30/01/2023
2 C
Serres

Το πλαφόν στο ρωσικό αέριο: Διχάζει την Ε.Ε.

Αιφνιδιασμένες δηλώνουν οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις ανακοινώσεις της προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ωστόσο δύο από τα μέτρα φαίνεται να κερδίζουν την υποστήριξη τόσο της Επιτροπής, όσο και χωρών της Ε.Ε.

Το πρώτο ότι παρέχεται πίστωση στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για να ανταποκριθούν στο τρέχον περιβάλλον υψηλών τιμών και το δεύτερο η φορολόγηση των υπερκερδών. Με την επιφύλαξη πως τα κράτη μέλη θέλουν τα έσοδα από τους φόρους να παραμείνουν στη διάθεση της κάθε χώρας.

Για τα μέτρα που προωθεί η Ε.Ε.: Επιφυλάξεις από την Ελληνική Κυβέρνηση

Ενώ η Νορβηγία, η οποία είναι τώρα ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ε.Ε., έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να είναι θετική σε ένα πλαφόν, ενώ υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ, με φόντο τις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Από την άλλη η Ουγγαρία θέλει επίσης οποιοδήποτε ενεργειακό πακέτο να εγκριθεί ομόφωνα και όχι με τη διαδικασία έκτακτης ανάγκης που απαιτεί πλειοψηφία, όπως θέλει η Επιτροπή

Πάντως η ιδέα της μείωσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι δημοφιλής, αλλά ενώ η πρόταση της Φον ντερ Λάιεν ζητά να είναι υποχρεωτικές οι μειώσεις, χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Ελλάδα και η Πολωνία θέλουν τέτοια μέτρα να είναι προαιρετικά.

Πάντως μέχρι σήμερα η Επιτροπή δεν ασχολήθηκε με το θέμα της αποσύνδεσης των τιμών του φυσικού αερίου από αυτό της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Ευρώπη «θυσιάζει» τα δάση της για ενέργεια: Επιφυλάξεις από την Αθήνα

Η επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο δεν θεωρείται ικανοποιητική από την ελληνική πλευρά, που επιθυμεί την επιβολή πλαφόν στο TTF και στις τιμές ανά τεχνολογία παραγωγής ρεύματος με βάση το ελληνικό μοντέλο στο οποίο αποπληρώνονται οι παραγωγοί.

Σύμφωνα με την πρόταση της Ιταλίας που είναι πολύ κοντά στη θέση της Αθήνας, προβλέπετε πλαφόν εν γένει στις τιμές του φυσικού αερίου και στην αγορά του TTF.

Πάντως το πλαφόν στο ρωσικό αέριο θα είχε ως συνέπεια να σπάσουν οι ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας τα συμβόλαιά τους με την Gazprom, κάτι το οποίο θα οδηγούσε σε δικαστικές περιπέτειες με αβέβαιη έκβαση και πιθανές σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις.
Εξάλλου, η υιοθέτηση ενός πλαφόν στο ρωσικό αέριο θα έπρεπε να εφαρμοστεί υποχρεωτικά και από την Ελλάδα.

Εξέλιξη που θα είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς τη χώρα μας μέσω του αγωγού Turk Stream, που προς το παρόν συνεχίζεται κανονικά.

Ως προς το ανώτατο όριο των 200 ευρώ, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στην Ελλάδα ήδη εφαρμόζεται πλαφόν ύψους 112 ευρώ για την υδροηλεκτρική ενέργεια και 85 ευρώ για τις ΑΠΕ.

Συνεπώς μια καθολική εφαρμογή του μέτρου της Επιτροπής θα οδηγούσε στο να μειωθούν τα υπερκέρδη από τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα τη συνεπαγόμενη μείωση των κονδυλίων για επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.

Διαπραγματεύσεις ενόψει της κρίσιμης Συνόδου
Με δεδομένο πως θα παρέχεται πίστωση στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας για να ανταποκριθούν στο τρέχον περιβάλλον υψηλών τιμών και φυσικά πως θα γίνει τελικά η φορολόγηση των υπερκερδών, αν αυτά παραμείνουν στη διάθεση κάθε χώρας οι χώρες μέλη της Ε.Ε. λογικά θα καταλήξουν σε συμφωνία
Από την πλευρά της η Γερμανία δηλώνει επιφυλακτική και την ίδια ώρα, η Ουγγαρία -ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας στην Ε.Ε.- τάσσεται κατά της πρότασης, όπως επίσης και η Σλοβακία

Άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας και της Ιταλίας, θέλουν η Επιτροπή να προχωρήσει ακόμη περισσότερο και να επιβάλει πλαφόν στην τιμή όλου του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ε.Ε. , κάτι που ναι μεν εξετάζει η επιτροπή, αλλά είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί