Η τοπική αυτοδιοίκηση στηρίζει Την προσπάθεια ενίσχυσης των εμβολιασμών για τον κορωνοϊό

Τη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην προσπάθεια ενίσχυσης των εμβολιασμών για τον κορωνοϊό, ζητά από τους δημάρχους της χώρας ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ενώ προγραμματίζει επισκέψεις σε περιοχές με μικρή εμβολιαστική κάλυψη, όπως ο Νομός Σερρών.

Ταυτόχρονα ζητά από όλους τους δημάρχους να ενώσουν τις δυνάμεις και ως κρίκοι στην ίδια αλυσίδα, Κυβέρνηση και Τοπική Αυτοδιοίκηση, να ενισχύσουμε αποφασιστικά – με συντονισμένο σχέδιο – την πορεία των εμβολιασμών, με στόχο να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο διασποράς του ιού και να προφυλάξουμε τις τοπικές κοινωνίες.

Στέλιος Πέτσας
Είναι στο χέρι μας να προστατέψουμε την υγεία μας.

Το εμβόλιο είναι το ισχυρότερο όπλο για να κερδίσουμε μια και καλή την ελευθερία μας και να ξαναπάρουμε τη ζωή μας πίσω.

Ας το αξιοποιήσουμε όλοι τώρα., λέει στην επιστολή του προς τους δημάρχους ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, καθώς η επιδημιολογική εικόνα που επικρατεί στην χώρα μας με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού πιθανότατα να αλλάξει τους σχεδιασμούς και τα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί για το επόμενο διάστημα.

Ήδη η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων στην εστίαση που έχει προγραμματιστεί να ανοίξουν στις 15 Ιουλίου, να λειτουργήσουν μόνο με εμβολιασμένους, παρότι αρχικά ο σχεδιασμός έδινε το δικαίωμα και στους ανεμβολίαστους μέσω αρνητικού τεστ να μπορούν να μπουν στους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων.

Ωστόσο τα δεδομένα τώρα φαίνεται να αλλάζουν ,λόγω της μεγάλης διασποράς της νόσου.

Τι θα γίνει με τις μάσκες
Όσον αφορά το ζήτημα της επαναφοράς της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, αυτό δεν βρίσκεται επί του παρόντος στο τραπέζι των συζητήσεων.

Στην κυβέρνηση υπενθυμίζουν ότι η μάσκα δεν έχει καταργηθεί, καθώς είναι υποχρεωτική σε όλους τους εσωτερικούς χώρους αλλά και όπου υπάρχει συγχρωτισμός στους εξωτερικούς χώρους.

Πάντως η αυστηροποίηση των μέτρων θα κριθεί από την πίεση που θα δεχθεί το υγειονομικό σύστημα κάτι που μέχρι στιγμής δεν υφίσταται καθώς ο αριθμός των διασωληνωμένων μειώνεται.

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί και για τους εμβολιασμούς καθώς χθες κλείστηκαν 56 χιλιάδες επιπλέον ραντεβού από άτομα που ανήκουν κυρίως στις μικρές ηλικιακές κατηγορίες.

Το στοίχημα του εμβολιασμού

Το Μέγαρο Μαξίμου ανεβάζει στροφές στη διπλή εκστρατεία για να ενισχύσει το «αντίδοτο» στο «κοκτέιλ» της απροθυμίας που κρατά καθηλωμένα τα ποσοστά των εμβολιασμών και διατηρεί την απόσταση από τον στόχο του τείχους ανοσίας στο 70% με 75% το αργότερο έως το ερχόμενο φθινόπωρο.

Εκκλησία και αυτοδιοίκηση καλούνται να διαδραματίσουν ενεργότερο ρόλο στην απήχηση του εμβολιαστικού μηνύματος.

Τη μπαγκέτα της αφύπνισης και του συντονισμού κρατά ο υπουργός, Αναπληρωτής Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, πριν την εκκίνηση ενός ενημερωτικού μαραθωνίου στις περιφέρειες και στους δήμους που κρατούν τα σκήπτρα των αρνητικών επιδόσεων στους εμβολιασμούς.

Στην καμπάνια θα επιστρατευτούν πρόσωπα ευρείας αποδοχής και με ισχυρή επιρροή στις τοπικές κοινωνίες, και στο «ραντάρ» της μπαίνουν 82 δήμοι με καταγεγραμμένη εμβολιαστική κάλυψη κάτω του 30% όπως και κάποιοι Δήμοι του Νομού μας.

Επιπλέον 50 δήμοι όπου το ποσοστό των εμβολιασμών είναι υποδεέστερο του 25%, και σε επιμέρους διαμερίσματα υπολείπεται ακόμη και του 10%.

Πέραν της επικράτειας, οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι προετοιμάζεται από τον υπουργό, Αναπληρωτή Εσωτερικών, μια ευρεία σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα με τους επικεφαλής των δημοτικών αρχών από τις περιοχές όπου καταγράφονται χαμηλά ποσοστά συμμετοχής στην επιχείρηση «Ελευθερία».

Σε δεύτερο στάδιο και συγκεκριμένα από την ερχόμενη Τρίτη, ο κ. Πέτσας ανοίγει τον κύκλο της εμβολιαστικής καμπάνιας στην περιφέρεια, με αφετηριακό σταθμό των περιοδειών τον νομό Φθιώτιδας και τις περιοχές Μακρακώμη και Αμφίκλεια στις οποίες επιδιώκεται να καλυφθεί το χαμένο έδαφος.

Στην ίδια φάση εντάσσεται και η επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη, επίσης με αρκετές περιοχές τα ποσοστά των οποίων προβληματίζουν, καθώς κινούνται κάτω του 20%, αλλά και η μετάβαση στην πόλη των Σερρών, όπου καταγράφεται περίπτωση με χαμηλό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης.

Το δεύτερο κύμα περιοδειών θα περιλαμβάνει την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, κατά κύριο λόγο περιοχές της Ροδόπης με ισχνό εμβολιαστικό αποτύπωμα, και την Πελοπόννησο, όπου, επίσης, υπάρχουν δήμοι που έχουν μείνει σημαντικά πίσω στους εμβολιασμούς.