένων σκευασμάτων από τα αρμόδια υπουργεία.

Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος, “το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών και φέτος άρχισε εγκαίρως σε όλη την Κεντρική Μακεδονία και στις Σέρρες, με τη συνεργασία της Αντιπεριφέρειας Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και των Αντιπεριφερειών όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων. Μετά τους επίγειους ψεκασμούς το προηγούμενο διάστημα καταφέραμε να περιορίσουμε την όχληση από τα κουνούπια, ενώ πλέον στις περιοχές που επιστημονικώς απαιτούνται ψεκασμοί από αέρος, αυτοί έχουν γίνει. Σύμφωνα με τα δεδομένα καταγραφής των αρμοδίων επιστημόνων, οι πληθυσμοί κουνουπιών φέτος είναι περιορισμένοι και στις Σέρρες. Αυτό δείχνει ότι οι προσπάθειές μας αποδίδουν καρπούς.